Ηρεμία επικρατεί στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά την απόφαση της δεύτερης να μην πραγματοποιήσει -προς ώρας- της σεισμογραφικές έρευνες που είχε εξαγγήλλει, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Παρόλα αυτά, η ένταση, παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Άγκυρα, αμέσως μετά την αλλαγή στάση της στο Αιγαίο, έστειλε το «Barbaros» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα ΜΕGA» με τον Ντίνο Σιωμόπουλο και την Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη, ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Γιώργος Φίλης, ανέλυσε τις τουρκικές ενέργειες.
«Μετά τη στρατηγικού και τακτικού τύπου ήττα Ερντογάν στο Αιγαίο και μετά τις προετοιμασίες για διάλογο με Ελλάδα, ίσως θέλει να μειώσει την ένταση» εξήγησε, προσθέτοντας πως ο στρατηγικός σχεδιασμός της Άγκυρας παραμένει ο ίδιος.
«Θέλει να αποσταθεροποιεί όπως και όποτε μπορεί Ελλάδα και Ευρώπη. Κάτι που θα κρατήσει για διαπραγματευτικό χαρτί σε δεύτερο χρόνο. Πάντως, το επεισόδιο αποφεύχθηκε όταν ο κ. Ερντογάν αντιλήφθηκε το πως είχαν διαμοιραστεί οι ελληνικές δυνάμεις σε όλο το πεδίο, και πώς δεν θα είχε το τακτικό πλεονέκτημα, σε στρατιωτικό επίπεδο. Σε ότι αφορά στο διεθνή παράγοντα, και αυτός με τη σειρά του κατάλαβα, ότι η Ελλάδα ότι έλεγε το εννοούσε. Η αποτροπή πάντα πολύ καλύτερη από τον κατευνασμό» τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα στην εξωτερική της πολιτική, δημιουργώντας «αντιτουρκικές συσπειρώσεις» στην ευρύτερη περιοχή.
Ο αναλυτής υποστήριξε ότι η αποκλιμάκωση είναι προσωρινή. «Είμαστε στην αρχή των εξελίξεων. Όχι στο τέλος. Αν αντιληφθεί, για παράδειγμα, η Τουρκία, ότι Ελλάδα και Αίγυπτος είναι κοντά σε συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, κάτι που θα εμβολίσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα έχουμε ξανά ένταση» κατέληξε.