Σε ένα ξέφρενο μολυσματικό «πάρτι» επιδίδεται ο SARS-CoV-2 παγκοσμίως, με τον νεότερο πληθυσμό να αποτελεί πλέον την ομάδα-στόχο του. Η χώρα μας, όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία, δεν αποτελεί την εξαίρεση καθώς ο νέος κορωνοϊός «τρέφεται» στα μπαρ, στα κλαμπ και στις συναθροίσεις, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου να σπάσει το φράγμα προστασίας που έχουν σηκώσει οι πολίτες που ανήκουν στην τρίτη ηλικία και εκείνοι με χρόνια νοσήματα.
Αγώνας να σπάσει η νοσηρή αλυσίδα
Τα νέα, αυστηρότερα μέτρα που πρότειναν την περασμένη Παρασκευή τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δίνουν το στίγμα για την κρίσιμη καμπή που διανύει η χώρα, με το επιστημονικό προσωπικό να επιχειρεί (δεδομένου ότι η έκταση της διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στα επιδημιολογικά δεδομένα) να σπάσει την αλυσίδα των μολύνσεων.
Εν τούτοις, η νέα έκθεση του Παρατηρητηρίου COVID–19 διαπιστώνει τη «μεικτή» εικόνα που επικρατεί στη χώρα μας και το περιθώριο αρνητικών εξελίξεων. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, ο δείκτης μετάδοσης (Rt) παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (0,4), ενώ ο ρυθμός θετικότητας αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες – λόγω και της αύξησης των στοχευμένων τεστ σε ομάδες υψηλού κινδύνου – και έκτοτε παραμένει σταθερός στο 0,9.
Αύξηση τον Αύγουστο σε τουρισμό – αφίξεις
«Η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους και υπάρχουν παράμετροι που εντείνουν την ανησυχία, όπως το γεγονός ότι τον Αύγουστο παραδοσιακά αυξάνεται ο εσωτερικός τουρισμός και ενδεχομένως να καταγραφεί και μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων. Επιπρόσθετα, η ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων λόγω των θερινών διακοπών και η συμμετοχή σε εκδηλώσεις να οδηγήσουν και σε αντίστοιχη αύξηση κρουσμάτων» σημειώνει στο «Βήμα» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημήτρης Παρασκευής.
Τον ίδιο προβληματισμό συμμερίζονται ομόφωνα τα μέλη της Επιτροπής, που μέσω των διαδοχικών συστάσεων των τελευταίων εβδομάδων επενδύουν στην αυστηροποίηση των μέτρων, όπως είναι η καθολική χρήση μάσκας σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς χώρους αλλά και η ισχυρή σύσταση χρήσης της στους εξωτερικούς, όπου επικρατεί συνωστισμός.
Επίσης, στο στόχαστρο έχουν μπει και τα πανηγύρια, δεδομένου ότι παραδοσιακά τον Αύγουστο κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις, γι’ αυτό και παρατείνεται η απαγόρευσή τους έως τις 31 Αυγούστου.
Φόβοι για «ισχυρό χτύπημα»
Παρ’ όλα αυτά και δεδομένου ότι το μήνυμα «Μένουμε ασφαλείς» πρέπει να υιοθετηθεί από το νεότερο πληθυσμό, μια κρίσιμη λεπτομέρεια που θέτει το εγχείρημα προάσπισης της δημόσιας υγείας εν αμφιβόλω είναι η συμμόρφωσή του.
Υπό τις εξελίξεις αυτές η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αναστασία Κοτανίδου προειδοποιεί ότι υπάρχει πιθανότητα να «χτυπήσει» ένα δεύτερο κύμα τη χώρα εντός του Αυγούστου, εάν οι πολίτες δεν αναπροσαρμόσουν την καθημερινότητά τους σύμφωνα με τους κανόνες που επιτάσσει η συγκυρία.
Συνεπώς, ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα σε συνδυασμό με την πιθανή αύξηση εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα λειτουργήσει ως «πυξίδα» για τα επόμενα βήματα των ειδικών. «Σε περίπτωση ανοδικής πορείας, παρά τον περιορισμό στον αριθμό των συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις που ανακοίνωσε ο υφυπουργός, μπορεί να οδηγηθούμε ακόμη και σε κλείσιμο των beach bars και των clubs» προσθέτει η κυρία Κοτανίδου.
«Κόφτης» για τον αριθμό πελατών
Σενάριο που επίσης βρίσκεται υπό αξιολόγηση είναι να οριστεί «κόφτης» στον αριθμό πελατών σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια, beach bars, σουπερμάρκετ κ.ο.κ. ανάλογα με τα τετραγωνικά και τη φύση της επιχείρησης, βάζοντας τέλος στις εικόνες συγχρωτισμού.
Η εξίσωση όμως δεν είναι εύκολη καθώς υπάρχει πάντα ο παράγοντας x: Αρκεί κανείς να ανακαλέσει τις εικόνες νεαρών ανθρώπων που συναθροίζονταν στις αρχές Μαΐου έξω από take away και πλατείες, διοργανώνοντας υπαίθρια πάρτι, αντιστεκόμενοι στους περιορισμούς.
Σε κάθε περίπτωση, τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καταγράφουν μέρα με τη μέρα το «παράθυρο» μετάδοσης που άνοιξε σταδιακά κυρίως ο νεότερος πληθυσμός με την…. επανεκκίνηση των κοινωνικών συναναστροφών έπειτα από την περίοδο «Μένουμε σπίτι».
Εντονη ανησυχία από τα στοιχεία
Ο συναγερμός που ενεργοποιούν τα επίσημα δεδομένα είναι ηχηρός: Από την 1η έως και την 31η Ιουλίου είχαν καταγραφεί συνολικά 1.097 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις πανελλαδικά, με αποτέλεσμα ένα στα τέσσερα κρούσματα να… στριμώχνεται σε διάστημα μόλις 30 ημερών.
Και παρότι το άνοιγμα των συνόρων αντιμετωπιζόταν αρχικά ως ο βασικός ένοχος για την αύξηση των κρουσμάτων, η πραγματικότητα μας επιφύλασσε μία ακόμη ανατροπή: τα εγχώρια κρούσματα είναι – έστω και κατά μερικές δεκάδες – περισσότερα από τα εισαγόμενα, γεγονός που προδίδει τη χαλάρωση των μέτρων εντός της κοινότητας.
Μοιραία, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν μετατραπεί σε «πορτοκαλί» ζώνες, σπάζοντας το φράγμα των 200 και 100 κρουσμάτων αντίστοιχα, σε διάστημα μόλις ενός μήνα, γεγονός που έχει κινητοποιήσει περισσότερο την κυβέρνηση και τους επιστήμονες.