Με βιτριολικά σχόλια υποδέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο Πισσαρίδη, τονίζοντας ότι βρίθει νεοφιλελεύθερων εμμονών και επαναφέρει ό,τι δεν πέρασε με τα πρώτα δυο μνημόνια. «Πιο ΔΝΤ δεν γίνεται» είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Τσακαλώτου.
Οι αρμόδιοι τομεάρχες εστιάζουν στις προβλέψεις του σχεδίου για το φορολογικό, σχολιάζοντας «περισσότεροι φόροι για τους πολλούς, φοροελεφρύνσεις για τους λίγους», αλλά και για το Ασφαλιστικό προειδοποιώντας για νέες μειώσεις συντάξεων.
Δεν παραλείπουν δε να χαρακτηρίσουν τις προτάσεις για την αγορά εργασίας ως επίθεση στον κόσμο της εργασίας.
«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους αποκλειστικά σαν πρόβλημα» λέει χαρακτηριστικά η τομεάρχης Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, χαρακτηρίζοντας την έκθεση Πισσαρίδη «ανατριχιαστική» και προειδοποιώντας για ευκολότερες απολύσεις, μειώσεις αποδοχών, αποδυνάμωση εργασιακών δικαιωμάτων.
Τσακαλώτος: Περισσότεροι φόροι για τους πολλούς, φοροελαφρύνσεις για τους λίγους
Το περιεχόμενο, αλλά και την καθυστέρηση στην δημοσιοποίησή του Σχεδίου Πισσαρίδη σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Από ότι φαίνεται η μετάφραση του σχεδίου Πισσαρίδη από την Γραμμική Β ήταν δύσκολη υπόθεση καθώς παρά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση εξακολουθούν να λείπουν τρία (3) κεφάλαια μεταξύ των οποίων η χρηματοδότηση και η διακυβέρνηση του.»
» Μάλλον πρόκειται για δευτερεύουσας σημασίας θέματα, ειδικά όταν ο στόχος σου είναι να προετοιμάσεις τον κόσμο για τα σκληρά μέτρα που σχεδιάζεις για παράδειγμα στα εργασιακά -όπου σκιαγραφεί μία επίθεση στον κόσμο της εργασίας- ή για ένα ασφαλιστικό -όπου προτείνει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το ύψος των σημερινών συντάξεων» σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος.
«Αποκαλυπτικό και στον τομέα της φορολογίας»
«Πέραν όμως από αυτά που λέει για εργασιακά και για το ασφαλιστικό», συνεχίζει ο κ. Τσακαλώτος «το σχέδιο είναι αποκαλυπτικό και στον τομέα της φορολογίας.»
» Το κείμενο σημειώνει ότι δεν υπάρχει γενικά υπερφορολόγηση καθώς »τα φορολογικά έσοδα αντιστοιχούν ως ποσοστό περίπου στον μέσο όρο των οικονομιών της Ευρωζώνης».»
» Αλλά πολύ σύντομα η επιτροπή κάνει ξεκάθαρες τις στοχεύσεις της: Μας ενημερώνει ότι »το περιθώριο μείωσης των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά την επόμενη πενταετία είναι υπαρκτό αλλά σχετικά μικρό. Αντίθετα, υπάρχει σημαντικό περιθώριο και ανάγκη για αλλαγή της δομής των φόρων»
» Τι αλλαγές λοιπόν προτείνει η επιτροπή;
» Από την μία μικρότερη προοδευτικότητα στους φορολογικούς συντελεστές, (Περισσότερους φόρους για τους πολλούς -τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, λιγότερους φόρους για τους λίγους με τα υψηλά και πολύ υψηλά), και άρση της «προτιμησιακής μεταχείρισης των αυτοαπασχολούμενων» (sic).»
» Από την άλλη φοροελαφρύνσεις στους μεγάλους όπως σε εταιρίες που μπαίνουν στο χρηματιστήριο, αλλά και σε όσους επενδύουν στο χρηματιστήριο.»
» Τέλος, μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό επίπεδο που σημαίνει ότι οι ακριβές περιοχές θα έχουν περισσότερα έσοδα από τις λαϊκές και μεσαίες περιοχές με ότι σημαίνει αυτό για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.»
«Απλά, ταξικά, και κατανοητά λοιπόν: Περισσότεροι φόροι για τους πολλούς, φοροελαφρύνσεις για τους λίγους, καμία ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους» καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος ενώ στο ΥΓ απευθύνεται στον κ. Σκυλακάκη:
«Υ.Γ. Καλή επιτυχία στον κ. Σκυλακάκη. Φαντάζομαι ότι πλέον έχει αντιληφθεί «τι το θέλαμε το μαξιλάρι των 37 δις» που ρωτούσε από βήματος Βουλής. Αν όχι, πραγματικά ανησυχώ.»
