Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, με όλα τα δεδομένα να δείχνουν πως η χώρα οδεύει προς το κατώφλι ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί στην έξαρση αυτή των μολύνσεων, επεκτείνοντας την υποχρεωτική χρήση μάσκα στους περισσότερους κλειστούς χώρους, καθώς και στους ανοιχτούς χώρους των πλοίων. Παράλληλα, στη «φαρέτρα» της υπάρχουν διαθέσιμα και άλλα μέτρα, όπως η επαναφορά του SMS, το κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης από νωρίτερα και τα τοπικά lockdown.
Λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων στη χαλάρωση των πολιτών και στα φαινόμενα συνωστισμών σε πανηγύρια, κέντρα διασκέδασης και εστίαση.
Ωστόσο, παρά την επιτυχημένη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, και η κυβέρνηση δέχεται «πυρά» για τον τρόπο που χειρίστηκε την επιστροφή στην κανονικότητα τους τελευταίους μήνες. Χαρακτηριστικές ήταν οι αντιδράσεις του Αλέξη Τσίπρα και του ΚΙΝΑΛ που μιλούν για επιστροφή στο σημείο μηδέν.
Οι επιστήμονες τις τελευταίες εβδομάδες τονίζουν ότι η χρήση μάσκας δεν αρκεί απλά και είναι πιο σημαντική η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Αποστάσεις, οι οποίες όμως, δύσκολα μπορούν να τηρηθούν κατά την καθημερινότητα των πολιτών. Εξάλλου, φημολογείτο έντονα ότι η εξαφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα από το προσκήνιο οφείλεται στις διαφωνίες του με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, κάτι που διέψευσε πάντως ο Στέλιος Πέτσας.
Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες: πέρα από συμπεριφορά των πολιτών κατά τους εορτασμούς του Δεκαπενταύγουστου, το προσεχές χρονικό διάστημα θα φανούν τα αποτελέσματα των συγχρωτισμών αυτής της περιόδου και δεν αποκλείεται τα κρούσματα του ιού να εκτιναχθούν.
Συνωστισμοί σε πλοία και ΜΜΜ
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που προκάλεσε αντιδράσεις είναι ότι το μέτρο της μάσκας και στο κατάστρωμα ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της αύξησης της πληρότητας των πλοίων στο 80% κι ενώ μόλις το πρωί ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωνε στα «Παραπολιτικά» ότι οι αποστάσεις του ενάμισι μέτρου μπορούν να τηρηθούν στα πλοία.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, δικαιολόγησε την αύξηση της πληρότητας των πλοίων λέγοντας ότι δεν παρατηρήθηκε κανένα κρούσμα σε μέλος πληρώματος ή επιβάτη.
Ωστόσο, με την επιβατική κίνηση να κορυφώνεται τον Αύγουστο, δεν φαίνεται ότι τηρούνται τα μέτρα αποστάσεων ασφαλείας ούτε κατά την είσοδο και έξοδο από το πλοίο ούτε εντός του.
Την ίδια ώρα, έντονο είναι το πρόβλημα και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Παρά τις ανακλήσεις αδειών και τις υποσχέσεις για αύξηση δρομολογίων και προσλήψεων, χάος επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες με επιβάτες να είναι ο ένας πάνω στον άλλο κατά τις ώρες αιχμής.
Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του MEGA, η αναμονή σε πολλά δρομολόγια ξεπερνά τα 20 λεπτά, ενώ στο εσωτερικό λεωφορείων και μετρό η κατάσταση για τους επιβάτες είναι ασφυκτική.
Τα δρομολόγια εξακολουθούν να είναι αραιά, με τις καθυστερήσεις να κυμαίνονται από τα 15 έως 27 λεπτά, την ώρα που αρκετοί είναι οι πολίτες που δεν έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα για διακοπές.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε ισχύ παραμένει το μέτρο περί 65% της χωρητικότητας ορθίων και καθιστών.
Σύψας: Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα
«Καμπανάκι» κινδύνου για την εξάπλωση του κορωνοϊού έκρουσε για ακόμη μια φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
Ο κ. Σύψας εκτίμησε ότι η επιδημία είναι σε επιδείνωση στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «περπατάμε σε ένα κομμάτι λεπτού πάγου που μπορεί να σπάσει από στιγμή σε στιγμή».
Χαρακτήρισε αυτήν την εβδομάδα κρίσιμη, καθώς οι ειδικοί φοβούνται ότι μέχρι το τέλος της τα κρούσματα μπορεί να πολλαπλασιαστούν, ως συνέπεια της συμπεριφοράς των πολιτών πριν δύο εβδομάδες (με τα πανηγύρια και τους συνωστισμούς).
Στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκονται τα αστικά κέντρα, ειδικά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου η πυκνότητα του πληθυσμού επιτρέπει την ευκολότερη διασπορά του ιού.
Παραδέχτηκε ακόμη ότι ενώ αρχικά υπήρχε ζήτημα με την εισροή κρουσμάτων από τα βόρεια σύνορα της χώρας, πλέον το μείζον πρόβλημα είναι η ενδογενής κυκλοφορία της ασθένειας.
Μιλώντας για το κύμα αμφισβήτησης απέναντι στα μέτρα για τον κορωνοϊό, αλλά και απέναντι στον ίδιο τον ιό, ο Νίκος Σύψας τόνισε ότι όσοι αγνοούν τον SARS-CoV-2 πυροδοτούν την επιδημία ακριβώς επειδή δεν λαμβάνουν μέτρα για αυτήν.
«Η άγνοια σκοτώνει», υπογράμμισε ο καθηγητής.
Τέλος, σχολιάζοντας το γεγονός ότι φαίνεται να έχουν αυξηθεί οι ασυμπτωματικοί, ο κ. Σύψας εξήγησε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει για δύο λόγους: επειδή γίνονται περισσότερα τεστ και επειδή ο ιός κυκλοφορεί περισσότερο σε νέους, που νοσούν ελαφρύτερα ή και καθόλου.
«Γι’ αυτό έχει ελαττωθεί και η μέση ηλικία των πασχόντων», κατέληξε.
77 τα κρούσματα τη Δευτέρα – Πού εντοπίζονται
Ειδικότερα:
- Οκτώ (8) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- Δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως
- Εικοσιοκτώ (28) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
- Εννιά (9) κρούσματα* στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, *όλα μέρος της συρροής που αφορά στο γάμο της Αλεξανδρούπολης*
- Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας
- Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας
- Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης
- Επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία *δύο (2) συνδεόμενα με τον γάμο της Θεσσαλονίκης*
- Τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας
- Πέντε (5) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας
- Τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας
- Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων
- Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου
- Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας
- Ένα (1) κρούσμα* στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, *το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη*
- Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων