Στις 24 Ιουλίου, είναι η επέτειος της καταστροφής της Κύπρου και της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, που επιτεύχθηκε το 1974 με την πτώση της Χούντας και την έλευση του Κων. Καραμανλή.
Είθισται, κάθε χρόνο, τέτοια μέρα ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δίνει στο προεδρικό μέγαρο μια δεξίωση, στην οποία παρίσταται κύρια πλήθος κυβερνητικών και πολιτικών των άλλων κομμάτων.
Αυτή τη μέρα ο πρόεδρος «βγάζει» συνήθως τον επετειακό λόγο και αναφέρεται στα επίκαιρα εθνικά και πολιτικά προβλήματα που απασχολούν τη χώρα. Το ίδιο έγινε και φέτος, όπου η κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε όχι μόνο στα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην Κύπρο το 1974 με την επίθεση του Αττίλα, όσο και στα επίκαιρα θέματα, δεδομένου ότι αυτές τις μέρες η πατρίδα μας διέρχεται μια μεγάλη κρίση με τον προαιώνιο εχθρό και κακό δαίμονά μας, τη γείτονα Τουρκία, καθόσον σε πολλούς Έλληνες πλανάται η ερώτηση: θα πάμε σε πόλεμο ή όχι.
Η κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα και στιγμάτισε την πολιτική της Τουρκίας, που εκτός του ότι είναι επί ποδός πολέμου, όσο κι ότι σήμερα ο Ερντογάν μετέτρεψε την ιερή εκκλησία των Ορθοδόξων Χριστιανών, Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη, από μουσείο σε ισλαμικό τζαμί.
Η κίνηση αυτή του Τούρκου προέδρου είναι σημαδιακή καθώς στέλνει πολλά μηνύματα στους ανά τον κόσμο αντιπάλους του, αλλά κύρια στη Χριστιανική Ορθόδοξη Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός
Αυτή η πολιτική κρίση, που προκλήθηκε αυτές τις μέρες, ανάγεται, ως είναι γνωστό, στο ότι η Τουρκία εξήγγειλε ότι θα στείλει το σεισμογραφικό της πλοίο για έρευνες, νοτίως της νήσου Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ταυτόχρονα έχει κινητοποιηθεί όλος ο τουρκικός στόλος, πράγμα που σημαίνει ότι. αν το ερευνητικό πλοίο προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια εντός της ελληνικής ζώνης, είναι σίγουρο πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, θα ενεργήσουν όπως πρέπει. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει για τον καθένα μας : Πόλεμο.
Προ αυτής της διαγραφόμενης κατάστασης ο κ. Πρωθυπουργός κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, που βρίσκονται στη βουλή, για να τους ενημερώσει σχετικά με την επικρατούσα αυτές τις μέρες, κατάσταση.
Οι αρχηγοί προσήλθαν μεμονωμένοι κι ο κ. πρωθυπουργός επανάλαβε 5 φορές τα ίδια λόγια και πράγματα. Έστω κι αν κάποιοι αρχηγοί ζήτησαν συμβούλιο των προκαθημένων των πολιτικών κομμάτων της βουλής.
Ο κ. Πρωθυπουργός, δεν ανταποκρίθηκε σ’ αυτό το αίτημα κι έτσι είδε και ενημέρωσε τον καθένα ξεχωριστά.
Στην πολιτική για κάθε θέμα που προκύπτει, υπάρχουν πολλές απαντήσεις, καθόσον δεν πρόκειται για μαθηματικές πράξεις, όπου κανείς μπορεί να αποδείξει ποια πράξη είναι ορθή.
Ο κ. Πρωθυπουργός μέχρι τώρα προχωρά με σύνεση στις ενέργειές του. Ο κάθε Έλληνας, που είναι αντικειμενικός βλέπει την ορθότητα των πράξεων . Αλλά ως προς τον χειρισμό της παρούσας κρίσης, νομίζουμε πως κάνει λάθος.
Στα δύσκολα εθνικά θέματα, πρέπει ο ελληνικός λαός να είναι ενωμένος και συσπειρωμένος. Όσες φορές στο παρελθόν η κυβέρνηση λειτούργησε αγνοώντας αυτή τη λεπτομέρεια, είχαμε και συνέπειες. Το μεγάλο σφάλμα ήταν το 1922, που προκάλεσε τη Μικρασιατική Καταστροφή και το τελευταίο συμβάν οι Συμφωνίες των Πρεσπών, που έδωσαν στους Σκοπιανούς, περισσότερα απ’ αυτά που δικαιούταν .
Βέβαια, σε μια κοινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπάρχει ο φόβος οι συμμετέχοντες, θέλοντας να παίξουν το κομματικό τους παιχνίδι, μπορεί να αρπαχτούν και μετά να βγουν στα ΜΜΕ και να λέει ο καθένας το δικό του. Μια τέτοια κατάσταση θα ήταν τραγική και δεν θα απέδιδε τίποτε.
Για το λόγο αυτό θεωρώ, πως αφενός μεν το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών είναι αναγκαίο, αφετέρου δε ότι η πρόσκληση κι η καθοδήγηση θα πρέπει να γίνεται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία θα διευθύνει και τη συζήτηση, άσχετα αν το αναφέρει το Σύνταγμα ή όχι.
Επιτέλους, θα πρέπει κι εμείς οι Έλληνες κάπου να σοβαρευτούμε και να θέσουμε πάνω από το κομματικό συμφέρον, το εθνικό.