Την επανεμφάνισή τους κάνουν στη Νέα Υόρκη τα όπλα και η βία έπειτα από μια μακρά εποχή ηρεμίας. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μόνο τον Ιούνιο περίπου 270 άτομα έπεσαν θύματα πυροβολισμών στην αμερικανική μεγαλούπολη με τα ετήσια ποσοστά να ανεβαίνουν κατά 23%.
Τη σημαντική αύξηση περιστατικών βίας και εγκληματικών ενεργειών επισημαίνουν ανώτατοι αξιωματικοί της αστυνομίας που θεωρούν ότι η εικόνα βαίνει προς επιδείνωση. Ο Λόρενς Μπάιρν, πρώην επικεφαλής δικηγόρος του αστυνομικός τμήματος μίλησε έξω από τα δόντια στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα Cats at Night: «Αυτό που συμβαίνει στους δρόμους της Νέας Υόρκης είναι μια σφαγή. Το αίμα ρέει άφθονο».
Φόβοι επιστροφής στις δεκαετίες ’70 και ‘80
Οι εξελίξεις είναι άκρως ανησυχητικές για μια πόλη που έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού με περισσότερους από 20.000 νεκρούς. Οι φόβοι για επιστροφή στις κακές μέρες των δεκαετιών του ’70 και ’80 όταν το έγκλημα και η βία ήταν ανεξέλεγκτα και οι γειτονιές απαγορευμένες ζώνες, επιστρέφουν.
Η αύξηση στα περιστατικά ένοπλης βίας έρχεται στο φόντο της εσωτερικής συζήτησης που έχει ανοίξει με αφορμή τον θάνατο από αστυνομικό του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, όπου το κίνημα Black Live Matters, άλλες προοδευτικές ομάδες αλλά και δήμαρχοι μεγαλουπόλεων που ανήκουν στο Δημοκρατικό κόμμα, ζητούν λιγότερη αστυνόμευση, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Τραμπ απειλεί να ενισχύσει τις μεγαλουπόλεις με ομοσπονδιακούς αστυνομικούς, όπως έκανε προσφάτως στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.
Ο Πάτρικ Σέρκεϊ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και συγγραφέας του Uneasy Peace, ένα βιβλίο σχετικά με την εγκληματικότητα στις πόλεις, θεωρεί -μιλώντας στους Financial Times- ότι η Νέα Υόρκη είναι μία από τις πολλές πόλεις όπου τα ποσοστά της εγκληματικότητας έχουν αυξηθεί μετά τη δολοφονία του Φλόιντ.
Όπως αναφέρει η αστυνομία έχει οπισθοχωρήσει, υπό το βάρος της δημόσιας κατακραυγής και των εξεγέρσεων, ενώ πολλοί κάτοικοι ενδέχεται να έχουν σταματήσει να συνεργάζονται με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Υπό την πίεση των προοδευτικών ακτιβιστών, ο νυν Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάζιο ζήτησε μια «λαϊκή» απάντηση για την αποκατάσταση της τάξης, η οποία να βασίζεται επί το πλείστον σε προσωπικότητες της κοινότητας και όχι σε αξιωματικούς της τάξης.
Ωστόσο, καθώς η βία κλιμακώνεται δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν τη λογική της απομάκρυνσης της αστυνομίας από τις γειτονιές της μεγαλούπολης. Το ζήτημα –και δεν αφορά μόνο τη Νέα Υόρκη- βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και της προεκλογικής διαμάχης. Καθώς οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, ο Ντόναλτ Τραμπ ακολουθεί τη λογική της βίαιης καταστολής και ρίχνει κι άλλο νερό στο μύλο της πόλωσης.