Στο «στόχαστρο» των λοιμωξιολόγων έχουν βρεθεί τα πάρτι και ο συνωστισμός σε μπαρ, κλαμπ και παραλίες, την ώρα που για τέταρτη συνεχόμενη μέρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι συνολικά, τον μήνα Ιούλιο έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα 953 κρούσματα κορωνοϊού. Από την έναρξη της πανδημίας, τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4.336.
Υπενθυμίζεται ότι από τα 57 νέα κρούσματα της Τετάρτης, 10 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ενώ τρία «εισαγόμενα» κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Ακόμη 18 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 11 στη Θεσσαλονίκη, επτά στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, δύο στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας, ενώ από ένα κρούσμα στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Ημαθίας, Κιλκίς, Κορινθίας, Δωδεκανήσου και Ροδόπης.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακόψει την κυκλοφορία του ιού στη χώρα, επιβάλλοντας τη χρήση μάσκας σε 44 κλάδους επιχειρήσεων, καθώς και στις δημόσιες υπηρεσίες.
Μεγάλες εστίες διασποράς του ιού είναι τα πάρτι: ειδικά αυτά στη Μύκονο, που γίνονται είτε σε παραλίες είτε σε ιδιωτικές επαύλεις, αποτελούν υγειονομικές βόμβες όπου δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας και προκάλεσαν μάλιστα την παρέμβαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Κοτανίδου: Κλείσιμο μαγαζιών αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων
Την… σκληροπυρηνική άποψη να κλείσουν ενδεχομένως τα μαγαζιά στα οποία σημειώνεται συνωστισμός και να απαγορευτούν τα μπιτς πάρτι, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, άφησε μέσω του ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου. «Προτεραιότητα μας είναι η υγεία του κόσμου» ξεκαθάρισε.
«Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ανοιχτά μαγαζιά με κίνδυνο μετάδοσης, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κοτανίδου.
Ξεκαθάρισε πάντως, ότι «δεν είμαστε σε δεύτερο κύμα στη χώρα μας. Το καλοκαίρι περιμέναμε ότι θα έχουμε λίγο αυξημένα κρούσματα λόγω της αύξηση του τουρισμού και το καλοκαίρι οι νέοι ξεχνάμε την ύπαρξη του COVID-19 και είναι λίγο πιο χαλαροί».
Η πνευμονολόγος απευθύνθηκε στο σημείο αυτό στους νέους επισημαίνοντας ότι «ουδείς είναι άτρωτος από τον COVID, μπορεί κάποιοι από τους φίλους τους να νοσήσουν, αυτό θέλω να τούς πω».
Όπως διευκρίνισε η κ. Κοτανίδου, περισσότερα κρούσματα καταγράφονται γιατί υπάρχει και μεγαλύτερη συρροή τουριστών στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Πώς δρα το «κύκλωμα» των πριβέ πάρτι στη Μύκονο
Δεν είναι η πρώτη φορά που στο γνωστό νησί των Κυκλάδων επαύλεις μετατρέπονται σε prive-bar. Τα προηγούμενα χρόνια οι λόγοι ήταν κυρίως φορολογικοί αφού οι διοργανωτές έβαζαν «μαύρα» όλα τα χρήματα στην τσέπη.
Φέτος τα κίνητρα έχουν σχέση και με την αποφυγή των ελέγχων λόγω της πανδημίας. Πίσω από τους πέτρινους τοίχους που περικλείουν τις επαύλεις κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι βρίσκονται μέσα στο σπίτι και βέβαια αν τηρούν τις σωστές αποστάσεις.
Oμάδες που ασχολούνται με τη διοργάνωση των prive πάρτι έχουν φτάσει στο νησί μεταφέροντας το know- how από την Ίμπιζα. Στο γνωστό νησί της Ισπανίας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η πρακτική των πάρτι σε βίλες.
Οι διοργανωτές απευθύνονται σε πελάτες με γερά πορτοφόλια. Ο τιμοκατάλογος αλλάζει ανάλογα με τις παροχές του πάρτι. Η τιμή εισόδου ξεκινάει από 500 ευρώ, με τις καταναλώσεις να ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ.
Οι τοποθεσίες των πάρτι είναι μυστικές. Οι προσκεκλημένοι λαμβάνουν ένα μήνυμα με τις συντεταγμένες της βίλας λίγη ώρα πριν από την έναρξη προκειμένου να μην διαρρεύσουν στις αρχές.
Την τάση αυτή επιχειρεί να ανακόψει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε συστηματικούς ελέγχους σε ιδιωτικά πάρτι, κλαμπ, μπαρ και beach bar της Μυκόνου κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο νησί.
Γαργαλιάνος: Ελπίζω να μη φτάσουμε στην καθολική χρήση μάσκας
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της εθνικής επιτροπής για τον κοροναϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, σημείωσε ότι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ανησυχητική, κάτι όμως που είναι αναμενόμενο λόγω και της χαλάρωσης του κόσμου.
«Ο αριθμός είναι ανησυχητικός. Υπάρχει μια ευρεία διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε τα ήδη ληφθέντα μέτρα».
Ο κ. Γαργαλιάνος τόνισε ότι τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας θα πρέπει να τηρούνται και πλέον η μάσκα θα πρέπει να γίνει απαραίτητο αξεσουάρ στις μετακινήσεις μας.
Σχετικά με τη χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους, αυτή ενδεχομένως θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά περίπτωση, εκεί δηλαδή που συνωστίζεται πολύς κόσμος, και όχι να υπάρχει καθολική χρήση της παντού. «Ελπίζω να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Είναι ένα ακραίο μέτρο».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων επισήμανε ότι οι ειδικοί ακόμη μελετούν τον ιό και μαθαίνουν συνεχώς νέα στοιχεία.
Προς το παρόν «δεν έχουμε δεδομένα ότι έγινε πιο ανθεκτικός ή πιο ευαίσθητος», ενώ είναι γνωστό ότι ο κοροναϊός μεταφέρεται και σε υψηλές θερμοκρασίες, όταν δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας.