Το νέο άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κεντροαριστερά με την τοποθέτηση του Παναγιώτη Τσακλόγλου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία των διορθωτικών παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκαν, το μεσημέρι της Τρίτης, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.
Είναι εμφανές ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να ενισχύσει τους δεσμούς του με το τμήμα εκείνο των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς που επέλεξαν στις προηγούμενες εκλογές να υποστηρίξουν τη ΝΔ, θέτοντας ως προτεραιότητα την απομάκρυνση από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους υπήρχε μεγάλη πολιτική αλλά και πολιτισμική απόσταση.
Δυναμώνει το κεντροαριστερό άρωμα
Με την κίνησή του αυτή ο πρωθυπουργός δυσκολεύει τόσο τη Φώφη Γεννηματά στην προσπάθεια επαναφοράς των ψηφοφόρων αυτών, καθώς ενισχύει το κεντρώο προφίλ της κυβέρνησής του. Δυσκολεύει όμως και την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ανοιχτεί στον χώρο της κεντροαριστεράς, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο χώρος αυτός διεκδικείται και από έναν τρίτο, ισχυρό παίκτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ποτέ άλλοτε σε κυβέρνηση της ΝΔ δεν συμμετείχαν τόσο πολλά πρόσωπα από τον κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο. Ο κ. Τσακλόγλου έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των προερχόμενων από την κεντροαριστερά τον οποίο συμπληρώνουν οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κυριάκος Πιερακάκης, Ακης Σκέρτσος, Λίνα Μενδώνη, Δημήτρης Τσιόδρας και Άννα Στρατινάκη.
Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση του κ. Τσακλόγλου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τα εργασιακά ζητήματα αποτελούν την αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του Κινήματος Αλλαγής.
Εσωκομματικές ισορροπίες
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να βάλει στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να μην εκδηλωθούν εσωκομματικές τριβές, βουλευτές του κόμματος, όπως ο Νίκος Ταγαράς που συμμετείχε και στην κυβέρνηση Σαμαρά, γεγονός που ερμηνεύεται και ως μήνυμα προς τον πρώην πρωθυπουργό που έχει κρατήσει αποστάσεις από επιλογές της κυβέρνησης αλλά και την βουλευτή του Βόρειου Τομέα Αθηνών, Ζωή Ράπτη στη θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας. Η υπουργοποίηση της κυρίας Ράπτη απαντά και στην κριτική που δέχεται ο κ. Μητσοτάκης για μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ παράλληλα θα απελευθερώσει, παίρνοντας αρμοδιότητες, τη υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που έχει να αντιμετωπίσει την έξαρση των κρουσμάτων αλλά και το αναμενόμενο δεύτερο κύμα κορονοιού, το φθινόπωρο.
Κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στον ανασχηματισμό επεσήμαναν ότι «ύστερα από έναν χρόνο έντονης και αποδοτικής λειτουργίας -διάστημα μεστό από κρίσιμα γεγονότα και αδιαμφισβήτητες εθνικές επιτυχίες- ο Πρωθυπουργός προχώρησε στη συμπλήρωση ορισμένων κενών στο κυβερνητικό σχήμα το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και την πολιτική του κατεύθυνση». Παράλληλα, τόνιζαν ότι η διάταξη του νέου κυβερνητικού σχήματος δείχνει «το ειδικό ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τομείς που αφορούν το παρόν και το μέλλον: Οικονομία, Ανάπτυξη, Υγεία, Εργασία και Περιβάλλον». Στους τομείς αυτούς εντοπίζονται οι «λειτουργικές βελτιώσεις» που αποφασίστηκαν.
Στην κατεύθυνση αυτή, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, αποφασίστηκε, η αναβάθμιση των υφυπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης σε αναπληρωτές υπουργούς, η κάλυψη των κενών θέσεων υφυπουργού στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εργασίας και η ενίσχυση του υπουργείου Υγείας με έναν ακόμη υφυπουργό.
Σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα αυτών των βελτιωτικών κινήσεων, σύμφωνα με τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, αποτυπώνουν «τη πάγια αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιλέγει πρόσωπα από τη Βουλή και από την κοινωνία, πρόσωπα διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας που επιλέχθηκαν με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές»
Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί αύριο στη μία το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο.