Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι το lockdown θα επιδράσει θετικά στην κλιματική αλλαγή με σημαντική μείωση των ρύπων που παράγει ο άνθρωπος, στην ατμόσφαιρα, έρευνα δείχνει ότι μακροπρόθεσμα κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, οι πολιτικές υπέρ του περιβάλλοντος, που θα υιοθετηθούν στη μετά-lockdown εποχή θα είναι πολύ πιο σημαντικές.
Αμελητέα αναμένεται να είναι η επίπτωση στην κλιματική αλλαγή, από τη μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα που έφεραν τα περιοριστικά μέτρα για την παγκόσμια καταπολέμηση της πανδημίας. Ακόμη κι αν κάποια από αυτά τα μέτρα παραμείνουν μέχρι το τέλος του 2021, οι ειδικοί εκτιμούν πως μακροπρόθεσμα θα οδηγήσουν σε ελάχιστη πτώση της θερμοκρασίας του πλανήτη, το πολύ κατά 0,01 βαθμό κελσίου.
Γι αυτό και επισημαίνουν πως καθοριστικές αλλαγές στο κλίμα θα επιφέρουν μόνο οι πράσινες πολιτικές όλων των χωρών, στη μετα-κοροναϊο εποχή.
Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι εάν, με αφορμή και την πανδημία, ληφθούν μέτρα διεθνώς για την ανάκαμψη της οικονομίας που ωστόσο δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, η άνοδος της θερμοκρασίας στη Γη έως το 2050 δεν θα ξεπεράσει τους 0,3 βαθμούς Κελσίου.
Εάν, αντίθετα, η ανάκαμψη βασιστεί και πάλι κυρίως στα ορυκτά καύσιμα, τότε οι ειδικοί προβλέπουν επιπλέον άνοδο του υδραργύρου έως και 80%, γεγονός που θα επιφέρει τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές.