Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε Αιγαίο και Έβρο.
Το γεωτρύπανο Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια απ’ όπου ίσως και εντός της ημέρας αποπλεύσει με προορισμό την περιοχή του Καστελόριζου και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις και τις κινήσεις της Τουρκίας μετά και την έκδοση της παράτυπης Navtex που θα διαρκέσει έως τις 2 Αυγούστου.
Ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές του με ξένους ηγέτες στους οποίους -σύμφωνα με στενό του συνεργάτη- έχει ξεκαθαρίσει τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς και την αποφασιστικότητά της να μην επιτρέψει σε κανέναν παραβίασή τους.
Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά και με ψυχραιμία όλες τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο, καθώς θεωρείται πιθανό το σενάριο να προχωρήσει σε κορύφωση των προκλήσεων με διπλή κίνηση ο Τούρκος πρόεδρος: με την προσευχή στην Αγιά Σοφία και τον απόπλου του Oruc Reis βάσει της παράτυπης NAVTEX.
Την ίδια στιγμή, το Πολεμικό Ναυτικό που βρίσκεται στο Αιγαίο είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, με τον ελληνικό στόλο (πλοία και υποβρύχια) από την πρώτη στιγμή που εκδόθηκε η τουρκική NAVTEX να κινητοποιείται άμεσα και να αναπτύσσεται σε ενδεδειγμένες θέσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το βλέμμα στο Oruc Reis
Η σιγή που επικρατεί αυτές τις 48 ώρες από την κοινοποίηση της εν λόγω Navtex προκαλεί εντύπωση. Το τουρκικό πλοίο μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης βρίσκεται ακριβώς εκεί που βρισκόταν και πριν την έκδοση την Navtex. Ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu αναφέρει πως το πλοίο είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Συγκεκριμένα, τουρκικό πρακτορείο, αναφέρει πως το Oruc Reis έπειτα από τις απαραίτητες προετοιμασίες του, ετοιμάζεται να ξεκινήσει νέες σεισμικές έρευνες.
Ακόμα, το δημοσίευμα, κατά το οποίο -μεταξύ άλλων- παρουσιάζονται οι δυνατότητες του πλοίου, αναφέρει ότι το Oruc Reis είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τον Μαρμαρά και από τότε συνεχίζει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο.
Οι τελευταίες του έρευνες είχαν γίνει στο σημείο Δυτική Αμμόχωστος-2.
Σύμφωνα, δε, με δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ το ερευνητικό πλοίο συνοδεύεται από δύο βοηθητικά σκάφη, το Ataman και το Cengiz Han ενώ το προστατεύουν πολεμικά πλοία, drones και μαχητικά F-16.
Για την τουρκική προκλητικότητα μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.
«Το θέμα με τη Navtex δεν τελείωσε ακόμα. Μέχρι τις 2 Αυγούστου είμαστε σε επιφυλακή και έτοιμοι να απαντήσουμε όπως πρέπει.», τόνισε για τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Όπως ανέφερε ο υπουργός «έχουμε μια συνεχιζόμενη εντεινόμενη προκλητικότητα. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και επομένως θα υπάρξει εμπλοκή. Θα κάνουμε απολύτως ό,τι απαιτηθεί.»
Στη συνέχεια εξήγησε ότι η οπτική της διεθνούς κοινότητας δεν ταυτίζεται με τη δική μας. Η διεθνής κοινότητα δεν θέλει φασαρίες.
Για την πιθανότητα διαλόγου με τη γείτονα χώρα ο κ. Βορίδης είπε μιλώντας στο ΣΚΑΙ: «Τι να συζητήσουμε με την Τουρκία; Την ψευτο-ΑΟΖ με τη Λιβύη;»
Τέλος, σχετικά με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά ζητήματα, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «δε μπορούν να μπαίνουν όροι για εθνική ομοψυχία».
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων σχετικά με την αναγγελία ερευνών σε περιοχές νοτίως του Καστελορίζου από το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis ο κ. Φίλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μπορεί να δούμε κάποια βόλτα αλλά μέχρι εκεί» και πρόσθεσε πως αυτή τη συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα προχωρήσουν έχει η ελληνική πλευρά.
«Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι κυριαρχικό δικαίωμα, τα χωρικά ύδατα είναι κυριαρχία. Ό,τι έχει να κάνει με κυριαρχικό δικαίωμα δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση αυτού», τόνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ και πρόσθεσε ότι παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων θα υπάρξει μόνο εάν υπάρξει βύθιση καλωδίων για έρευνα και όχι αν απλώς το σκάφος περάσει από αυτά.
Το μήνυμα Μακρόν σε Τουρκία
Το πιο ξεκαθαρο, μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Κύπρο έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Facebook, γραμμένη στα ελληνικά.
Συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε:
«Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.
Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.
Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω.»
Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια…
Δημοσιεύτηκε από Emmanuel Macron στις Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020