Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις εκδηλώσεις με την παρουσία πλήθους κόσμου, φέρνουν σημαντικές αλλαγές στον προγραμματισμό των καταναλωτών.
Μια από αυτές είναι η ακύρωση τελετών όπως γάμοι ή βαπτίσεις, καθώς και των δεξιώσεων που παραδοσιακά τις συνόδευαν ή στην καλύτερη περίπτωση ο περιορισμός των καλεσμένων.
Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια να δημιουργούνται ολοένα και πιο συχνά προβλήματα σχετικά με τα χρήματα που έχει πληρώσει ο καταναλωτής στην επιχείρηση ή για το ποσό που οφείλει συνολικά.
Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης υπογραμμίζει πως σε περίπτωση διαφωνίας σχετικά με το κόστος διοργάνωσης μιας τελετής, θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή στη διαμεσολάβηση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, οι καταναλωτές που:
(α) ακύρωσαν προγραμματισμένη τελετή ή άλλαξαν ημερομηνία ή μείωσαν τον αριθμό των καλεσμένων,
(β) έχουν πληρώσει στην επιχείρηση με βάση το αρχικό συμφωνητικό κάποιο χρηματικό ποσό,
(γ) έχει προκύψει διαφωνία με την επιχείρηση όσον αφορά την τροποποίηση του συμφωνητικού και τυχόν μείωση του τιμήματος ή επιστροφή μέρους της προκαταβολής, και
(δ) η απευθείας διαπραγμάτευσή τους με την επιχείρηση δεν έχει αποδώσει,
διατηρούν την δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού με την προσφυγή στους φορείς εναλλακτικής επίλυσης διαφορών (φορείς ΕΕΔ), που αναφέρονται στο Μητρώο των Φορέων Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών (ΕΕΔ) που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Παράλληλα οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν την καταγγελία τους στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, ηλεκτρονικά στο email 1520@efpolis.gr, επισυνάπτοντας το σχετικό συμφωνητικό που έχουν υπογράψει με την επιχείρηση, είτε μέσω της γραμμής 1520.
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, τονίζει ότι παρακολουθεί στενά το θέμα και θα παρέμβει σε περίπτωση κατά την οποία θα διαπιστωθεί τυχόν παράβαση των διατάξεων της καταναλωτικής νομοθεσίας.
Οι περιορισμοί που ισχύουν
Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση αυτή, για το χρονικό διάστημα από τις 3 Αυγούστου 2020 έως τις 15 Αυγούστου 2020:
α) σε τελετές, όπως γάμους, βαπτίσεις, κηδείες, καθώς και
β) σε συνδεόμενες με τις τελετές της περ. α) δεξιώσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις,
ο ανώτατος αριθμός προσκεκλημένων, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 100 άτομα.