Αχτσιόγλου: Θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς από τους εργαζόμενους ή είναι απλά ιδεοληπτικοί;
«Ανατριχιαστική» χαρακτηρίζει την έκθεση Πισσαρίδη η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας πως είναι «καθαρό» ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους αποκλειστικά σαν πρόβλημα».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Αν και δεν έχει λείψει απ’ αυτή την κυβέρνηση το αντεργατικό στίγμα, η έκθεση Πισσαρίδη είναι ομολογουμένως ανατριχιαστική. Ένα πράγμα είναι καθαρό στην έκθεση: ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους αποκλειστικά σαν πρόβλημα.»
» Στη βάση αυτού σχεδιάζει ακόμη ευκολότερες απολύσεις, μείωση των αποδοχών για τις υπερωρίες, μείωση των παροχών μητρότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους, συρρίκνωση του πλαισίου προστασίας των εργαζόμενων.»
» Την ίδια στιγμή η έκθεση επαναλαμβάνει όλα τα ιδεοληπτικά νεοφιλελεύθερα κλισέ: οι άνεργοι φταίνε για την ανεργία τους γιατί δεν είναι αρκετά ευέλικτοι ή σωστά καταρτισμένοι. Κι ας ζούμε σε μια χώρα που το brain drain γίνεται ενδημικό φαινόμενο.»
» Οι παροχές στους ανέργους δεν είναι προϋποθέσεις επιβίωσης σε ένα σύγχρονο κράτος, αλλά χατίρια που πρέπει να καταργηθούν.»
«Επιστροφή στο ασφαλιστικό Πινοσέτ»
«Και φυσικά» προσθέτει η κυρία Αχτσιόγλου, «το ασφαλιστικό Πινοσέτ επανέρχεται στην ατζέντα, διότι η ανάγκη εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων δεν φεύγει ποτέ από τις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης.»
» Η λύση για το τεράστιο κόστος μιας τέτοιας επιλογής; Απλή. Την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος θα την πληρώσουν οι σημερινοί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.»
» Οι τελευταίοι εξάλλου πρέπει σύμφωνα με την έκθεση να τιμωρηθούν επιπλέον διότι το ασφαλιστικό μας σύστημα παραήταν αναδιανεμητικό έως σήμερα. Η τιμωρία βέβαια δεν τους αφορά όλους, αλλά μόνο τους συνήθεις υπόπτους: χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους».
Παππάς: Απορρίπτεται άνευ επαίνων
«Το σχέδιο Πισσαρίδη δικαιολογεί τις τράπεζες, χαρακτηρίζει “ζόμπι” τις επιχειρήσεις και “σβήνει” τις επικουρικές συντάξεις. Απορρίπτεται άνευ επαίνων» τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.
«Αφενός δεν συντονίζεται με τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις, αφετέρου δίνει την αίσθηση ότι θέλει να αφήσει την ύφεση να εξελιχθεί, δικαιολογεί τη στάση των τραπεζών απέναντι στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, υιοθετώντας μάλιστα τον όρο “ζόμπι”, και επαναφέρει το θέμα της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων», επισήμανε ο κ. Παππάς μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Όπως σημείωσε στη συνέχεια, το εν λόγω σχέδιο «βρίθει νεοφιλελεύθερων εμμονών και επαναφέρει ό,τι δεν πέρασε με τα πρώτα δυο μνημόνια», συμπληρώνοντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης πως αναμένεται να αποτελέσει «μια οδυνηρή πολιτική για το σύνολο της εθνικής οικονομίας».
Σχολιάζοντας τις προβλέψεις του σχεδίου Πισσαρίδη, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αφού συμφώνησε με την ανάγκη ελάφρυνσης της φορολόγησης, επεσήμανε ότι «δυστυχώς, με τον τρόπο που έχει δομηθεί το εν λόγω σχέδιο, δεν φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο θα μειωθούν οι φόροι, αγνοεί συστηματικά το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσοστά ανεργίας στη χώρα και δεν εισηγείται πολιτικές για να αναζωογονηθεί η εγχώρια αγορά».
Πρόσθεσε ακόμη ότι οι συντάκτες του «διακατέχονται από μια -ανεπίτρεπτη για επιστήμονες- πολιτική μεροληψία. Δεν μπορούν να παρακάμπτουν το γεγονός πως είχαμε ύφεση επί Ν.Δ. και πριν τον κοροναϊό ή να αναπαράγουν την προπαγάνδα περί “αναιμικής ανάπτυξης” επί της δικής μας διακυβέρνησης».
Σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες αλλαγές για το ασφαλιστικό, είπε ότι «η προσδοκία όλων να έχουμε μια αξιοπρεπή σύνταξη ανατρέπεται όταν προσδένεται στις χρηματαγορές, όπως θέλει το σχέδιο Πισσαρίδη».