«Διένεξη για τους υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, απέτυχαν οι προσπάθειες διαμεσολάβησης. Πιθανή μια στρατιωτική σύγκρουση των δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ;» διερωτάται το Spiegel Online με τίτλο «Η Άγκυρα σε πορεία κλιμάκωσης στο Αιγαίο».
«Αυτή την Τρίτη ήρθε η νέα πρόκληση», σημειώνει το Spiegel Online. «O τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την έκδοση νέων αδειών γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Πολιτικά ο πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται στην Τουρκία με την πλάτη στον τοίχο. Οι οικονομικές προοπτικές, οι οποίες και πριν από την κρίση του κορωνοϊού ήταν δυσοίωνες, έχουν γίνει με αφορμή την πανδημία ακόμα χειρότερες. Η τουρκική λίρα αγγίζει την ιστορικά χαμηλή ισοτιμία με το ευρώ του 9:1. Ο τούρκος πρόεδρος αναζητεί διέξοδο και σωτηρία στην εξωτερική πολιτική. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι καθησυχάζονταν, σκεπτόμενοι ότι Τουρκία και Ελλάδα θα απέφευγαν μια στρατιωτική αντιπαράθεση λόγω των απρόβλεπτων συνεπειών. Ωστόσο δεν θα πρέπει πλέον να βασίζονται σε αυτό».
Handelsblatt: «Nέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα»
«Η ελληνική κυβέρνηση καταγράφει επικίνδυνη άνοδο των κρουσμάτων. Το γεγονός αυτό έχει συγκριμένες επιπτώσεις σε όσους εισέρχονται στη χώρα αλλά και τους τουρίστες», σημειώνει η Handelsblatt σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Nέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα».
Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί: «Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 126 νέα κρούσματα, την περασμένη Κυριακή 203, τα περισσότερα κρούσματα σε μια μέρα από τις 26 Φεβρουαρίου. Αντιδρώντας η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία αφορούν και τους τουρίστες. Από τις 17 Αυγούστου οι επιβάτες από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία πρέπει να φέρουν μαζί τους αρνητικό τεστ για κορωνοϊού, που έχει γίνει το πολύ 72 ώρες πριν.
Στα χερσαία σύνορα της χώρας αυτό ισχύει για όλους τους ταξιδιώτες. Όποιος θέλει να κάνει πάρτι, μάλλον διάλεξε λάθος τόπο. Από την Τρίτη εστιατόρια, καφέ και μπαρ στις τουριστικές περιοχές κλείνουν τα μεσάνυχτα. Σε αυτές ανήκουν νησιά, όπως Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κως, Ζάκυνθος και Κέρκυρα, αλλά και η Χαλκιδική. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (5-13 Σεπτεμβρίου) ακυρώθηκε».
FAZ: «Η “στιγμή Σπούτνικ” στην ιστορία της ιατρικής;»
Στο πρωτοσέλιδο η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει την έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού από τη Ρωσία με τίτλο «Η “στιγμή Σπούτνικ” στην ιστορία της ιατρικής;»: «Ότι ισχύει για όλους τους γιατρούς και ερευνητές ανά τον κόσμο, ισχύει και για τους Ρώσους. Μόνο όταν μετά από μήνες συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία χωρίς να ληφθούν υπόψη πολιτικές σκοπιμότητες και κανόνες των αγορών διασφαλίζεται η εμπιστοσύνη για ένα εμβόλιο.
Η διαδικασία αυτή πρέπει να σχεδιαστεί διαφορετικά από την κατάκτηση του διαστήματος και για το λόγο αυτό αξιολογείται διαφορετικά από ηθικής άποψης. Η αδιαφανής διαδικασία στη Ρωσία γεννά φόβους για τα χειρότερα. Θα πληροφορηθεί ποτέ η κοινή γνώμη για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου; Η παγκόσμια κούρσα για το εμβόλιο κατά της πανδημίας έχει μεταβληθεί ήδη σε ανήθικο αγώνα μεταξύ των ισχυρών αυτού του κόσμου».
Στέφανος Γεωργακόπουλος