Κορωνοϊός: Κομβικός ο Αύγουστος για την πορεία της Πανδημίας – και νέο πακέτο μέτρων

Και νέα λίστα των ειδικών για νέα μέτρα σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο

Πραγματικότητα έγινε αυτό που απεύχονταν αλλά και συγχρόνως περίμεναν οι ειδικοί στην Ελλάδα. Δηλαδή μία έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού καταμεσής του καλοκαιριού.

Η χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με το άνοιγμα των συνόρων έφεραν αύξηση κρουσμάτων και κατ΄επέκταση νέα και πιο σκληρά μέτρα.

Συγκεκριμένα η χαλάρωση έφερε πάνω από 1.000 κρούσματα μόνο τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το 60% των 1.068 καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορά σε εγχώριες μολύνσεις.

Εξαιτίας της αύξηση κρουσμάτων ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής μία σειρά νέων μέτρων.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση 78 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ.

Η χρήση μάσκας πλέον είναι υποχρεωτική σχεδόν παντού, ενώ αν η ανοδική πορεία του ιού συνεχιστεί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα νέο πακέτο μέτρων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μάλιστα εμφανίστηκε χτες πρώτη φορά με μάσκα, θέλοντας να δείξει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε.

Στο τραπέζι νέα μέτρα

Φυσικά, τα όσα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον κ. Χαρδαλιά, είναι ένα πρώτο πακέτο μέτρων και υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις εάν τελικά συνεχιστεί η πορεία διασποράς.

Τα νέα έκτακτα μέτρα που ετοιμάζονται:

  • Χρήση μάσκας ακόμη και μέσα στους χώρους εργασίας. Ένα ακραίο σενάριο το οποίο θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.
  • Τοπικά και κλαδικά lockdown. Το πρώτο είναι το επίσης ακραίο σενάριο, καθώς οι ειδικοί έχουν τονίσει πως αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο η κατάσταση θα πρέπει να είναι πολύ σοβαρή. Ωστόσο δεν αποκλείεται σε περίπτωση έξαρσης να κλείσουν πρώτα συγκεκριμένοι κλάδοι, όπου εκεί συνεχίζεται ο συνωστισμός.
  • Κόφτης στον αριθμό ατόμων σε καφέ, μπαρ, σούπερ μάρκετ. Να μπει δηλαδή πλαφόν 50 ή 100 ατόμων για τους χώρους διασκέδασης και μικρότερος απ’ ότι σήμερα, αριθμός, πελατών στα σούπερ μάρκετ.
  • Πλαφόν εισόδου σε καταστήματα, μπαρ, καφέ και μπιτς μπαρ ώστε αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού. Κι εδώ θα μπορούσε να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός πελατών με την ευθύνη να την έχει η επιχείρηση.
  • Μέτρα για την επιστροφή στα σχολεία των μαθητών, όπως ολιγάριθμες αίθουσες.
  • Επαναφορά της απαγόρευσης συναθροίσεων από έναν αριθμό ατόμων και πάνω. Σκληρό μέτρο, ωστόσο έχει επανέλθει σε κάποιες χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού.

Την ίδια ώρα σε κατάσταση ετοιμότητας είναι και οι ειδικοί, οι οποίοι έχουν καταθέσεις τις προτάσεις τους σε περίπτωση που ξεφύγει η πανδημία στη χώρα μας.

Άλλωστε οι συσκέψεις της τελευταίες μέρες τόσο των αρμοδίων υπουργών όσο και τα επιτροπής λοιμωξιολόγων είναι συνεχείς.

Τι λένε οι ειδικοί για το τοπικό ή το κλαδικό lockdown

Στις 10 Ιουλίου ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα κορονοϊού μέσα στον Αύγουστο. «Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού. Δεν αποκλείονται τα τοπικά lockdowns στα νησιά. Αν δηλαδή σε ένα νησί αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα τι θα γίνει;», είχε χαρακτηριστικά. Και είχε προσθέσει τότε ότι τα 50 κρούσματα της προηγούμενης μέρας «χτυπάνε όχι ένα, αλλά πολλά καμπανάκια».

Οι λοιμωξιολόγοι που είχαν κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η κατάσταση φαινόταν ότι ξεφεύγει έχουν βγάλει από το συρτάρι το σενάριο του lockdown σε τοπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

