Tο συγκρότημα Έκτη Αίσθηση δημιουργήθηκε γύρω στα μέσα του 90, από τον Αλέξανδρο Δωρή κιθαρίστα – συνθέτη και ενορχηστρωτή και τον Θωμά Κόκαλα στιχουργό και τραγουδιστή. Στην αρχή άρχισαν τη διαδρομή τους σαν cover band αλλά γρήγορα άρχισαν να παρουσιάζουν και τις δικές τους συνθέσεις. Ενα κράμα από το hard rock των 80’ς, την alternative rock των 90’ς, την punk, χωρίς να λείπουν και οι φάνκι πινελιές. Μετά πέντε χρόνια και ενώ είχαν φθάσει μια ανάσα από την πρώτη τους δουλειά, τα πράγματα άλλαξαν το κάθε μέλος του συγκροτήματος ακολούθησε το δρόμο του μέχρι να ξανασυναντηθούν σήμερα. Παρουσιάζουν, επιτέλους, το πρώτο τους EP mε τίτλο «Πες μου γιατί;» (Inside Out Records). Σε περισσότερα απαντούν στη συνέντευξη που ακολουθεί για το vima.gr

Ποιοι είναι οι Έκτη Αίσθηση;

«Η Έκτη Αίσθηση είναι ένα συγκρότημα, που κινείται στο ευρύτερο φάσμα του rock. Τα κύρια μέλη είναι ο Αλέξανδρος Δωρής (συνθέτης-κιθαρίστας) και ο Θωμάς Κόκαλας (στιχουργός-τραγουδιστής ). Παρουσιάζουν την δουλειά τους εν μέσω των περίεργων καιρών που διανύουμε, θέτοντας και επικοινωνώντας τους προβληματισμούς τους μέσα από την σκληρή αλλά συνάμα μελωδική μουσική.»

Πόσο καιρό υφίσταται η Έκτη Αίσθηση;

«Η μπάντα συστάθηκε το 1995 και αφού έκανε μια πενταετή πορεία παρουσιάζοντας τα τραγούδια της ζωντανά σε διάφορες σκηνές της εποχής, η καθημερινότητα των μελών για βιοπορισμό και άλλες μουσικές αναζητήσεις την κατέστησαν ανενεργή. Η φιλία και η φλόγα για μουσική δημιουργία ποτέ δεν έσβησε, με αποτέλεσμα τώρα πια να πραγματοποιεί το μεγάλο της όνειρο, την κυκλοφορία του πρώτου της EP με τίτλο «Πες μου γιατί;» από την Inside Out Records.»

Ποιο ακριβώς είναι το ύφος της Έκτης Αίσθησης;

«Ευρύτερο φάσμα του rock, ενεργητική μουσική, μελωδικά ρεφρέν, Ελληνικός στίχος, γκαζωμένες κιθάρες.»

Σε τι αναφέρονται οι στίχοι;

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θεματολογίες. Οι στίχοι των τραγουδιών διαμορφώνονται ανάλογα το ηχόχρωμα της μουσικής, το συναισθηματικό κόσμο και τα εξωτερικά ερεθίσματα έτσι όπως εγώ τα φιλτράρω (σ.σ. Θωμάς Κόκαλας). Θέματα όπως ο έρωτας και η αγάπη, η οικολογία, η επαναστατικότητα και ο εσωτερικός κόσμος των ανθρώπων.

Υπάρχει συνταγή πετυχημένου τραγουδιού;

«Θεωρώ (σ.σ. Αλέξανδρος Δωρής) ότι ο κάθε δημιουργός δεν ξέρει ποια θα είναι η «εμπορική τύχη» του τραγουδιού του, παρόλα αυτά ο κάθε συνθέτης ή τραγουδοποιός έχει κάποια «στάνταρτς». Σ’ εμένα π.χ μου αρέσει ο σκληρός ήχος, κοιτάζω να τον εμπλουτίζω με όσο πιο μελωδικές φόρμες μπορώ. Επίσης πιστεύω φανατικά στην «υπεραξία» των ρεφρέν. Υπάρχουν τραγούδια που είναι για καιρό στο συρτάρι, διότι δεν μου βγαίνει το ρεφρέν όπως θέλω. Κατά τα άλλα όλα τα τραγούδια είναι παιδιά μου και τα αγαπώ το ίδιο.»

Η μουσική διαμορφώνει χαρακτήρες;

«(ΑΔ) Απολύτως, διότι η μουσική μιλάει στην ψυχή και τώρα πλέον που είναι και περισσότερο οπτικοακουστικό μέσο, ακόμα πιο πολύ.

(ΘΚ) Η μουσική διαμορφώνει χαρακτήρες; ‘Η οι χαρακτήρες διαμορφώνουν τη μουσική; Το ψάχνω ακόμα.»

Επιρροές…

«(ΑΔ) Από παντού και τα πάντα. Δέκτες είμαστε ερεθίσματα δεχόμαστε. Οι επιρροές μου πηγάζουν από τα ‘80s και τα ‘90s, η εποχή των μεγάλων συγκροτημάτων. Πάντα όμως γράφονται καλά πράγματα. Απλά πρέπει να τα ακούσεις. Είναι δυστυχώς τόση η πληροφορία στο διαδίκτυο πλέον, που πραγματικά χάνονται διαμάντια. Περνάει στον τοίχο σου στο F/B ένα τραγούδι με ένα βιντεοκλίπ που μπορεί να είναι απίστευτη δουλειά, και μέσα σε ελάχιστα δέκατα του δευτερολέπτου έχεις να αποφασίσεις αν απλά θα το πατήσεις να το δεις.. υπερπροσφορά; Ίσως.. Τραγικό πάντως..

(ΘΚ) Τα συγκροτήματα και οι μεγάλες φωνές των ‘70s–‘80s–‘90s διαμόρφωσαν το τραγούδι μου και τον τρόπο που γράφω.»

Σχέδια για το μέλλον;

« Όταν με το καλό εξέλθουμε από αυτόν τον κυκεώνα όπου έχουμε μπει, θα συνεχίσουμε να γνωστοποιούμε την δουλειά μας και τις ζωντανές εμφανίσεις. Ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεδώσει και να περάσει καλά… Το ίδιο κι εμείς!»