Την επικαιρότητα των ημερών καλύπτει τόσο το πρόβλημα της Πανδημίας, με τις επιπτώσεις στην υγεία και την οικονομία, όσο και τα παιχνίδια της γείτονας Τουρκίας.
Μπορεί το πρόβλημα της υγείας και της οικονομίας να είναι μεγάλο, αλλά στο μυαλό όλων των Ελλήνων στριφογυρίζει μόνιμα η ερώτηση : θα έχουμε πόλεμο με τους Τούρκους ;
Σαφής απάντηση δεν υπάρχει και ούτε είναι ένα μεμονωμένο θέμα, που θα μπορούσε κανείς να εκφράσει γνώμη . Η διένεξη με τους Τούρκους διαρκεί αιώνες και δεν είναι συνδεδεμένο με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Είναι οι προαιώνιοι εχθροί μας, οι κακοί δαίμονες, με τους οποίους δεν μπορεί κανείς να βρει εύκολα άκρη. Τελευταία ο Ερντογάν κι οι συν αυτώ , θέλουν «αμέτι – μουχαμέτι» να μετατρέψουν την Τουρκία πάλι, σε Οθωμανική αυτοκρατορία Β΄ , ώστε δεν πρόκειται να ησυχάσουν με τίποτε. Οι Τούρκοι:
- Άρχισαν από τον 5/6 μ. Χρ. αιώνα, να επιτίθενται στις ανατολικές επαρχίες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
- Συνέχισαν ανά του αιώνες να αποσπούν βυζαντινές περιοχές.
- Το 1453 μ.Χ. κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη και κατέλυσαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
- Μετά 400 χρόνια πολεμώντας εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας , το 1821, καταφέραμε να απελευθερώσουμε τη νότια και κεντρική Ελλάδα και να ξαναγίνουμε ένα μικρό κρατίδιο.
- Το 1897 στην προσπάθειά μας να διευρύνουμε τα σύνορά μας προς βορρά , ηττηθήκαμε από τους Τούρκους κατά κράτος, ώστε ο πόλεμος αυτός πέρασε στην ιστορία μας, ως «ατυχής πόλεμος».
- Το 1912/13 σε συμμαχία με τα άλλα μικρά βαλκανικά βασίλεια, κατορθώσαμε να απωθήσουμε τους Τούρκους από την Ήπειρο, Μακεδονία και δυτική Θράκη και να διπλασιάσουμε το Νεοελληνικό κράτος σε έκταση και πληθυσμό. Όμως εκείνη την εποχή η Οθωμανική αυτοκρατορία ψυχορραγούσε. Ιδιαίτερα στην Αραβική χερσόνησο, όπου οι Άραβες βοηθούμενοι από τους Άγγλους δημιούργησαν τα ανεξάρτητα κράτη τους.
- Ξαναπολεμήσαμε εναντίον των Τούρκων στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά παρ’ όλο που φαινόταν πως ήμασταν εμείς οι νικητές, από δικά μας σφάλματα και ρίξιμο από τους μεγάλους συμμάχους μας, ηττηθήκαμε το 1922 κατά κράτος ξανά από τους Τούρκους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η Μικρασιατική καταστροφή και να φύγουν 2 εκατομμύρια Έλληνες από τα σπίτια τους.
- Το 1974 οι Τούρκοι άρπαξαν την ελληνική Κύπρο κι εμείς απλώς κοιτούσαμε, γιατί ήμασταν αδύναμοι να επέμβουμε.
- Τέλος της δεκαετίας 1970 είχαμε προβλήματα στο Αιγαίο με το ερευνητικό σκάφος «Χόρα», στη δεκαετία του 80 πάλι νέα επεισόδια, ώστε ο Α. Παπανδρέου αναγκάσθηκε να ζητήσει συμπαράσταση από τον Βούλγαρο πρόεδρο Ζίβκωφ, το 1996 επαναλήφθηκαν τα ίδια με τα Ίμια, αλλά δεν οδηγηθήκαμε σε πόλεμο, λόγω παρέμβασης των Αμερικανών.
