Όλο και πιο ανοδική είναι η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται ανησυχητικά.
Ειδικότερα την Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν 57 νέα κρούσματα –ο υψηλότερος αριθμός από τις 14 Ιουλίου- ενώ λαμβάνοντας υπόψη ότι την Τρίτη είχαν καταγραφεί ακόμη 52 κρούσματα, το τελευταίο 48ωρο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 100.
Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων έρχεται σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο, καθώς τόσο οι ειδικοί όσο και η κυβέρνηση «μπαίνουν» σε ρυθμούς Δεκαπενταύγουστου λαμβάνοντας από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει έξαρση και συνωστισμός σε μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της ορθοδοξίας.
Εκτός από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες, όπου η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική και σε άλλους εσωτερικούς χώρους εκτός των σούπερ μάρκετ, οι ειδικοί δεν σταματούν να τονίζουν πως ο κίνδυνος δεν έχει φύγει ακόμη και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ώρα για εφησυχασμό.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι λοιμωξιολόγοι που προειδοποιούν πως αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων είναι πολύ πιθανόν να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα, όπως οι χρήση μάσκας σε εκκλησίες.
Το γεγονός άλλωστε πως ο κυβερνητικός μηχανισμός προετοιμάζεται για τον Δεκαπενταύγουστο αποδεικνύεται και από την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στη Μύκονο μετά τον σάλο με τα πριβέ «κορόνα-πάρτι» με τους δεκάδες καλεσμένους όπου και προανήγγειλε αυστηρούς και σαρωτικούς ελέγχους στα κέντρα διασκέδασης ώστε όλα τα νησιά να είναι ασφαλή.
Στο τραπέζι η καθολική χρήση μάσκας
Ωστόσο το σενάριο για καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών και των χώρων εργασίας βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των ειδικών.
«Η κατάσταση είναι προς το παρόν υπό έλεγχο, αλλά σίγουρα ανησυχητική», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νικόλαος Σύψας, που τονίζει ότι «είναι σαν να βρισκόμαστε σε έναν λεπτό πάγο που μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσει. Ειδικά εάν συνεχιστούν τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται κυρίως από νέους». Οπως εξηγεί, τα κρούσματα στις μεγάλες πόλεις έχουν σημάνει συναγερμό, με δεδομένο ότι πρόκειται για πυκνοκατοικημένες περιοχές στις οποίες μπορεί να γίνει γρήγορα διασπορά του ιού από ένα κρούσμα. Αναφέρει δε το παράδειγμα του Βελιγραδίου, όπου επί 2-3 εβδομάδες εντοπίζονταν 15 με 20 κρούσματα ημερησίως και τα οποία ανέβηκαν από τη μία ημέρα στην άλλη σε 100 και 200.
Ο κ. Σύψας επισημαίνει ότι οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων παρακολουθούν τα δεδομένα σε καθημερινή βάση και ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν ένα βήμα περαιτέρω και να προτείνουν την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης τους σε όλους
Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Για την αύξηση του κρουσμάτων στα αστικά κέντρα μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.
Όπως ο ίδιος τόνισε «γνωρίζουμε ότι ο ιός ήταν και παραμένει εδώ και με την αυξημένη κίνηση και τον συγχρωτισμό είναι επόμενο ότι θα έχουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να περάσει από τη πόλη να μείνει λίγες ώρες, να φύγει και να αφήσει πίσω του ενδεχομένως κάποιες επαφές που θα εκδηλώσουν με λίγα ή με περισσότερα συμπτώματα τον ιό αυτό. Είναι μια δύσκολη κατάσταση δεδομένου ότι ο ιός αυτός έχει μεγάλο χρόνο επώασης που εμποδίζει τον έγκαιρό εντοπισμό των κρουσμάτων και το άλλο το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς σε σημαντικό βαθμό δεν δημιουργεί συχνά συμπτώματα ή έχει πολύ λίγα συμπτώματα. Αυτά όμως εμποδίζουν τον σβήσιμο μια επιδημίας».
