Στις 20 Μαρτίου, όταν η χώρα μετρούσε ήδη 495 επιβεβαιωμένα κρούσματα, το 70% των πολιτών που είχαν εκδηλώσει τη λοίμωξη COVID-19 ήταν 40 ετών και άνω. Εξ αυτών το 20,4% ήταν άνθρωποι ηλικίας άνω των 64 ετών, με αποτέλεσμα να θεωρούνται αυτομάτως ομάδα υψηλού κινδύνου.
Εναν μήνα μετά – δηλαδή στις 20 Απριλίου, όταν η χώρα βρισκόταν σε γενικό lockdown και τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 2.245 – το ποσοστό των ηλικιωμένων (65 ετών και άνω) που είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοίο είχε σκαρφαλώσει στο 21,6%. Σημειώνεται δε ότι την επομένη ακριβώς, δηλαδή στις 21 Απριλίου, είχε καταγραφεί ρεκόρ κρουσμάτων φτάνοντας τα 156 περιστατικά σε ένα 24ωρο.
Ο «συναγερμός» της 4ης Μαΐου
Μια ακόμη ημερομηνία-ορόσημο είναι η 4η Μαΐου: κατά τη σταδιακή έναρξη της επιστροφής μας στη νέα κανονικότητα, οι αριθμοί εξέπεμπαν προειδοποιητικό συναγερμό για την ανάγκη προφύλαξης των ηλικιωμένων, καθώς το 21,7% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν άνθρωποι άνω των 65 ετών, με τα ίδια στοιχεία να καταγράφουν ότι η θνητότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία (74%).
Η σημερινή όμως εικόνα δείχνει ότι τα δεδομένα ανατρέπονται ανάλογα με την κοινωνική εξωστρέφεια των πολιτών. Ετσι, ενώ στην αρχή της πανδημίας τα παιδιά και οι νέοι προσβάλλονταν σπανιότερα από τον SARS-CoV-2 (τα ποσοστά τον Μάρτιο ήταν 4,4% και 24,2% αντίστοιχα), τις τελευταίες εβδομάδες ο μολυσματικός τους ρόλος έχει αναβαθμιστεί. Ειδικότερα, από το σύνολο των κρουσμάτων το 31,9% αφορά ανθρώπους ηλικίας 18-39 ετών και το 6,6% παιδιά.
Αντιστρόφως ανάλογα το ποσοστό των ηλικιωμένων ασθενών έχει πέσει στο 19,3%. Το ίδιο διαπιστώνει κανείς και από τα στοιχεία που αφορούν τις εισαγωγές των νοσοκομείων, καθώς τον τελευταίο μήνα έχουν διπλασιαστεί οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες COVID-19 (που λειτουργούν για τη φροντίδα εκείνων που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα), ενώ αντίθετα ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερά χαμηλός.
«Οχημα» για μετάδοση στους πιο ευάλωτους
Δεδομένου όμως ότι ο νέος κορωνοϊός έχει την ικανότητα να κυκλοφορεί στην κοινότητα… αθόρυβα (χωρίς, δηλαδή, να προκαλεί κατ’ ανάγκη συμπτώματα), υπάρχει ανησυχία ότι ο SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί τους ισχυρούς οργανισμούς των νέων ως «οχήματα» για τη μετάδοσή του στους πιο ευάλωτους.
Και καθώς οι αριθμοί μαρτυρούν την αλήθεια, αρκεί κανείς να μελετήσει προσεκτικότερα τις μεταδόσεις στα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικοί στη νόσο COVID-19 τουλάχιστον 71 ανήλικοι, όταν ο συνολικός τους αριθμός από την αρχή της επιδημίας στη χώρα μας δεν ξεπερνά τους 272.
Μάλιστα, στις 4 Μαΐου τα παιδιά που είχαν επιβεβαιωθεί ως θετικά κρούσματα κορωνοϊού και ενώ είχαν μεσολαβήσει οι κρίσιμοι μήνες Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος, ήταν μόλις 103. Εν τούτοις το άνοιγμα των σχολείων δεν φαίνεται να ευθύνεται για τη μετάδοση του ιού στον παιδικό πληθυσμό, καθώς η αύξηση στα κρούσματα εκδηλώθηκε έναν και πλέον μήνα μετά το τελευταίο… κουδούνι.
«Καμπανάκι» και από τον ΠΟΥ
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάλεσε όλους τους νέους του πλανήτη να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό για να προστατευτούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους άλλους.
Και πρόσθεσε ότι «η αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες οφείλεται εν μέρει στους νέους που δεν προφυλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο», παρότι δεν είναι άτρωτοι στον SARS-Cov-2.