O καθηγητής μικροβιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής τόνισε πως «δεν υπάρχει αντίρρηση πως υπάρχει αυξητική τάση και στη χώρα μας, ένα φαινόμενο που το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Ευτυχώς η ήπειρος μας είναι σε καλύτερη φάση, αλλά δυστυχώς υπάρχει αυξητική τάση αλλά είναι κάτι αναμενόμενο, το περιμέναμε. Ολο αυτό δείχνει πως δεν πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στο κλείσιμο των συνόρων αλλά κυρίως η κάθε χώρα θα πρέπει να παίρνει τα τοπικά μέτρα της όπως είναι η χρήση μάσκας, ο σωστός εργαστηριακός έλεγχος άσχετα αν τα σύνορα είναι ανοικτά η κλειστά» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Για τα αυξανόμενα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη αλλά και για το πώς θα περιοριστεί ο κοροναϊός επεσήμανε ότι «από εδώ και πέρα θα πρέπει να έχουμε πολύ καλή εικόνα της γεωγραφικής διασποράς και της ηλιακής και θα πρέπει να λαμβάνονται τοπικά μέτρα. Δεν μπορούμε να πάμε σε ένα γενικό lockdown πια, το απαιτεί η οικονομία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τα μέτρα θα πρέπει να έχουν τοπικό χαρακτήρα η συγκεκριμένη δραστηριότητα επαγγελματική ή κοινωνική και θα πρέπει να βοηθήσουν σημαντικά να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί η εξάπλωση χωρίς να επηρεαστεί η οικονομία».

Κληθείς να εξηγήσει τι σημαίνει αυτού του είδους το lockdown επεσήμανε πως «αν δούμε πως κάποιος κοινωνικές δραστηριότητες ή επαγγελματικές δραστηριότητες επηρεάζουν τότε θα πρέπει να παρέμβουμε τοπικά και να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις που θα αποτρέψουν την εξάπλωση της επιδημίας».

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε μία νέα δέσμη μέτρων

Οσον αφορά στην προσοχή που θα πρέπει να επιδείξει ο κόσμος και για την αντίδραση των νεότερων ηλικιών τόνισε πως ήταν αυτές που χτυπήθηκαν κοινωνικά και οικονομικά περισσότερο και δεν δείχνουν την απαραίτητη προσοχή με αποτέλεσμα να διασπείρουν περισσότερο τον κοροναϊό. Ειδικά για τους νέους ανέφερε πως πρέπει να καταλάβουν την κοινωνική τους ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς μπορεί να μπει ένα τέλος στη νέα δέσμη μέτρων εξήγησε ότι «αυτά αναθεωρούνται κάθε δυο εβδομάδες ανάλογα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται και πρέπει να έχουμε από τώρα πολύ καλό εργαστηριακό δίκτυο ώστε να μπορούμε να ξέρουμε σε ποιες ακριβώς περιοχές και γεωγραφικά διαμερίσματα βρίσκονται τα κρούσματα.

Μην ξεχνάμε πως θα μπούμε προς το Φθινόπωρο και τα πράγματα θα αρχίσουν να δυσκολεύουν περισσότερο, θα έχουμε και άλλους αναπνευστικούς ιούς και εκεί χρειάζεται το κατάλληλο δίκτυο, τα κατάλληλα εργαλεία που θα μας δείχνουν ακριβώς την εξάπλωση της επιδημίας».

Γιατί ελήφθησαν τα νέα μέτρα

Την ανησυχία που προκάλεσε η αύξηση των κρουσμάτων εδώ και 3-4 εβδομάδες εξέφρασε  πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναδεικνύοντας τη σημασία των μέτρων που λήφθηκαν και λαμβάνονται για την πανδημία του κοροναϊού.

Όπως ο ίδιος ανέφερε «μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων εδώ και 3-4 εβδομάδες πριν φτάσουμε στα νούμερα τα χθεσινά που άρχισαν να ανησυχούν ακόμα περισσότερο» ενώ σχετικά με το αν η τάση αυτή θα αναστραφεί σημείωσε πως «η τάση δεν θα αναστραφεί τις επόμενες βδομάδες. Αν θα αναστραφεί θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας και θα φανεί μετά τον 15Αύγουστο.

Τώρα χρειαζόσαστε συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που δεν έχουμε επιδείξει μέχρι τώρα γι αυτό έχει χρειαστεί να μέτρα αυτά να γίνονται υποχρεωτικά με την έννοια του προστίμου. Αυτό εμάς μας λυπεί βεβαίως».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι παρατηρείται μια γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων η οποία δεν υπήρχε την άνοιξη.

Επιπλέον, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε πως το διαφορετικό στην εικόνα σήμερα σε σχέση με όταν ξεκίνησε η πανδημία είναι πως οι άνθρωποι που νοσούν, νοσούν ελαφρύτερα και δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην εντατική θεραπεία εξηγώντας πως αυτό οφείλεται στο ότι οι ιοί πάντοτε το καλοκαίρι είναι λιγότεροι επιθετικοί αλλά δεν μπορεί κανείς να υποσχεθεί ότι αυτό θα συμβαίνει σε βάθος χρόνου δηλαδή μετά από 2-3 βδομάδες. Επίσης, σημείωσε  ότι η διαφορά με την πανδημία του Μαρτίου στην χώρα μας είναι ότι τώρα έχουμε μια ανοιχτή οικονομία και τον τουρισμό που τον επιθυμούμε και δεν φαίνεται ότι το πρόβλημα προέρχεται από εκεί.

