Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι καθοριστικός στο πολίτευμά μας και γι’ αυτό συνταγματικά κατοχυρωμένος. Πράγμα που σημαίνει ότι μόνο αδιάφορη δεν είναι η κατάστασή της. Στην παρούσα φάση, λοιπόν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περνά τις καλύτερες των ημερών της. Το σκάνδαλο Παππά, οι εμπλοκές Παπαγγελόπουλου και οι φήμες που συνοδεύουν πλήθος υποθέσεων έχουν κλονίσει την όποια αξιοπιστία της και κατ’ επέκταση την όποια επιρροή της στις δημόσιες υποθέσεις. Κατά την έκφραση επιφανών στελεχών της, «κανένας δεν μας ακούει πια». Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει γνώση της κατάστασης και γι’ αυτό παραμένει εδώ και καιρό αμφίθυμος. Οπως λένε οι συνομιλητές του, αντιλαμβάνεται το βάρος των υποθέσεων αυτών και υπόσχεται «νέο ξεκίνημα» από τον Σεπτέμβριο, με νέα πρόσωπα και νέες δυνάμεις. Κατά μια εκδοχή, μάλιστα, αναμένει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης για να προχωρήσει. Συνδέει δηλαδή τις όποιες αλλαγές στο κόμμα του με εκείνες που θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα απομακρύνει, σε ευθετότερο χρόνο, όλους τους μπλεγμένους και εχθροπαθείς» λένε όσοι «επιφανείς» συνομιλούν μαζί του. Ωστόσο, για την ώρα, οι πράξεις άλλα δηλώνουν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται με τρόπο απολύτως επιθετικό και στρεψόδικο, όπως στα χρόνια των μνημονίων και της άγονης αντιπολίτευσης. Επιχειρεί δήθεν λογικά άλματα, αγνοεί την παράμετρο της πανδημίας και αποδίδει όλη τη δυσκολία της περιόδου στην κυβέρνηση, διεκδικώντας τα πάντα εδώ και τώρα, χωρίς να νοιάζεται για τη διάρκεια και την ένταση της υγειονομικής κρίσης. Και μαζί προσπαθεί να πιαστεί από την επικαιρότητα για να επιτεθεί χωρίς μέτρο και χωρίς βάθος, μόνο για τις εντυπώσεις και για το ντοπάρισμα των οπαδών του. Η μέθοδος δεν παραπέμπει σε άλλο κόμμα και σε άλλο κλίμα. Αυτού του είδους την αντιπολίτευση μόνο με τον Παππά και τον Πολάκη μπορεί να την ασκήσει και όχι βεβαίως με τον Λιάκο, τον Χουλιαράκη και τους όποιους άλλους «πεφωτισμένους» του ΣΥΡΙΖΑ.

 ***

Ο κατασκευαστής και ο επενδυτής

Ο Νίκος Παππάς πάντως ανθίσταται. Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν χειρίστηκε τις όποιες υποθέσεις προσωπικά, αλλά ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και κατ’ εφαρμογήν των πολιτικών της. Μεταφέρει προφανώς σήματα και μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Ωστόσο, στην ευρύτερη πολιτικοοικονομική πιάτσα βοούν οι φήμες και οι πληροφορίες. Τελευταίως φημολογείται ότι το «δίκτυο» διευθέτησης υποθέσεων απειλείται και από άλλους θιγομένους και κατά την εκδοχή τους «εκβιασθέντες». Μετά τον ισραηλινό επενδυτή και τον φιλόδοξο κατασκευαστή, εσχάτως έχει βγει στη ρούγα και ελληνοαμερικανός επενδυτής που λέει διάφορα περίεργα και δύσκολα διαχειρίσιμα. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον χαρακτήρα της διαφοράς και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, αλλά ο εν λόγω κύριος μιλάει δεξιά και αριστερά για πολλά λεφτά και κάμποσους ενδιάμεσους, πρόθυμους δικηγόρους και λοιπούς διαμεσολαβητές. Ειδικά ως ενδιάμεσοι δικηγόροι αναφέρονται παλαιοί και νέοι και κατά μια εκδοχή ορισμένοι «ακουμπούν» σε διακεκριμένες πολιτικές οικογένειες.

