Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου συμφώνησε να θέσει όλους τους αξιωματούχους του λιμένα της Βηρυτού που επέβλεπαν τις αποθήκες από το 2014 σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με υπουργικές πηγές που επικαλείται το Reuters. Αδιευκρίνιστο παραμένει πόσους αξιωματούχους αφορά η απόφαση.
Ο στρατός θα επιβλέπει την κατ ‘οίκον κράτηση μέχρι να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι της φονικής έκρηξης που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, κατά τις ίδιες πηγές.
Με δικαστική εντολή η φύλαξη του επικίνδυνου υλικού
Ο γενικός διευθυντής του λιμανιού της Βηρυτού δήλωσε την Τετάρτη ότι πριν από έξι χρόνια και βάσει δικαστικής απόφασης, είχε αποθηκευτεί στον χώρο ένα πολύ εύφλεκτο υλικό, στο οποίο αποδίδεται η ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε τη Βηρυτό.
Όπως μετέδωσε το τοπικό δίκτυ OTV, o επικεφαλής του λιμένα, Χασάν Κοράιτεμ, δήλωσε ότι οι τελωνειακές αρχές είχαν ζητήσει την απομάκρυνση του υλικού, αλλά «δεν συνέβη τίποτα».
«Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν επικίνδυνα υλικά αλλά όχι σε αυτόν τον βαθμό», δήλωσε ο επικεφαλής του λιμανιού της Βηρυτού, μία ημέρα μετά τη φονική έκρηξη.
Ωστόσο, όπως είπε, δεν είχαν αποθηκευτεί εκρηκτικά κοντά στις ύλες που εξερράγησαν. Πρόσθεσε ότι οι τελωνειακές αρχές είχαν στείλει επιστολές για την απομάκρυνση ή την εξαγωγή των εκρηκτικών υλών, ωστόσο εδώ και έξι χρόνια το ζήτημα δεν είχε επιλυθεί.
Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν στο μεταξύ τις έρευνες για την εξεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια της έκρηξης που ταρακούνησε ολόκληρη την πρωτεύουσα.
Από το 2014 στο λιμάνι
Τα αίτια της έκρηξης φαίνεται πως ήταν η ανατίναξη τουλάχιστον 2.700 τόνων νιτρικού αμμωνίου, ένα χημικό που χρησιμοποιείται σε λιπάσματα και κατασκευή βομβών.
Σύμφωνα με αξιωματούχους φυλασσόταν σε αποθήκη του λιμανιού από το 2014 αφότου κατασχέθηκε από εμπορικό πλοίο.
Μέχρι το βράδυ της Τρίτης το ενδεχόμενο σκόπιμης επίθεσης δεν είχε αποκλειστεί αλλά ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ άφησε υπόνοιες ότι η αμέλεια ήταν αυτή που οδήγησε στις εκρήξεις.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου δήλωσε σήμερα ότι έρευνα στην ισχυρή έκρηξη που συντάραξε τη Βηρυτό θα αποκαλύψει το συντομότερο δυνατόν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή συνέβη και ότι θα αποτελέσματά της θα αποκαλυφθούν με διαφάνεια.
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Μισέλ Αούν έκανε επίσης έκκληση σε άλλα κράτη για να επισπεύσουν την αποστολή βοήθειας στον Λίβανο, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με οικονομική κατάρρευση.