«Μετά από διαπραγματεύσεις ετών η Ελλάδα υπέγραψε και με την Αίγυπτο (σσ: μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Iταλίας) συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ στη Μεσόγειο», γράφει η Handelsblatt. H γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Η συμφωνία θεωρείται η αντίδραση σε αντίστοιχη συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη. Το τουρκολιβυκό σύμφωνο του περασμένου Νοεμβρίου αρνείται στην Ελλάδα κάθε δικαίωμα ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης και άλλων ελληνικών νησιών, όπου υπάρχουν ενδείξεις για πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Η ΕΕ καταδίκασε τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης θέτοντας το πλαίσιο για την επιβολή κυρώσεων στη Τουρκία. Η ΑΟΖ που οριοθετείται με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ταυτόσημη με εκείνη που προβλέπει το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Η Άγκυρα προχώρησε σε συμμαχία με τη Λιβύη και επειδή θεωρεί ότι αποκλείεται από τη πρόσβαση σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, από όμορες χώρες όπως η Ελλάδα».
Η κατάρρευση της λίρας οφείλεται στην πολιτική Ερντογάν
«Η τουρκική λίρα επιτάχυνε την Πέμπτη την κατάρρευση της ισοτιμίας με το δολάριο και το ευρώ καταρρίπτοντας νέο αρνητικό ρεκόρ», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. H γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Ένα δολάριο αντιστοιχούσε χθες μέχρι και σε 7,3 τουρκικές λίρες. Από τις αρχές του 2020 η λίρα έχασε το 18% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Και έναντι του ευρώ συνεχίστηκε η κατάρρευση της ισοτιμίας με μια λίρα να στοιχίζει 8,67 ευρώ. Η αναλύτρια της Commerzbank Άντγιε Πρέφτσκε αποδίδει την αρνητική εξέλιξη στην απουσία μέτρων καταπολέμησης του πληθωρισμού από την τουρκική κεντρική τράπεζα, καθώς και στο βασικό επιτόκιο του 8,25%»
Η Die Welt παρατηρεί με τίτλο «Τα λάθη του Ερντογάν οδηγούν στη κατάρρευση της λίρας»: «Ο πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε το 2019 στην αναδιάρθρωση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και από τότε ο επικεφαλής της Μουράτ Ουσάλ εφαρμόζει μέτρα επεκτακτικής πολιτικής, εκτιμά ο αναλυτής της DZ Bank Τομπίας Γκρούμπερ. Δηλαδή με άλλα λόγια μειώνει τα επιτόκια, ενώ κανονικά θα έπρεπε να τα αυξήσει για να σταθεροποιήσει το εθνικό νόμισμα, όπως μαθαίνει στο Πανεπιστήμιο κάθε οικονομολόγος. Στη παρούσα φάση ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,25%, ενώ το βασικό επιτόκιο μόλις στο 8,25%. Η τουρκική κεντρική τράπεζα αιτιολογεί τη στρατηγική περιορισμού του πληθωρισμού στο 7,4%. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ωστόσο σταθερά διψήφιο πληθωρισμό, εκτιμά η επενδυτική εταιρία Nikko Asset Management. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody´s θεωρεί ότι υπάρχει διέξοδος προτείνοντας μια πιο συναφή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, με στόχο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανισότητες της τουρκικής οικονομίας. Ενδείξεις για μια στροφή της οικονομικής πολιτικής δεν υπάρχουν. Το μέλλον θα δείξει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της άκαμπτης στάσης του προέδρου Ερντογάν».
Νέα παρέμβαση του Βερολίνου στη Lufthansa;
Η Frankfurter Rundschau σχολιάζει τα σχέδια της Lufthansa για χιλιάδες απολύσεις: «Γίνεται λόγος για 22.000 θέσεις εργασίας, ίσως και περισσότερες. Με το μειωμένο ωράριο είναι η εφικτή η διάσωση μόνο ενός συγκεκριμένου αριθμού θέσεων. Οι μάχες μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων προβλέπονται σκληρές. Είναι επομένως αναγκαία μια παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία στηρίζει τη γερμανική ιδιωτική αεροπορική εταιρία με 9 δις και είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος, μιας και τη δεδομένη στιγμή απεργιακές κινητοποιήσεις θεωρούνται απίθανες».
Στέφανος Γεωργακόπουλος