Το ελληνικό ποδόσφαιρο ζει τις πιο ζοφερές στιγμές της ιστορίας του. Με πρωταγωνιστές παράγοντες ιστορικών ομάδων, που επέλεξαν να ανήκουστο: Επέλεξαν να αρνηθούν τη συγκρότηση του δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Οργάνου της ΕΠΟ, της Επιτροπής Εφέσεων. Του ανώτερου δικαστικού οργάνου του ποδοσφαίρου.
Επιβεβαιώνοντας πως σημασία δεν έχει το ποδόσφαιρο και η αξιοπιστία του, αλλά τα συμφέροντα. Για παράδειγμα, ενώ ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να θέλει πρώτος από όλους να συγκροτηθεί άμεσα η Εφέσεων, ώστε να εκδικαστεί το σκάνδαλο της πολυϊδιοκτησίας, για να καθαρίσει (δήθεν) το όνομά του, πρωταγωνίστησε στη μη ψήφιση αποστολής σχετικού αιτήματος προς την Ομοσπονδία.
Από την Παρασκευή ο Ολυμπιακός είχε ζητήσει της αντίδραση της Σούπερ Λιγκ, για την απόφαση της ΕΠΟ να αφήσει το ποδόσφαιρο χωρίς αθλητική δικαιοσύνη έως τον Οκτώβριο. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν καλέσει τον συνεταιρισμό να θέσει τη Δευτέρα θέμα έκτακτης γενικής συνέλευσης στην Ομοσπονδία, καθώς τίθεται θέμα εύρυθμης λειτουργίας του πρωταθλήματος, δίχως συγκρότηση νέας Επιτροπής Εφέσεων, την ώρα υπάρχουν σοβαρές εκκρεμείς υποθέσεις, όπως εκείνη της πολυϊδιοκτησίας.
Κι όμως, στο ΔΣ της Λίγκας, το μεσημέρι της Δευτέρας, το μπλοκ της «συμμαχίας», πήρε μια πρωτοφανή απόφαση, ψηφίζοντας να μην ζητήσει η Super League από την ΕΠΟ να ορίσει άμεσα και πριν την έναρξη του πρωταθλήματος τη νέα Επιτροπή Εφέσεων! Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, για να καταλάβει ο κόσμος το σκάνδαλο, αλλά και πώς λειτουργούν τα συμφέροντα.
Όπως έχει γίνει γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, με απόφασή της μετέφερε για τον… Οκτώβριο την έκτακτη Γενική Συνέλευση. Μάλιστα, είχε επικαλεστεί λόγους… οικονομίας. Επισημαίνοντας ότι εάν υπάρξει κι άλλη ΓΣ νωρίτερα από εκείνη που προκήρυξε τις εκλογές της Ομοσπονδίας, θα ήταν μεγαλύτερα τα έξοδα για την ΕΠΟ! Ναι, αυτό επικαλέστηκαν, είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά…
Ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Τάκης Αγραφιώτης, αναρωτήθηκε εύλογα στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στη Λίγκα: «Είναι δυνατόν το επαγγελματικό πρωτάθλημα να μην έχει Επιτροπή Εφέσεων για 4 μήνες. Εχουμε μπροστά μας μπαράζ παραμονής, τελικό Κυπέλλου, έναρξη του πρωταθλήματος. Πώς είναι δυνατόν να μην έχουμε δευτεροβάθμιο όργανο έως τα τέλη Οκτωβρίου;».
Στη συνέχεια, ο νομικός εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Δημήτρης Καρπετόπουλος ανέλυσε το θέμα στις υπόλοιπες ομάδες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Είναι αδιανόητο για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να λειτουργήσει το πρωτάθλημα χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο το δικαστικό σύστημα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Τώρα υπάρχουν τα μπαράζ, εάν διακοπούν για οποιονδήποτε λόγο, ποιος θα αποφασίσει και πότε για την ολοκλήρωσή τους; Επίσης, η ΕΠΟ μας ενημέρωσε ότι συνδυάστηκε η συγκρότηση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ με τις εκλογές, για λόγους… οικονομίας. Είμαστε βέβαιοι, όμως, ότι δεν θα πάνε πιο πίσω οι Εκλογές; Και εάν πάνε πιο πίσω, δεν θα έχουμε εφέσεων έως το Δεκέμβριο;».
Ο Καρπετόπουλος έδωσε ένα ακόμη πρακτικό παράδειγμα που δείχνει την αναγκαιότητα της ύπαρξης β’ βάθμιου οργάνου στην ΕΠΟ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αποβάλλεται ένας ποδοσφαιριστής και τιμωρείται από το πειθαρχικό όργανο της Λίγκας με 3 αγωνιστικές. Στο παρελθόν έχουν μειωθεί τέτοιες τιμωρίες. Τώρα πώς θα έχει δικαίωμα να προσφύγει ο παίκτης και η ομάδα του, εάν δεν υφίσταται όργανο; Είναι θέμα αξιοπιστίας των διοργανών. Πρέπει άμεσα να οριστεί έκτακτη Γενική Συνέλευση από την Επιτροπή Εκτάκτων θεμάτων της ΕΠΟ».
Ο πρώτος που τέθηκε κάθετα αρνητικός ήταν ο Μάκης Γκαγκάτσης, ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ. Ο οποίος, μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν συντρέχει λόγος βιασύνης για συγκρότηση της επιτροπής, από τη στιγμή που αυτό αποφάσισε η ΕΠΟ. Ο ίδιος Γκαγκάτσης και ο ίδιος ΠΑΟΚ, που υποτίθεται ότι περιμένουν την Εφέσεων για να καθαρίσουν το όνομα του συλλόγου από το σκάνδαλο της πολυϊδιοκτησίας. Κάτι που αποδεικνύεται εκκωφαντικά ότι δεν ισχύει…
ΜΠΕΟΣ: «ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ»
Αμέσως μετά πήρε θέση πάλι ο Αχιλλέας Μπέος. Κάνοντας μια τοποθέτηση που θα συζητηθεί. Καθώς μίλησε για δικαστές «εργαλεία», που ελέγχονται. Χωρίς να απαντήσει πώς και από ποιον, όταν του τέθηκε το ερώτημα από τον Τάκη Αγραφιώτη. Με τον διάλογο που ακολουθεί να είναι ενδεικτικός:
Γκαγκάτσης: «Εμείς είμαστε αρνητικοί στο να στείλουμε τέτοιο αίτημα. Η ΕΠΟ αποφάσισε…».
Μπέος: «Οι δικαστές που επιλέγουν στην ΕΠΟ είναι εργαλεία και τους ελέγχουν».
Αγραφιώτης: «Να μας πει ο κ. Μπέος ποιος ελέγχει τους δικαστές. Πού το ξέρει και τι εννοείτε ότι είναι «εργαλεία»».
Μπέος: «…»
Μετά από την ένταση που επικράτησε, το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία. Με εκείνους που επενδύουν στη δικαστική αναρχία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, να επικρατούν, με ψήφους 7-5. Κατά του αιτήματος για άμεση συγκρότηση της Εφέσεων τάχθηκαν οι τρεις «σύμμαχοι» Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, αλλά και οι «ακόλουθοί»τους, ο Βόλος του Μπέου, η Ξάνθη, ο Παναιτωλικός και η Λαμία. Υπέρ του αιτήματος τάχθηκαν Ολυμπιακός, ΟΦΗ, Ατρόμητος, Αρης, Λάρισα. Λευκό ψήφισαν ο Αστέρας Τρίπολης και η ΕΠΟ, ενώ ο Πανιώνιος δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία αυτή.