Πιο επικίνδυνα απ΄όλα τα πάρτι
Παράλληλα, αναφερόμενος στα πάρτι και τους συνωστισμούς εξήγησε πως «είναι σαφές ότι τέτοιες δράσεις είναι οι πιο επικίνδυνες διότι συγκεντρώνονται πολλά νεαρά άτομα τα οποία γνωρίζουμε ότι όταν έχουν μολυνθεί από τον SARS COV2 είναι κατεξοχήν ασυμπτωματικά επομένως μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδίδει. Το δεύτερο που γνωρίζουμε είναι ότι οι συνθήκες μετάδοσης με τόσο μεγάλο συνωστισμό αλλά και τραγούδι, φωνές, γέλια, είναι ακόμα μεγαλύτερες διότι η εκπομπή των μικρών και μεγάλων σταγονιδίων με τα οποία μεταδίδεται ο νέος κοροναϊός είναι ακόμα πιο έντονη» προσθέτοντας πως «έχουν καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία περιπτώσεις υπερμετάδοσης στο εξωτερικό από τέτοιες εκδηλώσεις ενώ επισημαίνει ότι για αυτά τα άτομα μετά δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους. Θα μετακινηθούν σε όλο το νησί ή το μέρος κα μετά πολύ πιθανό να πάνε και στο σπίτι τους και ξέρουμε ότι ο ιός αυτός έχει μια «μεγάλη λανθάνουσα περίοδο» δηλαδή από την στιγμή που θα εκτεθεί κάποιος στον ιό έως ότου εκδηλώσει τα συμπτώματα συνήθως είναι 5-7 μέρες αλλά μπορεί να είναι μέχρι και 2 εβδομάδες»
Αναφορικά με τα πανηγύρια και το τι αποφάσεις θα παρθούν απο εδώ και πέρα ο κ. Δημόπουλος δήλωσε πως υπάρχει επιτροπή που συμβουλεύει τους αρμόδιους φορείς και η απόφαση που θα παρθεί βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων των προηγούμενων μερών και βδομάδων καθώς επίσης και σε μαθηματικά μοντέλα τα οποία μελετώνται από ειδικούς επιστήμονες που με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα μπορούν να κάνουν μία πρόβλεψη για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας και την πιθανή αύξηση των κρουσμάτων.
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων που ισχύει είναι αυτή που θα μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση του ίου και την μόλυνση μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων και από εκεί και πέρα θα δει κανείς την εξέλιξη των πραγματων ενώ όπως ο ίδιος ανέφερε «σε σχέση με άλλα κράτη είμαστε ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση και με την εντατικοποίηση των μέτρων και την καμπάνια ενημέρωσης θα ενταθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου ενώ τόνισε πως τα καλά αποτελέσματα που είχαμε μέχρι τώρα οφείλονται όχι μόνο στις οδηγίες αλλά και στην εθελοντική συμμόρφωση όλων μας στα μέτρα αυτά».
Καμπανάκι για την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων
Σημειώνεται πως χτες, Τετάρτη, επιβεβαιώθηκαν 57 νέα κρούσματα –ο υψηλότερος αριθμός από τις 14 Ιουλίου- ενώ λαμβάνοντας υπόψη ότι την Τρίτη είχαν καταγραφεί ακόμη 52 κρούσματα, το τελευταίο 48ωρο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 100.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 27 Ιουλίου είχαν καταγραφεί 35 νέα κρούσματα και την Κυριακή 26 Ιουλίου ακόμη 27. Συνολικά, το μήνα Ιούλιο έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα 953 κρούσματα κορωνοϊού. Από την έναρξη της πανδημίας, τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4.336.
