Covid-19: Μπορεί να εξαπλωθεί στα σχολεία πιο εύκολα από ό,τι νομίζαμε

Ο οργανισμός υγείας των ΗΠΑ υπογραμμίζει τους κινδύνους του ανοίγματος των σχολείων μετά από εστίες στην πολιτεία της Γεωργίας και στο Ισραήλ

Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί ευκολότερα σε σχολικές και καλοκαιρινές κατασκηνώσεις από ό, τι είχε καταλάβει προηγουμένως, μετά την εμφάνιση νέων λεπτομερειών εστιών στην πολιτεία της Γεωργίας των ΗΠΑ και στο Ισραήλ που έχουν υπογραμμίσει τους κινδύνους επαναλειτουργίας του σχολείου.

Μια έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σχετικά με ένα ξέσπασμα σε θερινές κατασκηνώσεις στη Γεωργία υποδηλώνει ότι τα παιδιά – ακόμη και ασυμπτωματικά περιστατικά – μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κοινοτική μετάδοση του Covid-19.

Ο ισχυρισμός έρχεται σε αντίθεση με ορισμένες προηγούμενες μελέτες όπου φάνηκε ότι τα παιδιά σπάνια μεταδίδουν τον ιό μεταξύ τους ή σε άλλους ανθρώπους.

Αυτήν την εβδομάδα 260 εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά συκροτήματα της Πολιτείας της Γεωργίας απαγορεύτηκε να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του ώστε να προετοιμάσουν την επαναλειτουργεία του επειδή κάποιοι από αυτούς είτε είχαν τον ιό είτε είχαν έρθει σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται μετά από μια επίσημη αναφορά για μία «σούπερ-διάδοση» του ιού που συντελέστηκε σε μία εκδήλωση, επίσης στην Πολιτεία της Γεωργίας, όπου περισσότεροι από 200 έφηβοι μολύνθηκαν μετά την παρουσία τους σε ένα καλοκαιρινό event που πραγματοποιήθηκε στην κατασκήνωση.

Παρόλο που στην κατασκήνωση, όπου συμμετείχαν συνολικά 600 νέοι , το προσωπικό ακολούθησε όλους τους κανόνες υγιεινής και φυσικά φορούσε μάσκες, οι μετέχοντες στην κατασκήνωση δεν υποχρεώθηκαν στο να της φορέσουν και όπως ενημερώνουν τοπικοί αξιωματούχοι υγείας οι «σχετικά μεγάλες» ομάδες παιδιών ηλικίας μεταξύ έξι και 19 ετών κοιμήθηκαν σε κοινόχρηστες καμπίνες.
Σύμφωνα με έκθεση των υπαλλήλων υγείας της Πολιτείας της Γεωργίας και του CDC, η διασπορά του ιού στην κοινότητα έγινε στα τέλη Ιουνίου και εντοπίστηκε όταν ένας έφηβος, μέλος του προσωπικού, εμφάνισε συμπτώματα. Μετά πραγματοποιήθηκε έλεγχος και στο σύνολο 344 βρέθηκαν θετικοί στον ιό οι 260.

Εξίσου ανησυχητικό, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν το γεγονός ότι – σε αντίθεση με προηγούμενες θεωρίες σχετικά με την εξάπλωση της νόσου σε παιδιά – τα μικρότερα παιδιά, καθώς και εκείνα που πέρασαν περισσότερο χρόνο στην κατασκήνωση, ήταν ευάλωτα στο να να μολυνθούν.

Η έκθεση του CDC ανέφερε: «Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το Sars-CoV-2 εξαπλώνεται αποτελεσματικά στη νεολαίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα υψηλά ποσοστά επίθεσης μεταξύ ατόμων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και παρά τις προσπάθειες των υπευθύνων της κατασκήνωσης να εφαρμόσουν τις πλέον συνιστώμενες στρατηγικές για την πρόληψη της μετάδοσής του».

Η έκθεση πρόσθεσε: «Η ασυμπτωματική λοίμωξη ήταν συχνή και πιθανώς συνέβαλε στη μη εντοπισμένη μετάδοση, όπως έχει αναφερθεί προηγουμένως. Αυτή η έρευνα προσθέτει στο σύνολο των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι ευαίσθητα σε λοίμωξη Sars-CoV-2 και, σε αντίθεση με τις πρώτες αναφορές και μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του ιού»

Ισραήλ

Το Ισραήλ θεωρήθηκε ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την αρχή της πανδημίας μετά την επιβολή αυστηρού κλειδώματος τον Μάρτιο που μείωσε την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ωστόσο, τα μέτρα μειώθηκαν σταδιακά, με την κυβέρνηση να θέλει να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις και να επιστρέψει στους γονείς στη δουλειά, οπότε μοιραία και τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο τον Μάιο.

Αλλά μέχρι το τέλος αυτού του μήνα ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε σε αίθουσες διδασκαλίας και οι αρχές έκλεισαν περίπου 100 σχολεία πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα, επιβάλλοντας σε χιλιάδες μαθητές και καθηγητές την καραντίνα.

Το σχολείο που χτύπησε περισσότερο ήταν το Γυμνάσιο Rehavia της Ιερουσαλήμ, όπου 153 μαθητές και 25 ακόμη άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να επικρίνει το χειρισμό που έκανε η κρατική μηχανή για τον περιορισμό της πανδημίας.

«Στην είσοδο του σχολείου, μαζευτήκαμε και μπήκαμε όλοι μαζί, ο ένας κοντά στον άλλο», είπε ένας μαθητής, ο Amit Sason, που ανέφερε το Jerusalem Post.

Η ανάγκη μεγαλύτερης κοινωνικής απόστασης στα σχολεία και τους χώρους εργασίας τονίστηκε τον περασμένο μήνα από την επικεφαλής δημόσιας υγείας του Ισραήλ, Σιγκαλ Σαντέτζκι, όταν παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενη για τον χειρισμό της κρίσης του κορωνοϊού από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Πηγή: The Guardian

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.