Ο Λίβανος θρηνεί τα θύματα της ισχυρότερης έκρηξης που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα, η οποία είχε ήδη γονατίσει λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες από την έκρηξη που ισοπέδωσε το λιμάνι της Βηρυτού και κατέστρεψε την πόλη. Την ίδια στιγμή, αναζητούνται ευθύνες για την εγκληματική αμέλεια και αδράνεια ετών για τη διαχείριση των 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι.
Η οργή των πολιτών ήταν έκδηλη κατά τη διάρκεια της περιοδείας του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, σε μια κατεστραμμένη συνοικία της Βηρυτού.
Ζητούν εκδίωξη της κυβέρνησης
Λιβανέζοι που είχαν συγκεντρωθεί προπηλάκισαν τον αρχηγό του κράτους Μισέλ Αούν, ζητώντας τη βοήθεια της Γαλλίας για την εκδίωξη των κυβερνώντων από την εξουσία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.
«Βοηθήστε μας! Επανάσταση!» φώναζε το οργισμένο πλήθος αποδοκιμάζοντας τον πρόεδρο Αούν και επαναλαμβάνοντας «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», ενώ ο Μακρόν πραγματοποιούσε περιοδεία στη χριστιανική συνοικία Γκεμαϊζέ, που καταστράφηκε από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν.
Η αντίδραση Μακρόν
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο γάλλος πρόεδρος είπε στο οργισμένο πλήθος στο κέντρο της Βηρυτού πως η γαλλική βοήθεια δεν θα πάει σε «διεφθαρμένα χέρια» και ότι θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία με τις πολιτικές αρχές.
«Σας εγγυώμαι αυτό, η βοήθεια δεν θα πάει σε διεφθαρμένα χέρια» είπε ο Μακρόν στους διαδηλωτές στο κέντρο της Βηρυτού.
«Θα μιλήσω με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και θα τους ζητήσω μια νέα συμφωνία. Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να τους προτείνω μια νέα πολιτική συμφωνία» είπε.
Macron mobbed in Beirut. Down with the regime, locals chanted, and called for Revolution while declaiming Lebanon’s President Aoun. pic.twitter.com/4ntkZToUFj
— Quentin Sommerville (@sommervilletv) August 6, 2020
Watch: A crowd on a #Beirut street urges French President Emmanuel Macron to help oust the Lebanese leadership, according to AFP.#BeirutExplosion #Lebanon https://t.co/tiKzo9PxE2 pic.twitter.com/cxquuVSGRp
— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) August 6, 2020
Η διορία για τον καταλογισμό ευθυνών
Στο μεταξύ, ενώ ακόμη συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια της Βηρυτού, οι λιβανικές αρχές έδωσαν προθεσμία τεσσάρων ημερών σε επιτροπή που ερευνά τα αίτια της έκρηξης για να καταλογίσει ευθύνες στους υπευθύνους.
«Από σήμερα το πρωί, έχει ληφθεί απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας, η οποία έχει τέσσερις ημέρες το πολύ προκειμένου να δώσει μια λεπτομερή έκθεση για τις ευθύνες. Πώς, ποιος, τι, πού; Θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, είναι σοβαρό και το λαμβάνουμε σοβαρά», εξήγησε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Λιβάνου.
«Οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν από μια επιτροπή δικαστών» πρόσθεσε.
«Από σήμερα το πρωί, έχει ληφθεί απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας, η οποία έχει τέσσερις ημέρες το πολύ προκειμένου να δώσει μια λεπτομερή έκθεση για τις ευθύνες. Πώς, ποιος, τι, πού; Θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, είναι σοβαρό και το λαμβάνουμε σοβαρά», εξήγησε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Λιβάνου.
«Οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν από μια επιτροπή δικαστών», πρόσθεσε.
Την Τετάρτη η κυβέρνηση ζήτησε τον κατ’ οίκον περιορισμό των αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για την αποθήκευση στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας μιας μεγάλης ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή εκρηκτικών.