Τριάντα τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.110, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες, ενώ 1.144 (27.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.072 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Αναλυτικά η διασπορά των κρουσμάτων
- δέκα (10) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης
Επιπλέον, 8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 1 (12.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 125 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 201 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
«Καμπανάκι» από το παρατηρητήριο Covid-19
Αύξηση από 0,3 σε 04 σημείωσε ο δείκτης Rt στην Ελλάδα, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ ο μέσος όρος ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται πλέον στα 35 κρούσματα.
Αυτά καταγράφονται, μεταξύ άλλων, στην τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid 19 για το διάστημα 8-15 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την την έκθεση παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων ενώ σε ημερήσια βάση σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, και άλλα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, π.χ. Ξάνθη, Καστοριά, Αττική, Θεσσαλονίκη. Από τις πύλες εισόδου τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Επιπρόσθετα, η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση δε φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο. Αξίζει να σημειωθεί πως και την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 8ης και 9ης έκθεσης τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα.