Αυτό το…«αμφισβητούμενα ύδατα» που αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βγάζει μάτι και προκαλεί εκνευρισμό στην Αθήνα. Την ώρα μάλιστα που ο στόλος είναι έξω και με την Τουρκία να προκαλεί απροκάλυπτα με έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ. Ποια είναι τα αμφισβητούμενα ύδατα κατά τους αμερικανούς; Είναι δυνατόν να θεωρούν ότι τα νησιά και εν προκειμένω το Καστελόριζο να μην έχει υφαλοκρηπίδα; Άλλα μας έλεγαν σε προηγούμενες ανακοινώσεις τους.
***
Οταν ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη, μαζί με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο ρωτήθηκε πρώτα απ΄όλα από τον υπουργό: «Γιατί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται σε αμφισβητούμενα ύδατα;» Και έδωσε εξηγήσεις. Είπε ότι υπάρχει ένα… λεκτικό πρόβλημα  και έκανε αμέσως μετά δήλωση για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: «Εχω επισημάνει πολλές φορές, και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου, βάσει του οποίου τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ, όπως κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα». Πού είναι εδώ τα «αμφισβητούμενα ύδατα;» Πουθενά. Απλώς, όπως εξήγησε ο αμερικανός πρεσβευτής ο όρος «αμφισβητούμενα» αναφέρεται  σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρα προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις.
***
Και ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρήκε την ευκαιρία και συμπλήρωσε ενώπιον του αμερικανού (και ολόκληρης της 101η Αερομεταφερόμενης αμερικανικής Ταξιαρχίας που μόλις είχε αποβιβαστεί, από το θηριώδες μεταγωγικό «Αντοχή» μαζί με το οπλισμό της στην Αλεξανδρούπολη): «μετά τη λεκτική βελτίωση (σ.σ. από αμερικανικής πλευράς) είναι σαφές πλέον ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία. Η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα και αυτό ξεκαθαρίζεται πλέον». Σ΄όλη τη διάρκεια της πτήσης προς την Αλεξανδρούπολη μ΄ένα μεταγωγικό C27 της Πολεμικής
Αεροπορίας ο κ. Παναγιωτόπουλος ζητούσε από τον αμερικανό πρεσβευτή να του διευκρινίσει τι εννοεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το «αμφισβητούμενα ύδατα».
***
Οι κινήσεις του Oruc Reis
Στο Αιγαίο με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα παρακολουθούνται οι κινήσεις του τουρκικού στόλου, καθώς και του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το σεισμογραφικό  σκάφος να κινηθεί την Παρασκευή (εάν κοπάσουν οι άνεμοι) συνοδεία πολεμικών.  Το θέμα όμως είναι, εάν κινηθεί, ποια θα είναι η πορεία του, έως πού μπορεί να φθάσει και σε ποια ύδατα  θα απλώσει καλώδια. Ο,τι και να συμβεί πάντως η όλη κατάσταση παρακολουθείται σχολαστικά, με τον ελληνικό στόλο να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.
***
Τα 95 λεπτά της συνάντησης Μητσοτάκη- Τσίπρα
Δεν θυμάμαι άλλη φορά να κράτησε τόσο πολύ συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Ενενήντα και πλέον λεπτά, μόνοι τους στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού στο ισόγειο της Βουλής. Είχε, βλέπετε, προϊδεάσει ο κ. Τσίπρας ότι θα αργούσαν στη συνάντηση, αφού μπαίνοντας στο πρωθυπουργικό γραφείο είπε ότι «έχουμε πολλά να πούμε». Και όντως είπαν πολλά. Οχι μόνον για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, αλλά αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός ζήτησε και τις προτάσεις του κ. Τσίπρα. Ετσι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  επανέλαβε τις προτάσεις που έκανε, τώρα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Δηλαδή: Επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και νοτίως της Κρήτης, εντατικοποίηση των συνομιλιών με την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ, να εμποδιστεί το τουρκικό πλοίο να διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και πολλά άλλα, για τα οποία όμως δεν ρωτήθηκε από κανέναν γιατί δεν τα έκανε όταν ήταν στην κυβέρνηση.