Σήμερα βρισκόμαστε ξανά προ του διλήμματος : θα έχουμε πόλεμο με τους Τούρκους ; Ναι ή Όχι. ;
Η κυβέρνηση ενεργώντας με σωφροσύνη διατυμπανίζει προς κάθε κατεύθυνση, πως θα πράξει το καθήκον της και θα χτυπήσει τους γείτονες, αν θίξουν και στο ελάχιστο τα ελληνικά συμφέροντα. Ως εκ τούτου κανένας Έλληνας δεν μπορεί να έχει παράπονο από τους κυβερνώντες σήμερα τη χώρα.
Όμως αρκεί αυτή η στάση μας για να αποτρέψει τους όποιους κινδύνους εγκυμονεί μια πολεμική διένεξη με αυτούς ;
Προσωπικά θεωρούμε ΟΧΙ. Γιατί ; Ας δούμε την αντικειμενική επικρατούσα κατάσταση :
- Πληθυσμός : Τουρκία 82/83 εκατομμύρια , Ελλάδα 11.
- Μέγεθος χώρας : Τουρκία 800 χιλιάδες τετ,χλ., Ελλάδα 135
- ΑΕΠ : Τουρκία 800 δις Ευρώ, Ελλάδα 175/180
- Ένοπλες δυνάμεις : Τουρκία, σε μεραρχίες υπερέχει συντριπτικά. Μόνο η στρατιά του Αιγαίου έχει μεγαλύτερο αριθμό ανδρών, από το σύνολο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
- Ο εξοπλισμός των Τούρκων σε τανκς, αεροπλάνα και ίσως στο ναυτικό είναι μεγαλύτερος του ελληνικού. Όμως ο ελληνικός εξοπλισμός επιτρέπει να δημιουργήσουμε στους Τούρκους σοβαρές ζημιές, άσχετα τι θα μπορούσαμε να υποστούμε εμείς.
- Οι Τούρκοι έχουν υπό ναυπήγηση ένα αεροπλανοφόρο, το οποίο σύντομα θα το ρίξουν στη θάλασσα. Εμείς ; Τίποτε τέτοιο.
- Οι Τούρκοι έχουν ακμάζουσα πολεμική βιομηχανία. Κατασκευάζουν ήδη μαχητικά ντρόουν και σύντομα λένε θα μπορούν να δημιουργήσουν δικά τους σύγχρονα πολεμικά αεροπλάνα. Εμείς το μόνο που κατασκευάζουμε είναι σφαίρες.
- Τέλος, οι Τούρκοι κατασκευάζουν πυρηνικό εργοστάσιο, δήθεν για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, με τη βοήθεια των Ρώσων, που είναι ο προθάλαμος για την απόκτηση ατομικών όπλων. Εμείς, τίποτε.
Τι ποιούμε εμείς προ αυτής της κατάστασης ;
Λέγεται , κατά κόρον και από κάθε σοβαρό ομιλητή, ότι αν ξεσπάσει μια πραγματική σύρραξη με τους γείτονες, θα είμαστε εντελώς μόνοι μας. Η Ευρώπη είναι μόνο λόγια, ήξεις – αφήξεις. Αυτό συμβαίνει γιατί όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν σοβαρές εμπορικές συναλλαγές με τους Τούρκους, τις οποίες δεν θέλουν να διακινδυνέψουν. Η στάση αυτή εκπορεύεται από την αρχή, πως κάθε ευρωπαϊκό κράτος, έχει τη δική του εθνική ανεξαρτησία και πράττει ό,τι του συμφέρει. Για παράδειγμα , δεν πρόκειται, η Φιλανδία ή η Σουηδία, να εμπλακούν χάρις ημών σε έναν πόλεμο, στον οποίο δε θίγονται τα συμφέροντά τους και που απέχει χιλιάδες μίλια από τη χώρα τους. Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει, όταν η Ε.Ε. δημιουργήσει δικές της Ένοπλες Δυνάμεις και τα εξωτερικά σύνορα κάθε κράτους- μέλους της Ένωσης, θα θεωρηθούν σύνορα της Ε.Ε. Ακόμη η κατάσταση θα αλλάξει άρδην όταν η Ε.Ε. προχωρήσει στη δημιουργία του Ομοσπονδιακού κράτους.
