Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε Ναούς της Ελλάδας, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, σήμερα, ημέρα που έχει προγραμματιστεί η πρώτη, μετά από 86 χρόνια, μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, «σφραγίζοντας» την μετατροπή του χώρου σε τζαμί.
Την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου θα τελέσει, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, στη Μητρόπολη Αθηνών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, «την Παρασκευή και ώρα 20:00, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα παραστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών».
Πένθιμες καμπάνες στη Θεσσαλονίκη
Σε ένδειξη θλίψης για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι οι καμπάνες Ιερών Ναών θα χτυπήσουν πένθιμα, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.
Σύμφωνα με το thestival.gr, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος καλεί τους πιστούς σε πανστρατιά προσευχής. Οι σημαίες των ιερών Ναών θα τοποθετηθούν μεσίστια, ενώ στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, μετά την ακολουθία του Εσπερινού, θα ψαλεί ο Ακάθιστος ύμνος.
Πένθιμη κωδωνοκρουσία σε όλες τις Εκκλησίες της Κρήτης
Πένθιμα θα ηχήσουν οι καμπάνες των εκκλησιών όλης της Κρήτης στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, σε ένδειξη θλίψης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Την απόφαση αυτή έλαβε έπειτα από συνεδρίαση της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα neakriti.gr.
Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας: Τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας την Παρασκευή για την Αγία Σοφία
Ιερά Αγρυπνία θα τελέσει την Παρασκευή, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Hρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η Αγρυπνία θα τελεστεί από τις 8.30μ.μ. της Παρασκευής έως τις 00:30π.μ, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας.
Στην σχετική ανακοίνωση του Μητροπολίτη επισημαίνεται: «Ο Ναός της του Θεού Σοφίας που οικοδομήθηκε με σκοπό την ειρήνη και την συνάντηση των πιστών ως εκκλησία και υψώθηκε για να μαρτυρά με την λάμψη του την αξία του ανθρώπινου πολιτισμού, γίνεται και πάλι τόπος διχασμού και αντιπαραθέσεων.
Καταφεύγουμε και πάλι ως Τοπική Εκκλησία στον τρόπο και το βίωμά μας, που δεν είναι άλλο από την προσευχή. Στις Τουρκικές προκλήσεις απαντούμε με προσευχή. Στην παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών απαντούμε με προσευχή».