Περιμένοντας τον ανασχηματισμό

Το ζητούμενο για τον κ. Μητσοτάκη είναι να δημιουργήσει μια δομή ικανή να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η λύση στην οποία φαίνεται ότι έχει καταλήξει είναι η αναδιανομή συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων και η αναβάθμιση προσώπων που θεωρεί πως θα συμβάλουν στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης και η Ελλάδα εξασφάλισε τα κονδύλια που ήθελε, άνοιξε ο δρόμος για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο μόνος απρόβλεπτος παράγοντας είναι οι κινήσεις της Τουρκίας, οι οποίες μπορεί να αποτρέψουν έναν ανασχηματισμό που έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και που όλοι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι έτοιμος εδώ καιρό. Το ζητούμενο για τον κ. Μητσοτάκη είναι να δημιουργήσει μια δομή ικανή να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η λύση στην οποία φαίνεται ότι έχει καταλήξει είναι η αναδιανομή συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων και η αναβάθμιση προσώπων που θεωρεί πως θα συμβάλουν στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης θα το συντονίζει κεντρικά το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν σε κυβερνητικούς κύκλους, αναμένεται η ενίσχυση του υπουργείου Οικονομικών με την αναβάθμιση του Θεόδωρου Σκυλακάκη, ενδεχομένως σε θέση αναπληρωτή υπουργού και με αρμοδιότητα τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με παράλληλη αναβάθμιση σε υφυπουργό του σημερινού γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνου Πετραλιά. Και άλλοι γενικοί γραμματείς αναμένεται να πάρουν θέση υπουργού ή να αποκτήσουν διευρυμένες αρμοδιότητες, όπως η γ.γ. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου, η γ.γ. Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου, η γ.γ. Εργασίας Αννα Στρατινάκη και ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

Μεγάλες αλλαγές σε επίπεδο υπουργών δεν αναμένονται. Ενδεχομένως να αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή υπουργό ο Νίκος Παπαθανάσης με αρμοδιότητα την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα. Θολό τοπίο παραμένει το υπουργείο Εργασίας, καθώς ο Γιάννης Βρούτσης έχει εκφράσει τη διαφωνία του για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, αλλά γνωρίζει καλά το περίπλοκο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας. Ως πιθανός αντικαταστάτης του έχει ακουστεί ο Στέλιος Πέτσας. Ερωτήματα υπάρχουν και για την παραμονή του Χάρη Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού – να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε προσφάτως τα υπουργεία Τουρισμού και Εργασίας ενισχύοντας παρά καθησυχάζοντας τις ανησυχίες των δύο υπουργών.

Οσα είπαν οι αρχηγοί στο κιόσκι του Προεδρικού

Η σύναξη στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου των πολιτικών αρχηγών με οικοδέσποινα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου διήρκεσε ασυνήθιστα πολλή ώρα. Ισως αυτό να οφείλεται στη ζεστή ατμόσφαιρα που φρόντισε η Πρόεδρος να υπάρχει, ίσως πάλι να οφείλεται στη διαπίστωση ότι η κατάσταση με την Τουρκία άρχισε, όπως ειπώθηκε, να αποκλιμακώνεται. Τόσο που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι πιθανόν να φύγει το Σαββατοκύριακο και ευχήθηκε σε πολλούς να έχουν ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο. Οταν μάλιστα συνάντησε κάποια στιγμή τον Νίκο Χαρδαλιά, του είπε «ελπίζω να μην τηλεφωνηθούμε αυτό το Σαββατοκύριακο», εννοώντας, όπως εξηγούσε ο αργότερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ότι ήθελε ένα ήσυχο weekend, χωρίς φωτιές.

