Ζήτημα ημερών είναι να βγουν στον αέρα οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση των πρώτων έργων επέκτασης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ). Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης επί των τευχών δημοπράτησης στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Η ΔΕΔΑ έχει υποβάλλει αίτηση αναθεώρησης για τις πόλεις της Πελοποννήσου, μετά τις έντονες αντιδράσεις τοπικών φορέων και παραγόντων.
Σύμφωνα με το επενδυτικό της πρόγραμμα των 270 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία 2020-2024 προβλέπεται ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου αρχικά σε 34 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας. Πρόκειται για τις εξής πόλεις:
Ø Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα και Καβάλα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Ø Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά και Αλεξάνδρεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Ø Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα, Καρπενήσι, Οινόφυτα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Ø Καστοριά, Γρεβενά, Άργος Ορεστικού, Μανιάκοι, Αμύνταιο, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Ø Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Ø Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα της Περιφέρειας Ηπείρου
Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ περιλαμβάνει την κατασκευή συνολικά 1.830 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 57.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών).
Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια επεκτείνεται μέχρι το 2036, προβλέποντας περισσότερες από 170.000 συνδέσεις καταναλωτών και επενδύσεις άνω των 470 εκατ. ευρώ.
Τα δίκτυα της εταιρείας έχουν σχεδιαστεί αξιοποιώντας τις δυνατότητες εναλλακτικής τροφοδοσίας προκειμένου το φυσικό αέριο να φθάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας. Η εταιρεία αναπτύσσει υποδομές φυσικού αερίου μέσω των έργων μικρής κλίμακας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Small Scale LNG) σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ και τους αρμόδιους φορείς. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσει να γίνει η τροφοδότηση των πόλεων της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας νωρίτερα σε σχέση με τον χρόνο άφιξης του φυσικού αερίου με αγωγό. Ταυτόχρονα, η ΔΕΔΑ τοποθετεί αποκλειστικά «έξυπνους» μετρητές σε όλους τους καταναλωτές οι οποίοι τροφοδοτούνται από τα δίκτυά τους ώστε να μπορούν να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή και με ακρίβεια, μέσω ηλεκτρονικής ένδειξης πάνω στον μετρητή, την κατανάλωση φυσικού αερίου σε πραγματικό χρόνο.