«Ξέμπαρκοι καιροί. Ήχοι εξόριστοι» ή «τραγουδώντας τον Καββαδία στους καιρούς της απόστασης» είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης, που παρουσιάζει το guitarte ensemble (Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Χριστίνα Πολυκρέτη και Άννα Σαρτζίδου), την Κυριακή 26 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 «Νύχτες αλληλεγγύης». Πρόκειται για μια κιθαριστική προσέγγισε στο έργο του ποιητή με τα ποιήματά του, που έγιναν τραγούδια.

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει μια σειρά τραγουδιών από τους «Ξέμπαρκους» (σε μεταγραφή για κιθαριστικό σύνολο από τον Περουλή Σακελλαρίδη) όπως και μια ανθολογία τραγουδιών από τον Γιάννη Σπανό, την Μαρίζα Κωχ και τον Θάνο Μικρούτσικο (σε προσαρμογή από τον Ν. Χατζηελευθερίου). Τα δε τραγούδια ερμηνεύουν η Άννα Σαρτζίδου και ο Δημήτρης Βουτσάς. Με αυτήν τη συναυλία το μουσικό σύνολο επανέρχεται στις εναλλακτικές του (μετά τα 4 Concerti grossi με μουσική Μπαροκ) σύνθετες παραγωγές ενώ παράλληλα συναντιέται με τον κοντραμπασίστα Όσβαλντ Αμιράλη και τον κιθαρίστα και μαέστρο Κώστα Ηλιάδη.

Η ιστορία του το κιθαριστικού συνόλου Guitarte ensemble όπως σημειώνει στο vima.gr ο Νίκος Χατζηελευθερίου, άρχισε το 2005 και κτίστηκε πάνω σε 4 πυλώνες. Εξηγεί ο ίδιος: «Πρώτος πυλώνας, είναι η ανθρώπινη σχέση μέσα στο σύνολο. Είμαστε ένα προσωποπαγές σύνολο. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, πριν ακόμα την ίδρυση και έχουμε μια πορεία σε μεγάλο βαθμό κοινή, που ξεκινά από τα χρόνια της μαθητείας και των σπουδών. Στη συνέχεια, είναι η «Κλασική μουσική». Η μουσική που σπουδάσαμε, η μουσική που διδάσκουμε σήμερα ως καθηγητές Ωδείων, η μουσική μας μήτρα, κάτι σαν την «Άγια σκουριά που μας γεννά…» όπως λέει ο Καββαδίας. Σ αυτό το πλαίσιο έχουμε παρουσιάσει και δισκογραφήσει έργα των Bach, Vivaldi, Handel, Britten, Milhaud κ.α. Τρίτος πυλώνας είναι η σύγχρονη παρούσα μουσική παραγωγή. Η μουσική που γράφεται και παρουσιάζεται τώρα… Έχουμε παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση μια σειρά από έργα Ελλήνων σύγχρονων συνθετών. Τέταρτος τέλος πυλώνας, το «βίωμα». Η μουσική εκείνη που γνωρίσαμε την ζήσαμε κατ’ αρχήν και κατά βάσιν, όχι με την ιδιότητα του μουσικού αλλά μ’ εκείνην του ακροατή-δέκτη. Εδώ, έχουμε κάνει έργα και κύκλους τραγουδιών των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη κ.α. »

Η συναυλία της προσεχούς Παρασκευής, στηρίζεται στον τέταρτο πυλώνα όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κιθαριστής «μόνο που τώρα το κεντρικό πρόσωπο δεν είναι ένας συνθέτης αλλά ενας ποιητής. Και σ αυτό βέβαια δεν είμαστε «πρωτάρηδες»… Έχουμε κάνει στο παρελθόν μουσικές παραστάσεις με ποιήματα και κείμενα των Καβάφη – Pessoa, σε μουσική σύνθεση δική μου… Και τώρα που το σκέφτομαι, προσωπικά, κατά έναν περίεργα συγκυριακό τρόπο, όποτε «κλήθηκα» να γράψω μουσική υπήρχε πάντα ένας ποιητής από πίσω… F.G.Lorca, G.A.Becquer, F. Pessoa…»

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ο Νίκος Χατζηελευθερίου είναι αν αυτή η σχέση με την ποίηση είναι καρμική ή ισχυρή διέξοδο, έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα. «Ξέρετε ότι με την πανδημία την καραντίνα κλπ, βρεθήκαμε όλοι σε αναζήτηση διεξόδων άσχετα αν νιώσαμε η παραδεχτήκαμε τα αδιέξοδα μας. Ειδικά οι καλλιτέχνες,εκδηλώσαμε έναν κάποιο πανικό. Αν παρακάμπτοντας τα πολύ κρίσιμα προβλήματα επιβίωσης των ανθρώπων του χώρου μας που είναι τα πιο σημαντικά για πλήθος ανθρώπων, σκεφτούμε «αμιγώς καλλιτεχνικα», ψάχναμε και ψάχνουμε διεξόδους έκφρασης και επικοινωνίας με το κοινό. Εδώ λοιπόν ο Νίκος Καββαδίας, ο ποιητής, μας έδωσε τροφή και έναυσμα.. Με τις εξαίσιες μουσικές προσεγγίσεις των «Ξέμπαρκων» της Κωχ, του Σπανού και βέβαια του Θάνου Μικρούτσικου, στήσαμε μια συναυλία που νομίζω θα απολαύσει το κοινό.»

Στόχος της μουσικής βραδιάς είναι σύμφωνα με τον Νίκο Χατζηελευθερίου «να αναδείξουμε την ανάγκη αλλά και τη δύναμη της άμεσης επικοινωνίας. Να ανατρέψουμε την απόσταση. Να καλύψουμε την αναγκαία απόσταση με προσεγγίσεις. Να προσεγγίσει η ποίηση τη μουσική, ο οργανικός ήχος την εκφορά του λόγου, το τραγούδι το μουσικό όργανο που το στηρίζει, ο ένας μουσικός τον άλλον, οι μουσικοί τους εικαστικούς, οι καλλιτέχνες το κοινό τους χωρίς φόβο αλλά με πάθος και ο κάθε ακροατής τον (παρα)διπλανό του.»

INFO

Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 «Νύχτες αλληλεγγύης» Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς: Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Χαλάνδρι Κυριακή 26 Ιουλίου 2020 | Ώρα έναρξης 21:00 Δελτία εισόδου θα προμηθεύονται οι θεατές από τον ιστότοπο Viva.gr

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο

του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.