Η Αγια-Σοφιά και τα ελληνοτουρκικά, όπως ήταν επόμενο, κυριάρχησαν στη συζήτηση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η μετατροπή της σε τζαμί προσβάλλει βάναυσα την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Οι πολιτικοί αρχηγοί έλεγαν ο καθένας ξεχωριστά τι αισθάνθηκε όταν επισκέφθηκε την Αγια-Σοφιά. Αλλος έλεγε ότι αισθάνθηκε δέος, άλλος συγκίνηση. Ο Πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνθηκε βλέποντας τις εικόνες της Παρασκευής μέσα από την Αγια-Σοφιά απάντησε: «Δεν αισθάνθηκα τίποτα λιγότερο από ό,τι όλοι οι Ελληνες».

Εν συνεχεία άρχισε η… γνωστή ετήσια συζήτηση για το πού θα περάσουν τις διακοπές τους οι αρχηγοί. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα πάει στην Κρήτη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Νάξο, ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Αίγινα, ο κ. Τσίπρας στο Σούνιο (όπου νοικιάζει σπίτι). Ο Δημήτρης Κουτσούμπας θέλησε να επανέλθει στο θέμα της Αγια-Σοφιάς λέγοντας στους  υπόλοιπους ότι ουδείς μίλησε όταν το τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα εναντιώθηκε στην απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγια-Σοφιά σε τζαμί. Εκείνη την ώρα ετέθη από πολιτικό αρχηγό (μικρού κόμματος) το ερώτημα εάν θα πρέπει, μετά τα όσα συνέβησαν, να ανοίξει το τζαμί στην Αθήνα και άρχισε μια νέα συζήτηση για το θέμα αυτό.

Συζήτηση έγινε και για τον κορωνοϊό και τα εμβόλια που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Υπήρξαν και περιγραφές από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Οχι τόσο για τα ξενύχτια, αλλά για τους μεταμεσονύχτιους δίσκους σερβιρίσματος που πηγαινοέρχονταν γεμάτοι με ποτήρια κρασί. Σε έναν μόνο δίσκο αντί κρασί υπήρχε ένας εσπρέσο. Προοριζόταν για τον κ. Μητσοτάκη. Πολλοί αναζήτησαν στους κήπους τον Σωτήρη Τσιόδρα. Ηταν εκεί ο κ. Χαρδαλιάς, όχι όμως και ο κ. Τσιόδρας. Τι είχε συμβεί; Εμαθα ότι ένα πρόβλημα υγείας τον κράτησε κλινήρη. Του ευχήθηκαν οι πάντες περαστικά. Η σύναξη στο Κιόσκι που έμοιαζε με Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών έγινε υπό τους ήχους του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.

Μέτρα προστασίας

Η δεξίωση στους δροσερούς κήπους του Προεδρικού Μεγάρου για την 46η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας έγινε αυτή τη χρονιά με μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Από τη μια μεριά στην είσοδο του κήπου, μπροστά από τη μαρμάρινη σκάλα με τους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς βρέθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων, καθισμένοι και όχι όρθιοι όπως τις άλλες φορές και σε απόσταση. Από την άλλη οι αντιστασιακοί με πρώτη τη σύζυγο του ήρωα Μουστακλή και αυτοί καθιστοί και σε απόσταση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαιρέτησε τους πάντες με ελαφρά υπόκλιση και μετά τη δήλωσή της ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί προσβάλλει βάναυσα την πολιτισμένη ανθρωπότητα πήγε κοντά στους αντιστασιακούς και συνομίλησε με τον κάθε έναν ξεχωριστά. Το ίδιο έκανε και ο Πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αρχηγοί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να στέκεται περισσότερο στον Σπύρο Χαλβατζή σημαντικό στέλεχος του ΚΚΕ.

Ηταν εκεί περί τα 500 άτομα, βλέπετε ο φόβος της διασποράς του κορωνοϊού έκοψε προσκλήσεις, κατήργησε τον μπουφέ, επέβαλε αποστάσεις και τοποθέτησε αντισηπτικά παντού. Ακόμα και οι σερβιτόροι των fingerfood και των κρασιών μάσκα φορούσαν. Ο μόνος από τους υπουργούς που προσήλθε με μάσκα ήταν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και οι συνεργάτες του. Ουδείς άλλος. Αλλωστε βρίσκονταν σε ανοικτό χώρο.