***
Η νέα ηγετική ομάδα του Τσίπρα
Ο κ. Τσίπρας  ήταν ακριβής στην ώρα του. Προσήλθε στο ραντεβού του με τον Πρωθυπουργό συνοδευόμενος από μέλη της νέας ομάδας που δημιουργεί μέσα στο κόμμα. Ήτοι, τον διευθυντή του γραφείου του Μιχάλη Καλογήρου και τον διπλωματικό του σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη. Πού άλλες φορές που συνοδευόταν από τους (λεγόμενους σκληρούς) Δημήτρη Τζανακόπουλο ή τον Νίκο Παππά, που φαίνεται ότι στη νέα ηγετική ομάδα που δημιουργεί δεν έχουν πλέον καμία θέση. Μαζί με τον κ. Τσίπρα ήταν  και ο Αλέξης Χαρίτσης, οποίος όμως έμεινε στο γραφείο του κ. Τσίπρα (από την άλλη μεριά από το πρωθυπουργικό γραφείο) για να προετοιμάσει τις δηλώσεις τους αρχηγού του.
***
Βραχάκια και τρουφάκια
 Τόση ώρα παρέμειναν στο πρωθυπουργικό γραφείο, τι να τους κέρασε άραγε ο Πρωθυπουργός; Ρώτησα τον κ. Καλογήρου, ο οποίος χαμογελώντας μου είπε: «Είχαν βάλει μπροστά μας κεράσματα, είχαν παρόλα, αλλά εμείς δεν πειράξαμε τίποτα γιατί φοβηθήκαμε μήπως είχαν ρίξει μέσα κάτι τοξικό…». Εν συνεχεία, πέταξε ένα «αστεία το είπα» και  παραδέχθηκε ότι το πρωθυπουργικό γραφείο ήταν καλά οργανωμένο και φιλόξενο και τους κέρασε… σοκολατάκια. Ρώτησα τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού εάν όντως κέρασαν τους Συριζαίους σοκολατάκια και μου  επιβεβαίωσαν το κέρασμα λέγοντας ότι τους πρόσφεραν… βραχάκια και τρουφάκια. Τα οποία και τίμησαν δεόντως. Τόση ώρα άλλωστε βρίσκονταν κλεισμένοι εκεί μέσα…
***
Οταν ο Γεραπετρίτης συνάντησε την Ολγα
Την  ώρα που ο κ. Τσίπρας συναντούσε τον Πρωθυπουργό, λίγα μέτρα παρακάτω στο καφενείο της Βουλής η Ολγα Γεροβασίλη συναντούσε τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Οι δυο τους προτίμησαν ένα απόμερο τραπεζάκι και άρχισαν να συζητούν για αρκετή ώρα και δεν χαλάστηκαν καθόλου όταν μερικοί τους φωτογράφιζαν. Ρώτησα και τους δύο τον λόγο της συνάντησής τους. Στην αρχή μου είπαν ότι δεν απαγορεύεται να συναντώνται δύο στελέχη που ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα και ότι εάν ήθελαν να συζητήσουν κάτι μυστικό δεν θα εμφανίζονταν σε δημόσια θέα στο καφενείο της Βουλής, μέσα στο οποίο ήταν μαζεμένοι δημοσιογράφοι, βουλευτές και υπάλληλοι του Κοινοβουλίου. Εν συνεχεία όμως η Ολγα μου είπε ότι με τον κ. Γεραπετρίτη γνωρίζονταν από παλιά, ότι τον εκτιμά και ότι μαζί του συζήτησε τα ελληνοτουρκικά και άλλα θέματα της επικαιρότητας.
***
Η Φώφη και ο Πρωθυπουργός
«Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Συμβαίνει σ΄αυτές τις συναντήσεις», είπε  στη Φώφη Γεννηματά ο κ. Μητσοτάκης αφού η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ξεπέρασε τον προβλεπόμενο χρόνο. «Σημασία έχει να μας δει ο κόσμος, αυτές τις κρίσιμες ώρες, μια γροθιά όλους μαζί κι όχι ανά δύο», παρατήρησε η Φώφη Γεννηματά. «Έστω κι ανά δυο ο κόσμος μας βλέπει μια γροθιά», αντέτεινε ο πρωθυπουργός.
***
Ο ΓΑΠ για τον ελληνοτουρκικό διάλογο
Λίγο νωρίτερα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης περίμενε την Φώφη Γεννηματά, εμφανίστηκε στο διάδρομο της Βουλής (έξω από το γραφείο του) ο Γιώργος Παπανδρέου, φορώντας μάσκα.  Επεσε πάνω στους δημοσιογράφους, οι οποίοι βεβαίως τον ρώτησαν για τα ελληνοτουρκικά. Ζήτησε να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου αλλά με δικές μας κόκκινες γραμμές, χωρίς να αναγνωρίζουμε τις δικές  τους διεκδικήσεις, όπως είπε: «Να μην φοβόμαστε τον διάλογο τη στιγμή που έχουμε δίκαιο», είπε συγκεκριμένα.
