Όταν η Αμερική φτερνίζεται, αρρωσταίνει ο κόσμος όλος, λέει το παλιό ρητό. Τι συμβαίνει άραγε όταν η αμερικανική οικονομία αρρωσταίνει βαριά λόγω του κορωνοϊού;
Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα μπορεί να ήταν αναμενόμενα, δεν παύουν όμως να σοκάρουν. Στο δεύτερο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία γνώρισε τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 32,9%.
Ιστορική βουτιά κατέγραψε στο δεύτερο τρίμηνο και η γερμανική οικονομία – στενά δεμένη με την αμερικανική – με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.
Και μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης στο τρίτο τρίμηνο, ωστόσο ο βαθμός αβεβαιότητας παραμένει μεγάλος εξαιτίας των μεγάλων αντοχών που επιδεικνύει ακόμη ο κορωνοϊός.
H Φέντεραλ Ριζέρβ κατέστησε σαφές ότι η τύχη της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η αναζωπύρωση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ – που έχει ήδη προκαλέσει επιβράδυνση σε ορισμένες πολιτείες – εγκυμονεί τον κίνδυνο αύξησης της φτώχειας και των κοινωνικών αναταραχών.
Και δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός. Η αβεβαιότητα επιτείνεται από την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Τραμπ ο οποίος έφτασε στο σημείο να βάλει στο τραπέζι ακόμα και θέμα αναβολής των προεδρικών εκλογών.
Τα διαγνωστικά μοντέλα των οικονομολόγων αδυνατούν να προβούν σε ασφαλείς προβλέψεις για τον ρυθμό ανάκαμψης, καθώς η τωρινή ύφεση διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τις προηγούμενες.
Όλα τα παραπάνω σκιαγραφούν σκοτεινό και ομιχλώδες τοπίο για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία.
Όσο η διάρκεια της πανδημίας παραμένει άγνωστη, θα συνεχίσουμε να πλέουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα.
Η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάζεται ήδη για το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται.
ΤΟ ΒΗΜΑ