Ο πλέον περιζήτητος

Προτού γίνει η σύναξη των πολιτικών αρχηγών στο κιόσκι του Προεδρικού, υπήρξαν ενδιαφέροντα πηγαδάκια στον κήπο. Για παράδειγμα η συζήτηση που είχαν ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας με τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, καθώς και με τον Αδωνη Γεωργιάδη. Ο πλέον περιζήτητος ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος που όλοι ήθελαν να μάθουν την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο και σε ποιο σημείο βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος. Ενδιαφέρουσες συζητήσεις είχε σχεδόν με όλους η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Η Ντόρα Μπακογιάννη σε ενδιαφέρον πηγαδάκι με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, λέγοντάς του μάλιστα ότι είναι ο αγαπημένος της περιφερειάρχης. Είχε δύο περιφερειάρχες αγαπημένους αλλά ο ένας έφυγε και έγινε δήμαρχος, είπε γελώντας. Η Ντόρα προσήλθε στη δεξίωση στο προεδρικό μαζί με τον γιο της Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Την παράσταση έκλεψε ο Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κ. Γιαννόπουλος ο οποίος προσήλθε στο Προεδρικό συνοδευόμενος από την νεαρή Ανίκ από την Κένυα και από τον Νέστωρα υπαξιωματικό σήμερα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε σε κάποια στιγμή σε ένα πηγαδάκι με τέσσερις πρώην πρωθυπουργούς: Κώστα Σημίτη, Αντώνη Σαμαρά, Λουκά Παπαδήμο και Γιώργο Παπανδρέου.

Χωρίς γραβάτα 

Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Γιάννη Βαρουφάκη ήταν οι μόνοι χωρίς γραβάτα. Ο κ. Βαρουφάκης ήταν ντυμένος στα μαύρα. Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας φαινόταν ενθουσιασμένος από την εκδήλωση που έγινε στον Ορωπό για τους αντιστασιακούς της Χούντας και αποκάλυπτε ότι ο Ευάγγελος Αβέρωφ όταν συνελήφθη από τη χούντα μετά το Κίνημα του Ναυτικού έγραφε στη φυλακή παιδικά παραμύθια.

Στο Προεδρικό ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά χωρίς τον Σωτήρη Τσιόδρα, οποίος είναι κλινήρης επειδή τον ταλαιπωρεί, όπως έγινε γνωστό ένα μικρό (ευτυχώς) πρόβλημα υγείας. Πάντως ο κ. Χαρδαλιάς είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Πρωθυπουργό κυρίως για την κατάσταση που επικρατεί με τις φωτιές.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και για τις κινήσεις του τουρκικού στόλου: «Η κατάσταση θα εξομαλυνθεί όταν επιστρέψουν στους ναυστάθμους οι στόλοι» απάντησε ο υπουργός για να προσθέσει: «Είμαστε μια χώρα που δεν πλήττει ποτέ». Και συνέχισε : «Οι Ενοπλες Δυνάμεις έδειξαν πολύ υψηλά αντανακλαστικά».

Ποτέ άλλοτε οι πολιτικοί αρχηγοί έμειναν τόση ώρα συνομιλούντες στο περίφημο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου. Να σκεφτείτε ότι σε κάποια στιγμή ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σηκώθηκε να φύγει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ρώτησε γιατί φεύγει τόσο νωρίς. Μήπως, του είπε, θα πάτε στους Πέρσες; Εκεί θα συναντηθούν κατά πάσα πιθανότατα το Σάββατο στην Επίδαυρο στην παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου. Αλλωστε, όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, πολλές φορές έχει συναντηθεί με την Πρόεδρο σε θεατρικές παραστάσεις.

