Ηταν κοινό μυστικό ότι η βαριά σκιά της οικογένειας Κουτσολιούτσου κάλυπτε όλες τις δραστηριότητες της Folli Follie ακόμη και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, τον Μάιο του 2018. Καλά διαβασμένοι από τους μεγαλοδικηγόρους τους, ασκούσαν τα δικαιώματά τους ως βασικοί μέτοχοι, με την Κεφαλαιαγορά να παρακολουθεί αμέτοχη. Ο ισολογισμός του 2018 κατέδειξε ότι η εταιρεία «έκαψε» το ποσό των 190 εκατ. ευρώ και ο όμιλος «μίκρυνε» κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017 όσον αφορά τα περιουσιακά του στοιχεία.
Με τη διαχειριστική έκθεση όμως της PWC για το 2018 βγήκαν στον αφρό και στοιχεία κακοδιαχείρισης που δεν περιποιούν τιμή ούτε στην τότε διοίκηση της εταιρείας ούτε και στις ελεγκτικές αρχές που αν μη τι άλλο θα έπρεπε να ήταν υποψιασμένες. Κατ’ αρχάς η PWC έχει εκφράσει αρνητική γνώμη στην έκθεση, που σημαίνει ότι τα στοιχεία που της δόθηκαν δεν είναι αξιόπιστα. Αναφέρει ότι ο έλεγχος της Alvarez & Μarsal για τους μαϊμού ισολογισμούς δεν έχει ολοκληρωθεί, υπονοώντας πως κάποιοι έβαζαν τρικλοποδιές, η μητρική εξακολουθούσε και χορηγούσε δάνεια σε θυγατρικές χωρίς εγγυήσεις – άρα σε ποιες τσέπες κατέληγαν; – ενώ τα έξοδα διοίκησης ανήλθαν το 2018 σε 70,6 εκατ. ευρώ από 55,8 εκατ. ευρώ το 2017!
Η Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί και 30 άτομα, μεταξύ τους και η οικογένεια Κουτσολιούτσου, ετοιμάζουν τις απολογίες τους. Εδώ όμως τίθεται ένα θέμα. Λίγοι επιτήδειοι κατάφεραν να κοροϊδέψουν όλο το σύστημα. Δεν θα είναι όμως κρίμα να πάρουν στον λαιμό τους και εκατοντάδες εργαζομένους;
Η τωρινή διοίκηση σε συνεργασία με τους ομολογιούχους επιβάλλεται να καταθέσει ένα αξιόπιστο business plan, το οποίο να εγκριθεί με γρήγορες διαδικασίες από το δικαστήριο και ταυτόχρονα να αποδεσμευτεί η ακίνητη περιουσία της εταιρείας. Οχι χαριστικά. Ολες οι υποχρεώσεις να πληρωθούν, αλλά με ρυθμίσεις που δεν θα πνίγουν την επιχείρηση. Θα είναι καλό η Folli να μείνει «όρθια» και να μας θυμίζει τις αδυναμίες των ελεγκτικών αρχών αλλά και την πλεονεξία πλούσιων ανθρώπων.