Με περισσότερα από 13,5 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως και με αυξητικές τάσεις σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Αφρική, Αυστραλία, αλλά και σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, η ελπίδα ότι θα απαλλαγούμε σύντομα από τον SARS-CoV-2 αποδεικνύεται ανεδαφική. Και καθώς δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο ούτε ειδική για τον ιό αντι-ιική θεραπεία, αυτό που μας απομένει είναι να μάθουμε να ζούμε με την παρουσία του. Αλλά πώς; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα στο οποίο προσπαθούν να δώσουν απάντηση οι επιστήμονες.
Στο πλαίσιο αυτών των αναζητήσεων δύο αμερικανικές ερευνητικές ομάδες, η μία από το Πανεπιστήμιο Yale και η άλλη από το Πανεπιστήμιο Harvard, προσπάθησαν να μοντελοποιήσουν την επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα αλλά και στους κοιτώνες. Το μοντέλο του Yale αφορούσε 5.000 φοιτητές οι οποίοι αλληλεπιδρούσαν σεβόμενοι τα μέτρα ασφαλείας για τις 80 ημέρες που διαρκεί το εκπαιδευτικό τρίμηνο. Το υποθετικό σενάριο δεχόταν ότι κάθε εβδομάδα θα υπήρχαν 5 νέα (εισαγόμενα) κρούσματα, το καθένα από τα οποία θα μόλυνε περί τα 2,5 νέα άτομα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι θα απαιτούνταν η διενέργεια τεστ στο σύνολο των φοιτητών κάθε δύο ημέρες (με παράλληλη απομόνωση των θετικών) προκειμένου στο τέλος των 80 ημερών τα κρούσματα να μην έχουν ξεπεράσει τα 135. Αντιθέτως, αν τα τεστ γίνονταν σε εβδομαδιαία βάση η κατάσταση θα οδηγούσε σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Αντίστοιχα αποτελέσματα έδωσε και η μελέτη των ερευνητών του Harvard, στην οποία μάλιστα επισημαίνεται ότι είναι προτιμότερη η διενέργεια γρήγορων (και φθηνότερων) τεστ έστω και αν αυτά είναι μικρότερης ακρίβειας, παρά η διενέργεια ακριβέστερων τεστ τα οποία απαιτούν περισσότερο χρόνο για να δώσουν απάντηση. Και τούτο επειδή μια γρήγορη απάντηση επιτρέπει την ταχύτερη απομόνωση των θετικών και την αποτελεσματικότερη αποφυγή περαιτέρω διάδοσης της μόλυνσης, έστω και αν κάποια κρούσματα ξεφεύγουν εξαιτίας της μικρότερης ευαισθησίας της μεθόδου.
Παρά το γεγονός ότι τα μοντέλα των αμερικανών επιστημόνων αφορούσαν συγκεκριμένους πληθυσμούς, διερωτάται κανείς αν τα συμπεράσματά τους θα ήταν χρήσιμα και σε άλλες περιπτώσεις. Στη χώρα μας εισέρχονται καθημερινά χιλιάδες τουρίστες και, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καθημερινά δεχόμαστε περισσότερα ή λιγότερα εισαγόμενα κρούσματα. Αν οι απαντήσεις στα χιλιάδες τεστ που διενεργούνται καθημερινά λαμβάνονται με καθυστέρηση, είναι προφανές ότι παρεμποδίζεται η σωστή διαχείριση των κρουσμάτων. Και το αποτέλεσμα θα φανεί σύντομα…