Αναλυτικά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά ημέρα για τον μήνα Ιούλιο:
29 Ιουλίου: 57 κρούσματα
28 Ιουλίου: 52 κρούσματα
27 Ιουλίου: 35 κρούσματα
26 Ιουλίου: 27 κρούσματα
25 Ιουλίου: 31 κρούσματα
24 Ιουλίου: 26 κρούσματα
23 Ιουλίου: 33 κρούσματα
22 Ιουλίου: 32 κρούσματα
21 Ιουλίου: 36 κρούσματα
20 Ιουλίου: 11 κρούσματα
19 Ιουλίου: 24 κρούσματα
18 Ιουλίου: 19 κρούσματα
17 Ιουλίου: 28 κρούσματα
16 Ιουλίου: 35 κρούσματα
15 Ιουλίου: 27 κρούσματα
14 Ιουλίου: 58 κρούσματα
13 Ιουλίου: 24 κρούσματα
12 Ιουλίου: 31 κρούσματα
11 Ιουλίου: 41 κρούσματα
10 Ιουλίου: 60 κρούσματα
9 Ιουλίου: 50 κρούσματα
8 Ιουλίου: 33 κρούσματα
7 Ιουλίου: 27 κρούσματα
6 Ιουλίου: 43 κρούσματα
5 Ιουλίου: 9 κρούσματα
4 Ιουλίου: 25 κρούσματα
3 Ιουλίου: 28 κρούσματα
2 Ιουλίου: 28 κρούσματα
1 Ιουλίου: 23 κρούσματα
Υπενθυμίζεται ότι από τα 57 νέα κρούσματα της Τετάρτης, 10 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ενώ τρία «εισαγόμενα» κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Ακόμη 18 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 11 στη Θεσσαλονίκη, επτά στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, δύο στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας, ενώ από ένα κρούσμα στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Ημαθίας, Κιλκίς, Κορινθίας, Δωδεκανήσου και Ροδόπης.
Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι φτάνουν τους οκτώ, ενώ 127 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος. Οι νεκροί στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας ανέρχονται σε 203.
Πιο σκληρά μέτρα θέλουν κάποιοι ειδικοί
Την ίδια ώρα υπάρχουν συστάσεις από επιστήμονες που επιμένουν για σκληρότερα μέτρα. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ανοιχτά μαγαζιά με κίνδυνο μετάδοσης, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα».
Η καθηγήτρια πάντως ξεκαθάρισε, ότι «δεν είμαστε σε δεύτερο κύμα στη χώρα μας. Το καλοκαίρι περιμέναμε ότι θα έχουμε λίγο αυξημένα κρούσματα λόγω της αύξηση του τουρισμού και το καλοκαίρι οι νέοι ξεχνούν την ύπαρξη του Covid-19 και είναι λίγο πιο χαλαροί».
Η πνευμονολόγος απευθύνθηκε στο σημείο αυτό στους νέους επισημαίνοντας ότι «ουδείς είναι άτρωτος από τον κοροναϊό, μπορεί κάποιοι από τους φίλους τους να νοσήσουν, αυτό θέλω να τούς πω». Όπως διευκρίνισε η κ. Κοτανίδου, περισσότερα κρούσματα καταγράφονται γιατί υπάρχει και μεγαλύτερη συρροή τουριστών στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Τα πριβέ πάρτι στη Μύκονο εξοργίζουν
Οι παρατηρήσεις αυτές έρχονται την ώρα που οι αρχές παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία τα πριβέ πάρτι που γίνονται σε βίλες στη Μύκονο, εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο προστασίας, όπως επίσης και τις εικόνες συνωστισμού σε πολλά καταστήματα.
Πρόκειται για παράνομα πάρτι που διοργανώνουν ειδικές ομάδες από την Ίμπιζα, που έχουν μετακομίσει στο νησί των ανέμων γι’ αυτόν τον λόγο. Τα πάρτι γίνονται σε πολυτελείς κατοικίες, που νοικιάζονται γι’ αυτόν τον σκοπό, και εκτιμάται ότι συμμετέχουν από 500 έως 1.000 άτομα, ενδεχομένως και περισσότερα κάποιες φορές.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, τα καλέσματα γίνονται με τον εντοπισμό στίγματος στο κινητό τηλέφωνο πολιτών και εν συνεχεία αποστέλλονται οι προσκλήσεις μέσω Facebook ή Instagram. Το αντίτιμο της εισόδου κυμαίνεται από 150- 1000 ευρώ, χρήματα τα οποία σύμφωνα με τους διοργανωτές, διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Σημειώνεται πως ανάλογα πάρτι γίνονταν και παλαιότερα, ωστόσο, πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό. Μάλιστα, καθώς η πανδημία έκανε δυσκολότερη την ενοικίαση τέτοιων κατοικιών, οι διοργανωτές βρήκαν όπως φαίνεται την ευκαιρία να τις νοικιάσουν προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκεί όλο και περισσότερα τέτοια πάρτι.
Την ίδια ώρα, θεωρείται πολύ δύσκολο για την Αστυνομία να παρέμβει σε τέτοιου είδους καταστάσεις και προς το παρόν οι Αρχές περιορίζονται στην πρόληψη με στόχο να αποτρέπονται τέτοιες συγκεντρώσεις.