Κορωνοϊός – νέα μέτρα : Οι απαγορεύσεις, τα ωράρια, οι αλλαγές στις πύλες εισόδου

Συναγερμό στην κυβέρνηση για τα κρούσματα κορωνοϊού - Τα έξι νέα μέτρα που ανακοίνωσε

Στην ανακοίνωση νέων μέτρων για τον περιορισμό μιας εκ νέου εξάπλωσης του κοροναϊού προχώρησε τη Δευτέρα η κυβέρνηση, με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών να έχουν σημάνει συναγερμό στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως για 7η συνεχόμενη ημέρα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός παρουσιάστηκε μειωμένος, στα 126.

Στη αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κτλ.) από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί σε συνολικά 15 περιοχές της χώρας. Όπως εξήγησε το μέτρο που θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο, 11 Αυγούστου, μέχρι τις 23 Αυγούστου μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ακυρώνεται η φετινή, 85η, ΔΕΘ, ενώ αναστέλλονται οι εκδηλώσεις με συμμετέχοντες ορθίους, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.

Τέλος, η κ. Πελώνη ανακοίνωσε και αλλαγές στη διαδικασία εισόδου επισκεπτών από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία αλλά και πλαφόν για τον αριθμό των εισερχομένων καθημερινά από την Κακαβιά.

Τα 6 νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον κοροναϊό

Έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με συναρμόδιους Υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα και σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής, αποφασίστηκαν τα εξής:

1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.

2ον: Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κοροναϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

3ον: Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

4ον: Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

5ον: Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.

6ον: Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:

  • Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  • Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
  • Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά εξίσου πολλά είναι τα νέα κρούσματα του κοροναϊού που ανακοίνωσε η χώρα μας σήμερα, Δευτέρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σήμερα ανακοινώθηκαν ακόμα 126 κρούσματα, εκ των οποίων μόλις τα 10 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σημειώνεται, δε, ότι είναι η 7η συνεχόμενη ημέρα, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι τριψήφιος.

Αναλυτικότερα:

  • 10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 26 εισαγόμενα κρούσματα, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν σε μετανάστες που αφίχθησαν στη Μυτιλήνη.
  • 38 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού στο εσωτερικό της χώρας.
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας,
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας,
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς,
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας,
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων,
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, 2 εκ των οποίων συνδέονται με συρροή κρουσμάτων στο εργοστάσιο ελαιουργίας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.749, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες, ενώ 1.473 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.795 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 6 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 58.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 213 θανάτους συνολικά στη χώρα. 70 (32.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.