Ο πολωνός υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι «τουλάχιστον 1.000» αμερικανοί στρατιώτες και μια διοικητική δομή για την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ θα αναπτυχθούν στην Πολωνία.
Οι δηλώσεις του Μαριούς Μπβάστσακ έγιναν δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση τού επικεφαλής του Πενταγώνου, Μαρκ Έσπερ, για την αποχώρηση περίπου 12.000 αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία.
«Τουλάχιστον χίλιοι νέοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη χώρα μας» δήλωσε ο πολωνός υπουργός στη δημόσια ραδιοφωνία Jedynka.
«Θα έχουμε στην Πολωνία μια διοίκηση αμερικανικού σώματος. Αυτή η διοίκηση θα διαχειρίζεται τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στο σύνολο της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.
Θα είναι «το πιο σημαντικό κέντρο διοίκησης χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή μας» επέμεινε στη συνέχεια στο Twitter.
Σύμφωνα με τον Μπβάστσακ, η Βαρσοβία και η Ουάσινγκτον ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες για μια διακήρυξη στρατιωτικής συνεργασίας.
«Σύντομα θα υπογράψουμε με τους Αμερικανούς την τελική συμφωνία για τη μόνιμη παρουσία του αμερικανικού στρατού» δήλωσε με ικανοποίηση.
Ο Μπβάστσακ διευκρίνισε πως ο αριθμός των στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στην Πολωνία είχε καταγραφεί στις διακηρύξεις που υπέγραψαν οι πρόεδροι των δύο χωρών τον περασμένο χρόνο.
Ο αρχηγός του πολωνικού κράτους, Αντρέι Ντούντα, που βρισκόταν τότε εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας (επανεξελέγη στο μεταξύ), είχε μεταβεί στις αρχές Ιουλίου στην Ουάσινγκτον, όπου είχε γίνει δεκτός από τον αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.
Προχθές, Τετάρτη, ο Μαρκ Έσπερ δήλωσε πως από τους περίπου 34.500 στρατιώτες που βρίσκονται τώρα στη Γερμανία, περίπου 6.400 θα επαναπατριστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ άλλοι 5.600 θα μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, από τους οποίους περίπου 2.000 στο Βέλγιο και στην Ιταλία.
Ο Έσπερ δήλωσε πως ο σκοπός αυτής της μεγάλης αναδιάρθρωσης είναι στρατηγικός, κυρίως ως αποτροπή απέναντι στη Ρωσία, όμως μόλις μερικά λεπτά μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο, ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε πως η αποχώρηση οφείλεται στην άρνηση της Γερμανίας να «πληρώσει περισσότερα».
Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στην Ευρώπη (Eucon), που τώρα έχει τη βάση της στη Στουτγκάρδη, θα μετακομίσει στη Μονς του Βελγίου, όπου βρίσκεται η διοίκηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)