Για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις αντιδράσεις του δυτικού και χριστιανικού κόσμου στην κίνηση αυτή, μίλησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA.
Σύμφωνα με τον μητροπολίτη, η γειτονική χώρα εμφανίζει μια έντονη προκλητικότητα σε σχέση με την Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, η Τουρκία εργαλειοποιεί κάθε τι που αποτελεί στοιχείο χρήσιμο γι’ αυτήν ώστε να πετύχει και την προκλητικότητα και τις επιδιώξεις της σε βάθος χρόνου.
Είναι μάλιστα, κι ένας τρόπος για να επιτύχει την εσωτερική συνοχή και ενότητα που έχει τόσο πολύ ανάγκη.
Για τη διεθνή κατακραυγή σχετικά με την κίνηση αυτή του Ερντογάν, ο μητροπολίτης υποστήριξε πως οι παρεμβάσεις δεν ήταν όσο δυναμικές έπρεπε να είναι. «Κανένας από τους δυτικούς ούτε η Ουνέσκο έκανε δυναμική παρέμβαση στο επίπεδο του διεθνούς δικαίου σε θέματα πολιτισμού ούτε η Ρωσία ούτε το Βατικανό», είπε χαρακτηριστικά. Περιορίστηκαν απλώς στα λόγια και την εκδήλωση συναισθημάτων. Περίμενε δυναμικότερη παρουσία ώστε να αποτραπεί η μετατροπή του ναού σε τζαμί.
Για τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, υποστήριξε πως μέχρι την πραγματοποίηση των εκλογών που θα γίνει η αναμέτρηση, η προκλητικότητα θα είναι στην επικαιρότητα. Η συνολική του στάση απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και το χριστιανισμό εντάσσεται στο πλαίσιο της πεποίθησης ότι ο τελευταίος βρίσκεται στον αντίποδα του ισλαμισμού.
«Όσο θα υπάρχει η διάθεση να προκαλούν ώστε να συσπειρώνουν το εσωτερικό της χώρας, θα προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες», είπε σχετικά.
Η Αγία Σοφία πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να είμαστε πολύ προσεχτικοί ως προς αυτά που επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος.
Σχετικά με τον κορωνοϊό και τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, αλλά τη σύσταση χρήσης σε εκκλησίες, ο μητροπολίτης υποστήριξε πως η εκκλησία έδωσε την εικόνα της υπευθυνότητας απέναντι στο φαινόμενο του κορωνοϊού και στη λήψη μέτρων για την αποφυγή της διασποράς.
«Δεν μπορούμε να επιβάλουμε σε κάποιον κάτι στην εκκλησιά, αλλά μέσα από την κατήχηση μπορούμε να πείσουμε τους ανθρώπους να τηρούν τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.
«Το κράτος δεν μπορεί να επιβάλει στην εκκλησία, αλλά μόνο να συστήνει, αυτό σημαίνει σεβασμός προς την θρησκευτική ελευθερία», συμπλήρωσε.