Οι νέες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ανησυχούν έντονα την ΕΕ, με τον πρόεδρό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να αναλαμβάνει δράση μιλώντας με ηγέτες της ΕΕ, για να βολιδοσκοπήσει προθέσεις και διαθέσεις και να συντονίσει τις επόμενες ενέργειες εν όψει και της Συνόδου Κορυφής τον Σεπτέμβριο.
Με τον Σαρλ Μισέλ επικοινώνησε ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνοντας τον αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα.
Το σκηνικό έντασης που στήνει αυτή τη φορά η Τουρκία είναι πιο τρομακτικό, με το Oruc Reis να έχει ήδη εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, γεγονός που δυναμιτίζει επικίνδυνα το κλίμα και αυξάνει στο έπακρο την ανησυχία ο «πόλεμος» Ελλάδας – Τουρκίας που προς το παρόν διεξάγεται μέσω navtex, διαβημάτων και σκληρών ανακοινώσεων να εξελιχθεί σε κανονικό πόλεμο, ακόμη και από «ατύχημα» ή κακή κρίση της στιγμής από τον άνθρωπο στη θέση κλειδί.
Άλλωστε τα νεύρα είναι τεντωμένα και σε αυτό συμβάλει τα μάλα η τουρκική ηγεσία με μπροστάρη τον Ερντογάν που επιμένει στις εμπρηστικές δηλώσεις, ανένδοτος να ανατρέψει τα σχέδια του και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει επίδειξη δύναμης τονίζοντας ότι «έχουμε ισχύ να καταστρέψουμε κάθε συμμαχία του κακού», χαρακτηρίζοντας «πειρατική» τη συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου για τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ, μια συμφωνία που σημειωτέον χαιρέτησαν ΗΠΑ και ΕΕ.
Η στάση αυτή της Τουρκίας σε συνδυασμό με την εύλογη απαίτηση της Ελλάδας προς τους συμμάχους της να πάρουν ξεκάθαρη θέση φέρνουν ΕΕ και ΗΠΑ σε δύσκολη θέση.
Ήδη Ελλάδα και Κύπρος ζητούν από την ΕΕ να υπάρξουν συγκεκριμένες κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, απειλή που, όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, όντως μπορεί να παίξει ρόλο και να αλλάξει τα σχέδια του Ερντογάν που με την τουρκική οικονομία να βυθίζεται δεν θα άντεχε νέες οικονομικές κυρώσεις.
Απαιτητικός όμως εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ως προς το ΝΑΤΟ τονίζοντας σε επικοινωνία του με τον γενικό γραμματέα του Γιενς Στόλτενμπεργκ, ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.
Πυρετός διαβουλεύσεων στην ΕΕ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες» τονίζει πηγή της ΕΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επιπροσθέτως, η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι «η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο».
Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι αυτό της Τουρκίας, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν «όσο πλησιάζει η συνάντηση», επισημαίνει η ευρωπαϊκή πηγή.
Την ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε χθες, Κυριακή, ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, έστειλε μήνυμα πως οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Σε δήλωσή του ανέφερε ότι «τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων» και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποκατασταθεί ο διάλογος.
Ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική» την «πρόσφατη ναυτική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζοντας πως «δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων».
«Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία» συμπλήρωσε.
Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε μια περιοχή ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια.
«Ως ύπατος εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, καταβάλλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου» συνέχισε και πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν εξυπηρετούν ούτε τα συμφέροντα ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε της Τουρκίας. «Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο» κατέληξε.
Το βλέμμα στη Γερμανία
Με την παρέμβαση της καγκελαρίου Μέρκελ την προηγούμενη φορά που η Τουρκία απείλησε με γεωτρήσεις κοντά στο Καστελόριζο, τον περασμένο Ιούλιο, να αποδίδει καρπούς, η Γερμανία αποκτά ένα ιδιαίτερο ρόλο.
Άλλωστε από τους πρώτους που ενημέρωσε ο Ερντογάν για την πρόθεσή του να επιστρέψει στο αρχικό σχέδιο του μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου ήταν η Μέρκελ.
Η στάση του Ερντογάν φαίνεται πως φέρνει σε αμηχανία τη Γερμανία που ως προεδρεύουσα της ΕΕ για αυτό το εξάμηνο έχει και πιο επίσημο ρόλο.
Αν και με κάποια καθυστέρηση, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους ειδικούς, η Γερμανία εξέφρασε την «ανησυχία» της «για την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες», τονίζοντας ότι «αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα», καθώς «μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση», ενώ «η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Κάλεσε δε τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε απευθείας διάλογο, ενώ επισήμανε ότι το Βερολίνο «βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και όπου μπορεί να φανεί χρήσιμο, θα το κάνει».
Σύσταση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.
Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.