Μια ανάσα λίγο πριν τα 6.000 κρούσματα κοροναϊού βρίσκεται η Ελλάδα με τους ειδικούς να ανησυχούν ιδιαίτερα για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αλλά και για τον αριθμό εκείνων που καταλήγουν διασωληνωμένοι.
Ο κοροναϊός επιστρέφει μετά από περίπου τρεις μήνες μετά τη λήξη της καραντίνας απειλητικός και μαζί και ο φόβος για ένα δεύτερο «κύμα».
Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί άλλωστε το γεγονός ότι από τα 5.942 κρούσματα περίπου τα 1.300 καταγράφτηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες, που σημαίνει πως πάνω από 2 στα 10 περιστατικά κοροναϊού στην Ελλάδα, μολύνθηκαν τον Αύγουστο.
Από την 1η Αυγούστου ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε νοσοκομεία αναφοράς έφτασε τους 162. Υπερδιπλασιασμό παρουσιάζει και η αύξηση των διασωληνώσεων, οι οποίο έχουν φτάσει πλέον τους 26. Κατά το ίδιο διάστημα, 8 ασθενείς κατέληξαν ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων σε 214.
Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, αφού σύμφωνα με το Νίκο Χαρδαλιά, ενώ τα νέα σήμερα δεν ήταν καλά για την Αττική, όπου καταγράφηκαν 82 από τα 196 νέα κρούσματα των τελευταίων 24 ωρών.
Τριψήφιος παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 196 νέα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα, καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο «κόκκινο» βρίσκεται για ακόμη μια ημέρα η Αττική με 82 κρούσματα, ενώ σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται η Θεσσαλονίκη με 42 το τελευταίο 24ωρο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 1.503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
«Εμφανές ότι έχουμε έξαρση»
Είναι εμφανές ότι έχουμε έξαρση, έχουμε τριψήφια νούμερα κρουσμάτων ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος μιλώντας στο κεντρικο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κοροναιού στην χώρα μας.
Όπως ο ίδιος επεσήμανε χρειάζονται 7-14 μέρες για να έχουμε τα αποτελέσματα των μέτρων αλλά από την άλλη μεριά είναι εμφανές ότι έχουμε έξαρση, έχουμε τριψήφια νούμερα κρουσμάτων προσθέτοντας πως αυξάνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται, ανοίγουν συνεχώς νέες μονάδες ειδικών λοιμώξεων που νοσηλεύουν τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλεία, έχουν διπλασιαστεί οι αριθμοί των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη αναπνοής.
Επομένως ο ίδιος σημείωσε πως είναι εμφανές ότι δεν πρόκειται ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για fake news, είναι μια πραγματικότητα που είναι μπροστά μας και γνωρίζουμε πλέον τι πρέπει να κάνουμε και πως μπορούμε να περιορίσουμε την έξαρση ενώ όσοι δεν το αποδέχονται έχουν και ατομική και κοινωνική ευθύνη.
Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε πως οι αρμόδιοι φορείς παίρνουν μέτρα τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ανησυχία ΙΣΑ
Να αναλάβουν την ευθύνη τόσο για την ατομική τους υγεία, όσο και για την ασφάλεια της κοινωνίας, και «να συστρατευτούν με υπευθυνότητα στη μάχη ενάντια στον κοινό εχθρό» καλεί τους πολίτες ο ΙΣΑ για το ζήτημα του κοροναϊού.
Σε ανακοίνωσή του απευθύνει έκκληση, «ειδικά στα άτομα νεαρής ηλικίας, να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης καθώς είναι και αυτοί ευάλωτοι στη λοίμωξη και εμφανίζουν σε μεγάλη συχνότητα σοβαρές επιπλοκές».
Ο ΙΣΑ τονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα προστασίας που συνιστούν οι ειδικοί.
Ειδικότερα:
– Αποφεύγουμε το συγχρωτισμό. Κρατάμε απόσταση 2 τουλάχιστον μέτρων από τους άλλους σε όλους τους χώρους.
– Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
– Χρησιμοποιούμε μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
– Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή στην παραλία και σε άλλους δημόσιους χώρους (π.χ. ξαπλώστρες κ.τ.λ.)
– Απολυμαίνουμε τα χέρια μας, όταν ακουμπάμε αντικείμενα ευρείας χρήσης (πρίζες, χερούλια, ΑΤΜ κ.τ.λ.)
– Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο, το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε την περιοχή με το εσωτερικό του αγκώνα.
– Εάν εμφανίσουμε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος κ.τ.λ. ) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και επικοινωνούμε άμεσα με το γιατρό.
Πώς κατανέμονται τα νέα κρούσματα
Τα 196 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:
- 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 82 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 10 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 42 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Ιωαννίνων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανιας
26 άτομα σε ΜΕΘ
Την ίδια στιγμή, αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι κατά δύο σε σχέση με την Δευτέρα και πλέον ννοσηλευόνται 26 άτομα.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Από αυτούς, οκτώ (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 53.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Ένας θάνατος
Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 214 θανάτους συνολικά στη χώρα. 71 (33.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.