***

Επιπλέον, κάποιοι επιμένουν ότι ο πληγωμένος κατασκευαστής θα επιμείνει, ανασύροντας ακόμη και τα παλιά κιτάπια του, τα οποία φιλοξενούν φύλλα μισθοδοσίας και άλλα πολλά. Φαίνεται ότι μισθοδοτούνταν κάμποσοι από τον ατυχήσαντα φιλόδοξο εργολάβο. Της επικαιρότητας και όχι μόνο, όπως διαδίδεται από τους κύκλους του. Θα δούμε πράγματα και θαύματα αν όντως ισχύουν τα παραπάνω και αν βεβαίως αποδεικνύονται οι «παροχές»…

***

Αλλά δεν μένουμε μόνο σε αυτά. Οπως πληροφορούμαστε, θα εμπλακούν και έμπειροι στην έρευνα θεσμοί. Στην Τράπεζα της Ελλάδος αναμένουν από μέρα σε μέρα εισαγγελική παραγγελία προκειμένου να ακολουθήσουν τους δρόμους του χρήματος της λιβανέζικης οικογένειας Χούρι, όχι μόνο προς τον κατασκευαστή, αλλά και προς τον έμπειρο επί των εξωχώριων εταιρειών της Κύπρου, τον σύνδεσμο δηλαδή της προηγούμενης διακυβέρνησης με την ηγεσία του Καράκας στη μακρινή Βενεζουέλα. Λέγεται μετ’ επιτάσεως ότι ο επίμαχος «αριθμός» στον οποίο τοποθέτησαν οι Χούρι τα λεφτά ήταν του συγκεκριμένου εξπέρ των εξωχώριων. Οπότε, όταν οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος λάβουν την εισαγγελική παραγγελία και εφόσον ταυτοχρόνως εξασφαλιστεί η δικαστική συνδρομή της Μεγαλονήσου, θα αναζητηθεί η πορεία των χρημάτων των Χούρι και προφανέστατα όχι μόνο. Δεν μπορεί εκείνος ο «αριθμός» να έκρυβε μία και μόνη συναλλαγή. Θα έχει και άλλες πιθανότατα. Οπότε οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι ανέμελοι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πράγμα που δεν μπορεί να αγνοήσει ο μεγάλος αρχηγός. Εκτός κι αν δεν μπορεί παρά να υποστεί το βάρος φίλων, συνεργατών, συγγενών και λοιπών δυνάμεων.

 ***

Ανεπαρκής «έκθεση ιδεών»

Αρκετά όμως με τις αμαρτίες του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά παράπονα μας μεταφέρονται για το σχέδιο Πισσαρίδη. Οτι είναι «έκθεση ιδεών», ότι «δεν αρκεί» ή ότι «εμείς τα λέγαμε αυτά πριν από είκοσι χρόνια», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κάποιοι εκσυγχρονιστές Πασόκοι και άλλα παρόμοια. Ωστόσο, εκείνο που οφείλουμε να επισημάνουμε είναι ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής με ένα κάποιο σχέδιο που περιγράφει έστω υποτυπωδώς πώς και πού θα χρησιμοποιήσει τους προς έγκριση κοινοτικούς πόρους. Καμία άλλη κυβέρνηση δεν παρουσίασε το παραμικρό. Περιττό δε να πούμε ότι ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης είναι εδώ και μέρες στις Βρυξέλλες δείχνοντας το σχέδιο και εξηγώντας τις πολιτικές και τα έργα που θα εκτελέσει η χώρα μέσω αυτών των πόρων.

