Ένα από τα κύρια θέματα που κυριαρχούν στα σχόλια των γερμανικών εφημερίδων είναι ο φόβος της διασποράς του κορωνοϊού για όσους επιστρέφουν από ταξίδια και κυρίως από τις περιοχές υψηλού κινδύνου. Η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Οι αρμόδιοι υπουργοί δίσταζαν καταρχάς να επιβάλουν υποχρεωτικά τεστ. Φοβούνταν ότι θα χάσουν σε ένα δικαστήριο εάν κάποιος προσφύγει λέγοντας ότι θίγεται η σωματική του ακεραιότητα. Τι γίνεται όμως με τη σωματική ακεραιότητα εκείνων που τίθενται σε κίνδυνο από όσους επιστρέφουν από ταξίδια; Εθελοντικά τεστ σημαίνει ότι θα είναι δωρεάν για όσους τα κάνουν. Διαφορετικά κανείς δεν θα ήταν πρόθυμος. Το κοινωνικό σύνολο όμως πληρώνει όλους αυτούς που αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να απέχουν από τα μακρινά ταξίδια».
Για το ίδιο θέμα γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Τεστ στα αεροδρόμια, όπως αποφάσισαν τώρα οι υπουργοί Υγείας των κρατιδίων και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι ένα καλό βήμα. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει όσοι γυρίζουν από διακοπές μέσα σε τρεις ημέρες να κάνουν ένα τεστ κορωνοϊού, ανεξάρτητα εάν ήταν σε μια περιοχή αυξημένου κινδύνου ή ποιο μεταφορικό μέσο επέλεξαν. Οι υπουργοί θεωρούν πως αυτό αρκεί. Τα τεστ είναι εθελοντικό και κανείς δεν υποχρεώνεται. Φυσικά, όλοι όσοι κάνουν διακοπές δεν σημαίνει ότι συμπεριφέρονται απερίσκεπτα. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί την Κροατία χωρίς να πάει ένα βράδυ σε κάποιο μέρος όπου εκατοντάδες άνθρωποι διασκεδάζουν. Θα πρέπει κανείς λίγο να προσέχει. Όποιος το κάνει, σημαίνει ότι συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα και κάνει το καλύτερο για αυτό το καλοκαίρι, το οποίο δεν είναι σαν τα προηγούμενα ούτε σαν τα επόμενα».
Η Αγία Σοφία ως ξεκαθάρισμα λογαριασμών Ερντογάν-Ατατούρκ
Στα σχόλια του γερμανικού Τύπου και η μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία και η μετατροπή της σε τζαμί: Η Augsburger Allgemeine σχολιάζει: «Είναι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον ιδρυτή του τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Εκείνος έκανε την Τουρκία κοσμικό κράτος και την έστρεψε προς την Ευρώπη. Ωστόσο η κριτική στον ιδρυτή του κράτους δεν είναι αθεμελίωτη. Οι θέσεις του Ατατούρκ είχαν μοιραίες συνέπειες διότι απομάκρυνε πιστούς μουσουλμάνους από τα πανεπιστήμια και τη διοίκηση. Ο Ερντογάν διόρθωσε αυτό το λάθος αλλά το παράκανε».
Για το ίδιο θέμα η Kölner Stadt–Anzeiger γράφει: «Είναι ένα μήνυμα κατά της συνύπαρξης των θρησκειών και σημάδι διχασμού της τουρκικής κοινωνίας. Για την ΕΕ είναι και πάλι σαφές πόσο δύσκολος συνομιλητής είναι ο Ερντογάν.»
Οι Έλληνες από τους πιο αισιόδοξους της Ευρώπης
«Αφήνοντας πίσω την κρίση» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφέρεται σε ένα κλίμα γενικότερης αισιοδοξίας που επικρατεί στην Ελλάδα. Η εφημερίδα σημειώνει: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται από πέρυσι σε φάση αισιοδοξίας. Οι μετρήσεις της Eurostat έδειχναν ήδη πριν από τις εκλογές τον Ιούλιο του 2019 ένα καλύτερο κλίμα, γιατί οι Έλληνες περίμεναν αλλαγή της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση του φιλελεύθερου Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Από το καλοκαίρι του 2019 οι Έλληνες ανήκουν στους πιο αισιόδοξους της Ευρώπης και τον Φεβρουάριο του 2020 σύμφωνα με τις μετρήσεις της Eurostat για το οικονομικό κλίμα, ανήκαν στους πιο αισιόδοξους της Ευρώπης με 113,2 (απέναντι στη Γερμανία με 101,2). Το περίεργο είναι πως η πανδημία του κορωνοϊού δεν κατάφερε να μετατρέψει αυτό το κλίμα σε απαισιοδοξία. Τον Ιούνιο, οι μετρήσεις για το οικονομικό κλίμα έδειξαν δραματική πτώση σε όλη την Ευρώπη. Όμως μόνο στο Λουξεμβούργο και τη Λιθουανία οι άνθρωποι ήταν πιο αισιόδοξοι απ’ ότι στην Ελλάδα».
Η διαδικτυακή Επίδαυρος, ένα δώρο πολιτισμού στον κόσμο
Τέλος ένα ύμνος για το θέατρο της Επιδαύρου στην πρώτη σελίδα της Süddeutsche Zeitung, η οποία παρατηρεί: «Όποιος έχει επισκεφθεί το θέατρο της Επιδαύρου ξέρει πως είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη σε αυτό τον κόσμο, ένας τόπος με μαγική πνευματικότητα…. Οι Έλληνες εφηύραν το θέατρο στη Δύση. Και από τότε δεν εξέλειψε ποτέ, παρά τις πανδημίες, τις σκηνοθετικές ακρότητες και την απαισιοδοξία αυτών που παράγουν πολιτισμό. Είναι μεγάλη συμβολική πράξη την εποχή του κορωνοϊού, όταν τόσες σκηνές καταρρέουν και τόσα προγράμματα ακυρώνονται, το θέατρο να παίρνει τον λόγο εκεί όπου γεννήθηκε. Και μάλιστα με τους Πέρσες, την αρχαιότερη τραγωδία. Δεν είναι τυχαίο που οι Έλληνες ανακάλυψαν το πάθος. Το streaming τώρα από την Επίδαυρο μπορεί να θεωρηθεί σαν μια ιδανική προσφορά που στέλνεται από το λίκνο του θεάτρου και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο».
Μαρία Ρηγούτσου