Σε 124 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Από αυτά τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.973, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες.
Τα 1.349 (27,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2479 (49,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Πού εντοπίζονται τα κρούσματα
Για άλλη μια μέρα, Αττική και Θεσσαλονίκη έχουν τα πρωτεία με 22 κρούσματα η καθεμία.
Ακόμα 18 νέα κρούσματα καταγράφονται στον Έβρο από τον γάμο της Αλεξανδρούπολης.
Οκτώ κρούσματα εντοπίζονται στην Καβάλα που συνδέονται με το εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων, δύο σε Ημαθία και Πέλλα, ένα σε Πιερία, Καστοριά, Κοζάνη, Πέλλα,
Επίσης οκτώ κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λάρισα: τα έξι αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, ενώ και ένα είναι στενή επαφή τους.
Αναλυτικά:
– 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 9 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
– 22 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
– 22 στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς, δύο συνδέονται με το κρούσμα στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, ένα συνδέεται με το γάμο στους Αμπελοκήπους και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
-Ένα στην Αρκαδία
-Ένα στη Δράμα
-Δύο στη Ρόδο, συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
– 18 στον Έβρο, όλα συνδεόμενα με το γάμο της Αλεξανδρούπολης*.
– Δύο στην Ημαθία
– Οκτώ στην Καβάλα, συνδεόμενα με το cluster στην κρεατοβιομηχανία Vikre*.
– Οκτώ στη Λάρισα, από τα οποία τα έξι αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική και ένα είναι στενή επαφή τους*.
-Έξι στη Μαγνησία, από τα οποία τα 4 συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβίκειου στο Βόλο και το ένα (1) συνδέεται με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη*.
-Ένα στην Πιερία.
-Ένα στην Καστοριά.
-Ένα στην Κέρκυρα.
-Δύο στην Κοζάνη.
-Ένα στις Κυκλάδες.
-Ένα στην Πέλλα.
-Δύο στη Χαλκιδική.
-Ένα στα Χανιά.
Διασωληνομένοι
13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31,9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 45 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.