Ως προς τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας του φορέα, Στολτενμπέργκ, έχει ήδη προ καιρού ξεκαθαρίσει : Σε εσωτερική διαμάχη δυο συμμάχων, ο οργανισμός δεν επεμβαίνει. Τελεία και παύλα.
Την ίδια στάση θα κρατήσει τόσο το Ισραήλ όσο κι η Αίγυπτος, καθόσον υπάρχει μόνο οικονομική συνεργασία κι όχι αμυντική.
Αν θέλετε και τη δική μου γνώμη, είναι αμφίβολο, αν θα εμπλακούν κι οι Γάλλοι. Οι μόνοι, που σίγουρα θα μπουν στη μέση είναι οι Αμερικανοί με τον 6ο Μεσογειακό Στόλο τους, που διαθέτει πολύ μεγαλύτερους εξοπλισμούς από κάθε άλλη μεσογειακή χώρα. Μόνο το αεροπλανοφόρο «Άϊζενχάουερ», υπερέχει σε ισχύ κάθε άλλης γνωστής δύναμης.
Αλλά μη νομίσει κανείς ότι οι Αμερικανοί πρόκειται να ρίξουν κάποια σφαίρα στους Τούρκους. Αν κι έχουν έρθει σε ρήξη μαζί τους και έχουν εγκαταλείψει τη στρατιωτική βάση του Ίνσιρλικ, καθώς έχουν μεταφέρει στην Ελλάδα αεροπλάνα και πλοία, εκεί παραμένουν ακόμη αμερικανικά αεροπλάνα εξοπλισμένα με ατομικές βόμβες. Επίσης στην Καππαδοκία της νότιας Τουρκίας οι Αμερικανοί διατηρούν μεγάλο Ραντάρ, που εποπτεύει όλη την Αραβική χερσόνησο. Ο καθένας, ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Όμως η Ελλάδα οφείλει να δράσει αλλιώς : Πώς ;
Η Γερμανία, Ολλανδία και Τσεχία έχουν διαθέσει από ένα μικρό μέρος των στρατιωτικών τους δυνάμεων, που κάνουν σταθερά κοινά γυμνάσια. Λέγεται πως αυτός ο πυρήνας θα εξελιχθεί στις μελλοντικές Ε.Δ. της Ε.Ε. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να προσχωρήσουμε κι εμείς σύντομα
Η Τουρκία συνορεύει με οκτώ χώρες : δυτικά με την Ελλάδα, βορειοδυτικά με τη Βουλγαρία, ανατολικά με τη Γεωργία, την Αρμενία, το Ιράν, τον θύλακα Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν και νοτιοανατολικά με το Ιράκ, το Κουρδιστάν και τη Συρία. Όλες αυτές οι χώρες ιστορικά έχουν γνωρίσει την τουρκική βαρβαρότητα και ξέρουν τι θα σημαίνει, εάν η Τουρκία εξελιχθεί σε περιφερειακή μεγάλη δύναμη.
Θα πρέπει λοιπόν η Ελλάδα να χτυπήσει την πόρτα όλων αυτών των χωρών για αμυντικές συμφωνίες, για το αμοιβαίο καλό.
Άλλο είναι μια πολεμική συμμαχία που εσωκλείει και την επιθετική συμπαράσταση κι άλλο ένα αμυντικό σύμφωνο, που δεν απειλεί κανέναν και προσφέρει μόνο αμυντική κάλυψη.