Στο κιόσκι τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η Αγιά Σοφιά, με τους πολιτκούς αρχηγούς να λένε τι εντυπώσεις αποκόμισαν επισκεπτόμενοι την Αγιά Σοφιά. Επίσης τα ελληνοτουρκικά και η πορεία του τουρκικού σεισμογραφικού πλοίου. Και βεβαίως συζήτηση για διακοπές. Πάνω κάτω οι πολιτικοί αρχηγοί είναι σταθεροί στις διακοπές τους. Ο Πρωθυπουργός στα Χανιά, ο Βαρουφάκης στην Αίγινα, ο Κουτσούμπας στη Φθιώτιδα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Οπως είπε θα περάσει λίγες ημέρες στη Νάξο.

Ελπίδες και ανησυχίες

Η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε συνδυασμό με τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε ισλαμικό τέμενος μετέφερε επιπρόσθετα κύματα αβεβαιότητας τις τελευταίες ημέρες στην εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα. Δεν πρόλαβαν οι περισσότεροι επιχειρηματίες να αποκρυπτογραφήσουν τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και βρέθηκαν να μετρούν το κόστος ενός επερχόμενου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Διάχυτη ήταν η αγωνία για τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αναζητούσαν μια αισιόδοξη εκδοχή των πραγμάτων, αλλά οι εικόνες από την Πόλη και η εμφανής διολίσθηση του κοσμικού τουρκικού κράτους σε ισλαμικό έσβηναν τις όποιες ελπίδες. Ιδιαίτερα η εικόνα του Ερντογάν να ηγείται της προσευχής και να επαναλαμβάνει το τελετουργικό του Μωάμεθ του Πορθητή δεν άφηνε αμφιβολία για την έναρξη ενός νέου κύκλου μακράς έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως και σε εκείνες της Τουρκίας με τη Δύση.

Ηταν και το κλίμα πένθους και οδύνης, η ατμόσφαιρα Μεγάλης Παρασκευής που μετέφερε σε όλη τη χώρα η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος που φόρτιζε επιπλέον την ατμόσφαιρα. Οι περισσότερες Μητροπόλεις έδωσαν οδηγίες στους ιερωμένους να χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες των ναών, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που λειτούργησαν ψάλλοντας την ακολουθία του Ακάθιστου Υμνου με δεήσεις υπέρ του έθνους και του χριστεπώνυμου πλήθους. Εχει ενδιαφέρον δε το γεγονός ότι το έναυσμα έδωσε προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Οπως και να έχει, δεν είναι λίγοι οι έλληνες επιχειρηματίες που επαναξιολογούν τις ευρύτερες γεωπολιτικές και διεθνοπολιτικές συνθήκες, αντιλαμβανόμενοι ότι επιβάλλονται αναθεωρήσεις και επανατοποθετήσεις. Ορισμένοι μάλιστα καλοβλέπουν τις προοπτικές που διαμορφώνουν τα προγράμματα απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία. Ηδη οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων «πολιορκούν» επιφανείς επιχειρηματίες με το δέλεαρ των κοινοτικών επιχορηγήσεων προκειμένου να εγκαταστήσουν στα άλλοτε λιγνιτικά πεδία μοντέρνες βιομηχανικές μονάδες έρευνας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, ικανές να προσελκύσουν επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου. Ισως όντως μέσα στη σκοτεινιά της περιόδου να αναδύεται κάτι νέο και ελπιδοφόρο. Ιδωμεν…

Με απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο Γεράσιμος Θωμάς (φωτογραφία) επιλέχθηκε ως γενικός διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης (DG TAXUD). Πρόκειται, όντως, για μεγάλη τιμή για τη χώρα μας η επιλογή ενός Ελληνα σε μια τόσο σημαντική θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. Ο κ. Θωμάς προκειμένου να αναλάβει το νέο του χαρτοφυλάκιο υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμοδίου για τα θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Θωμά, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα του θέση και τώρα αναζητεί… υφυπουργό Ενέργειας (μπορεί και υπουργό). Τα καθήκοντα του κ. Θωμά μέχρι τον ορισμό αντικαταστάτη του θα ασκεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.