Όλα τα νέα μέτρα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς φορώντας μάσκα σε μία προσπάθεια να δείξει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση ανακοίνωσε την Παρασκευή συνολικά 13 νέα μέτρα.

Ειδικότερα:

1) Από αύριο 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).

2) Από αύριο 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων  (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.

3) Από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.

4) Από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

5) Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.

6) Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.

7) Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.

8) Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.

9) Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).

10) Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

11) Έως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).

13) Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Τα μέτρα στις Ένοπλες Δυνάμεις

Έκτακτα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τα οποία προβλέπουν, μεταξύ άλλων, υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, η χρήση μη ιατρικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική:

Στα στρατιωτικά πρατήρια, στα κουρεία/κομμωτήρια, στα στρατιωτικά φαρμακεία, στις επιχειρήσεις τροφίμων, στις στρατιωτικές λέσχες, σε όλους τους χώρους εστίασης (ΚΨΜ, κυλικεία κ.λπ.), στους χώρους γραφείων (όταν υπάρχει επαφή με το κοινό), τόσο για το προσωπικό όσο και για το κοινό.
Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός στρατιωτικών αεροδρομίων καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού από το προσωπικό και τους επιβάτες.
Στους χώρους αναμονής καθώς και εντός των μέσων μεταφοράς προσωπικού από τους οδηγούς/χειριστές και τους επιβάτες.
Στα πολεμικά μουσεία και στους ιστορικούς χώρους των ΕΔ, από το προσωπικό, τους ξεναγούς και τους επισκέπτες.
Στα στρατιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία, από το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες.

Επίσης:

Σε όλους τους επισκέπτες που εισέρχονται σε στρατιωτικές Μονάδες – Υπηρεσίες καθώς και στα άτομα που τους συνοδεύουν/υποδέχονται, καθ΄ όλη τη διάρκεια παραμονής τους σε αυτές.

Στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα υποδοχής στις πύλες εισόδου στρατιωτικών Μονάδων – Υπηρεσιών.

Στους ανελκυστήρες από τους επιβαίνοντες.

Στα μέσα μεταφοράς προσωπικού επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα, με παράλληλα ανοιχτά παράθυρα και χρήση μη ιατρικής μάσκας.

Κλειστοί χώροι

Επιπλέον, αναφορικά με τους κανόνες λειτουργίας των πολεμικών μουσείων, των ιστορικών χώρων των ΕΔ, των χώρων (κλειστών/ανοιχτών) των στρατιωτικών Μονάδων – Υπηρεσιών (στους οποίους τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων), των χώρων εκγύμνασης και των κατασκηνώσεων φιλοξενίας παιδιών ηλικίας 6 έως 16 ετών και των Λεσχών – Θερέτρων, ισχύουν τα καθοριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΔΙα/ΓΠ.οικ.47421/2020/ΦΕΚ 3099/Β/26-7-2020 σχετικά με την τήρηση αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας.

Οι σπουδαστές από το εξωτερικό που έρχονται στην Ελλάδα για υπηρεσιακούς λόγους (φοίτηση στις ημεδαπές Στρατιωτικές Σχολές οιασδήποτε βαθμίδας, συμμετοχή σε προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών, ενημερωτικές επισκέψεις κτλ), προσκομίζουν Ιατρικό πιστοποιητικό, με το οποίο πιστοποιείται περίοδος καραντίνας επτά ημερών καθώς και αποδεικτικό αρνητικού COVID-19 PCR test που πραγματοποιήθηκε 48 ώρες πριν την άφιξη στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελετές παράδοσης και παραλαβής καθηκόντων εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους με ελάχιστη αντιπροσωπεία – τμήμα απόδοσης τιμών, χωρίς προσκεκλημένους – δεξιώσεις και η παράδοση αναμνηστικών γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Οι ορκωμοσίες στρατευσίμων εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους χωρίς προσκεκλημένους ή επισκέπτες.

Συνεχίζεται η αναστολή πάσης φύσεως συγκεντρώσεων προσωπικού/εθιμοτυπικών εκδηλώσεων – επισκέψεων καθώς και της διάθεσης προσωπικού και μέσων στο πλαίσιο των κοινωνικών δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και αναλόγως θα παρέχονται περαιτέρω οδηγίες.

Ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση εντοπίστηκαν 78 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 24 στην Αττική και τα 18 στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη είχαν ανακοινωθεί 65 νέα κρούσματα. Τα 10 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων:

δέκα (10) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
εικοσιτέσσερα (24) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
δεκαοκτώ (18) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κεφαλονιάς
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4477 (ημερήσια μεταβολή +1.8%), εκ των οποίων 54.8% άνδρες. 1 Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 3, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 206 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (77.8% άνδρες).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.