Ανακοινώθηκαν οι πολυαναμενόμενες λεπτομέρειες της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Οξφόρδης και είναι ενθαρρυντικές. Σύμφωνα με τους ερευνητές το εμβόλιο αυτό, που φέρει το όνομα ChAdOx1 nCoV-19, είναι σε θέση να «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου έτσι ώστε αυτό να είναι έτοιμο να καταπολεμήσει γρήγορα τα μολυσμένα με τον ιό κύτταρα.
Η μέθοδος η οποία ακολουθήθηκε με το συγκεκριμένο εμβόλιο διέγειρε τόσο την χυμική ανοσία, αυξάνοντας τα εξουδετερωτικά αντισώματα, όσο και την κυτταρική ανοσία, αυξάνοντας τα Τ-λεμφοκύτταρα στον οργανισμό των συμμετεχόντων.
Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 1077 άνθρωποι, ενώ σε 543 από αυτούς χορηγήθηκε το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Τα αποτελέσματα αυτά είναι ικανοποιητικά ασφαλή ώστε οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου να περάσουν στη Φάση 3. «Καταφέραμε να διεγείρουμε ταυτόχρονα δύο λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο Δρ. Άντριαν Χιλ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Τζένερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το οποίο ηγείται της προσπάθειας ανάπτυξης του συγκεκριμένου εμβολίου. Πάντως, όπως σημείωσαν οι ερευνητές, θα πρέπει να παραμείνουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι αφού δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν το εμβόλιο είναι σε θέση να προσφέρει πλήρη προστασία από τον ιό.
Έξυπνη «εκπαίδευση»
Η μέθοδος η οποία χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες οδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα το οργανισμού να εκπαιδεύεται από έναν ακίνδυνο ιό, στον οποίο οι επιστήμονες έχουν ενσωματώσει τμήμα του SARS-CoV-2.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά έναν ιό, ο οποίος προκαλεί κοινά συμπτώματα γρίπης στους χιμπατζήδες, έτσι ώστε αυτός να είναι πλήρως ακίνδυνος όταν εισέρχεται στον οργανισμό του ανθρώπου.
Τέλος, οι επιστήμονες ενσωμάτωσαν σε αυτόν τον ιό τις κατάλληλες γενετικές οδηγίες ώστε αυτός να είναι σε θέση να παράγει την πρωτεΐνη την οποία χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να προσδεθεί στα υγιή κύτταρα. Έτσι, όταν ο γενετικά τροποποιημένος ιός εισάγεται στον ανθρώπινο οργανισμό «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό του σύστημα έτσι ώστε να επιτεθεί άμεσα στον SARS-CoV-2 σε περίπτωση που ο οργανισμός προσβληθεί από αυτόν.
Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες στη δημοσίευση, οι δοκιμές έχουν γίνει για την ώρα σε νέους ανθρώπους χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ η παρακολούθηση των συμμετεχόντων στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο θα συνεχίσει για έναν χρόνο.
Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν δοκιμές σε πιο ευάλωτες ομάδες.