***
Εμείς οι βουλευτές…
Ρωτήθηκε και για τη μάσκα που είχε μονίμως στο πρόσωπό του, γιατί είναι από τους λίγους (αυτός και ο Γιώργος Καμίνης) που φορούν μάσκα και ιδού τι απάντησε: «Είναι αναγκαία η χρήση της μάσκας σε κλειστό χώρο. Για μας τους βουλευτές ακόμα περισσότερο. Βρισκόμαστε με κόσμο, τους πλησιάζουμε, κάνουμε χειραψίες μαζί τους, είναι ανάγκη να έχουμε μάσκες».  Οποία σεμνότης θα έλεγα. Ενας πρώην Πρόεδρος του ΠαΣοΚ και πρώην Πρωθυπουργός ομιλεί ως απλός βουλευτής λέγοντας «εμείς οι βουλευτές…».
***
Ο Χαρδαλιάς και ο κλειστός χώρος Κοινοβουλίου
Πάντως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι μάσκες είναι αναγκαίες σε κλειστό χώρο. Και η Βουλή είναι κλειστός χώρος αλλά εάν εξαιρέσεις τους πρώην πρωθυπουργούς Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή (και δυο τρεις άλλους) ουδείς άλλος χρησιμοποιεί μάσκα. Κάτι που προβληματίζει τους ειδικούς. Και βεβαίως τον Νίκο Χαρδαλιά, που όταν τον πληροφόρησαν ότι στη Βουλή δεν χρησιμοποιούν μάσκες απάντησε με  αρκετή δόση χιούμορ, ότι θα στείλει τους ελεγκτές κάποια στιγμή στο Κοινοβούλιο και θα αρχίσουν  να βάζουν πρόστιμο σε όποιον βρουν μπροστά τους.
***
Το τηλεφώνημα της ΠτΔ στον Μίκη Θεοδωράκη
Ενα άκρως συμβολικό τηλεφώνημα έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ένα 24ωρο πριν από την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Τηλεφώνησε σ΄ έναν από τους πρωταγωνιστές της αντίστασης κατά της χούντας, στον Μίκη Θεοδωράκη. Τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Τον μουσικοσυνθέτη –  σύμβολο που πέρασε στην παρανομία αμέσως μετά την επιβολή της δικτατορίας για να απευθύνει την πρώτη έκκληση για αντίσταση. Τον Μάιο του 1967 ιδρύει μαζί άλλους την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση κατά της Δικτατορίας των συνταγματαρχών το ΠΑΜ και εκλέγεται Πρόεδρός του. Συλλαμβάνεται τον Αύγουστο του 1967 και εν συνεχεία φυλακίζεται στην οδό Μπουμπουλίνας, κατόπιν η απομόνωσή του στις φυλακές Αβέρωφ, η εκτόπισή του στη Ζάτουνα Αρκαδίας και τέλος στο Στρατόπεδο Ωρωπού.
***
Ενας εισαγγελέας Εφετών κάνει λόγο για… Παραεισαγγελία
Απλά για να θυμόμαστε. Η εξέλιξη της υπόθεσης Novartis με την  άσκηση ποινικής δίωξης  σε βάρος της Εισαγγελέως Διαφθοράς, μας επαναφέρει στη μνήμη τη δήλωση του Εισαγγελέα Εφετών Βασίλη Φλωρίδη, όταν για πρώτη φορά εξαγγέλθηκε η θέσπιση του θεσμού του Εισαγγελέα Διαφθοράς: Πρόκειται για ένα θεσμικό ατόπημα. Η θέσπιση Εισαγγελίας μέσα στην Εισαγγελία, δηλ. Εισαγγελέα με δικό του πρωτόκολλο και χωρίς αναφορά στον Προϊστάμενο, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη διότι διασπά την αρχή του Αδιαιρέτου που ισχύει στον εισαγγελικό θεσμό. Στην  ουσία δηλαδή θα δημιουργήσει μία Παραεισαγγελία. Με απρόβλεπτες για το μέλλον συνέπειες για το κύρος της Εισαγγελίας και της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς, με όσα ακούστηκαν αυτές τις ημέρες και ιδίως στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ήρθε η επιβεβαίωση.
***
Τη Υπερμάχω για την Αγιά Σοφιά
Ανήμερα της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί (την Παρασκευή 24 Ιουλίου) , αλλά και ημέρα «πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό», o αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα προστεί, στις 8 το βράδυ, της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής. Το κάλεσμα του Αρχιεπικόπου: «Την 24η Ιουλίου, ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, θα προστώ της Ιεράς Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι.Ν. των Αθηνών και σας καλώ όλους και όλες να ψάλουμε μαζί το «τη Υπερμάχω» υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους μας».