Ολα τα στοιχεία και οι πολλές ενδείξεις βεβαιώνουν ότι οι επόμενοι 6-8 μήνες δεν θα είναι οι καλύτεροι για τη χώρα και τον λαό μας. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι θα πρόκειται για μήνες δοκιμασίας τόσο των αντοχών όσο και των δυνατοτήτων όλων μας.
Κατά τα φαινόμενα, βάσει και των συνεχώς αυξανόμενων το τελευταίο διάστημα κρουσμάτων, η πανδημία του κορωνοϊού θα εισέλθει – αν δεν έχει ήδη εισέλθει – σε νέα φάση, πιθανώς πιο επιθετική και ικανή να απειλήσει τα όποια σχέδια εξισορρόπησης και ανάκαμψης της οικονομίας.
Αν δεν ελεγχθούν οι σημερινοί ρυθμοί διασποράς της νόσου, πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι θα οδηγηθούμε σε αλυσίδα αρνητικών επιδράσεων σχεδόν στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.
Τυχόν επικράτηση συνθηκών υπερμετάδοσης του κορωνοϊού στις αρχές του φθινοπώρου θα απαιτήσει νέα περιοριστικά μέτρα σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, θα ακινητοποιήσει εκ νέου την οικονομία, επιβάλλοντας αμυντικές πράξεις και κινήσεις ελέγχου του κόστους λειτουργίας στις επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή και ειρήνη.
Πολύ περισσότερο καθώς ο τουρισμός δεν είχε τις καλύτερες των επιδόσεών του, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, έστω χαμηλότερα, εισοδήματα και δεν δημιούργησε εξισορροπητικά εισοδηματικά αποθέματα στη μέχρι πρότινος ακμάζουσα τουριστική ελληνική περιφέρεια.
Γενικώς οι οικονομικές και κατ’ επέκταση οι κοινωνικές συνθήκες θα βαίνουν επιδεινούμενες, οι αντιδράσεις θα εντείνονται, οι διεκδικήσεις θα πολλαπλασιάζονται και οι πολιτικές δυνάμεις πιθανώς θα θελήσουν να πάρουν τη ρεβάνς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που όλο το προηγούμενο διάστημα και εξαιτίας της επιτυχούς διαχείρισης της πρώτης πανδημικής φάσης είδε τη δημοτικότητα να εκτοξεύεται στα ύψη.
Περιττό δε να σημειώσουμε ότι σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες η χώρα μας δεν είναι απίθανο να κληθεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο τους επόμενους μήνες. Το επιτευχθέν προσφάτως με διεθνή παρέμβαση μορατόριουμ φαντάζει εύθραυστο, όπως δηλώνει και η πρώτη έντονη αντίδραση της Αγκυρας στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τον προσδιορισμό θαλασσίων ζωνών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Τούτων δοθέντων, δεν χωρεί αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί υπό πίεση στους προσεχείς φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.
Ωστόσο διαθέτει δυνάμεις και δυνατότητες. Με τη συμφωνία του Καΐρου ενίσχυσε τη διπλωματική της θέση έναντι της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ενώ, το κυριότερο, προσφάτως εξασφάλισε ισχυρούς πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίοι μπορούν να αμβλύνουν τις όποιες συνέπειες της πανδημίας την επόμενη περίοδο και να προετοιμάσουν την επιδιωκόμενη πολυπόθητη ανάκαμψη.
Αρκεί βεβαίως να καταστεί ευχερής και γρήγορη η απορρόφησή τους και μαζί να εξασφαλιστεί η κατά το δυνατόν ορθολογικότερη κατανομή και η αποτελεσματικότερη χρήση τους.
Πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να κινητοποιηθούν οι ικανότερες των διαθέσιμων δυνάμεων της κυβέρνησης, του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει εγκαίρως κινηθεί και ίσως να είναι η καλύτερα προετοιμασμένη χώρα στην Ευρώπη για την εκμετάλλευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Παρά ταύτα οι ελληνικές αδυναμίες είναι γνωστές, τα γραφειοκρατικά εμπόδια παροιμιώδη και οι διοικητικές αγκυλώσεις απίθανες.
Γεγονός που επιβάλλει κινητοποίηση μαχητών της Διοίκησης, ικανών να διεκπεραιώσουν με ταχύτητα απαιτητικά προγράμματα και σχέδια. Και βεβαίως επιβάλλεται εκ των συνθηκών η κυβέρνηση να διεκδικήσει τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, δίδοντας προσοχή σε προτάσεις λογικές και απαλλαγμένες από ιδεολογικές αγκυλώσεις.