***

Πάντως το πολυαναμενόμενο Ταμείο Ανάκαμψης και τα ποσά που θα εισρεύσουν μέσω αυτού δεν θα είναι χωρίς έλεγχο, θα τύχουν αυστηρής πολιτικής παρακολούθησης και πολλοί θα είναι οι επιτηρητές που θέλουν να ασφαλίσουν την ορθή κατανομή τους και βεβαίως την έγκαιρη απορρόφησή τους. Ηδη ο «Κύκλος Ιδεών» που δραστηριοποιείται υπό την υψηλή «καθοδήγηση» του Βαγγέλη Βενιζέλου, αποδίδοντας εξαιρετική σημασία στις δυνατότητες που θα προσφέρει στη χώρα το εν λόγω ευρωπαϊκό ταμείο, έθεσε σε λειτουργία «Παρατηρητήριο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης». Θα συμμετέχουν σε αυτό οι Γ. Προκοπάκης, Γ. Μανιάτης, Θ. Τσαυτάρης, Β. Μακρής, Δ. Κούρκουλας, Α. Τριφύλλης, Γ. Γιαννούσης, Κ. Καρτάλης, Αλ.  Κρητικός, Ευ. Πρεβεδούρου, Λ. Παπαδοπούλου, Γ. Βερνίκος, Π. Καβάσαλης, Γρ. Φαρμάκης, Χρ. Δερβένης, Κ. Κορίκης και Χρ. Ακριβοπούλου. Αυστηροί κριτές λοιπόν θα παρακολουθούν τους κ.κ. Πισσαρίδη και Πατέλη…

***

Τσιόδρας και Χαρδαλιάς στο Προεδρικό

Οι Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να είναι ανάμεσα στους 500 προσκεκλημένους της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη δεξίωση για την 46η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την προσεχή Παρασκευή. Τιμώμενα πρόσωπα θα είναι εφέτος όλοι αυτοί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δηλαδή νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, γιατροί, ντελιβεράδες, οδηγοί, υπάλληλοι σουπερμάρκετ, ταχυμεταφορείς και λοιποί. Το δίδυμο της τηλεοπτικής ενημέρωσης των 6, όλο αυτό το διάστημα μαθαίνω ότι συνεργαζόταν καθημερινώς, είτε διά ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης. Δημοσίως αναμένεται να εμφανιστούν και πάλι μαζί την Τετάρτη στο στρατηγείο του Νίκου Χαρδαλιά στο νέο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι. Εκείνη την ημέρα θα το επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός ώστε να εξεταστούν οι επιπτώσεις από την άρση των μέτρων και από το άνοιγμα των συνόρων. Εξ όσων πληροφορούμαι, ο κ. Τσιόδρας ήταν αυτός που προέτρεψε τον κ. Χαρδαλιά να αρχίσει και πάλι, σε εβδομαδιαία όμως βάση, τις τηλεοπτικές εμφανίσεις. Αλλά γιατί δεν θα εμφανίζεται και ο κ. Τσιόδρας μαζί του; «Δεν θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο το λάθος μήνυμα» λένε, αφού στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου στην τήρηση των μέτρων προστασίας.

***

Με τον Πάπα Φραγκίσκο θα επικοινωνήσει τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζητώντας την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, αλλά και της Καθολικής Εκκλησίας, ώστε να παραμείνει η Αγία Σοφία οικουμενικό μνημείο πολιτισμού και θρησκευτικού διαλόγου. Ο Πάπας στην κυριακάτικη ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου έκανε τη δική του αναφορά στην Αγία Σοφία λέγοντας: «Είμαι πολύ πονεμένος». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί στην Αγία Σοφία και στη συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, την πρώτη της επίσημη συνάντηση με ευρωπαίο αξιωματούχο.

***

Το ένα μετά το άλλο φεύγουν τα στελέχη του ΜέΡΑ25, του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, καταγγέλλοντάς το ως ένα σκοταδιστικό και αδιαφανές μόρφωμα, κοινοβουλευτικά ανύπαρκτο, με στοιχεία οικογενειοκρατίας στους κόλπους του. Αλλά ο ίδιος, σαν να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα γύρω του, ανάρτησε μια φωτογραφία στον επίσημο λογαριασμό του κόμματός του στο Instagram με τον ίδιο και τη σύζυγό του Δανάη Στράτου μέσα σ΄ ένα κάμπριο αυτοκίνητο, να φοράνε μπαντάνες και να χαμογελούν. Η φωτογραφία φαίνεται πως ενθουσίασε τον κ. Βαρουφάκη, που έσπευσε αμέσως να κάνει «like» στον… εαυτό του. Τι απάντησε για κάμπριο και εσωκομματική κόντρα; «Ολες οι επαναστάσεις έγιναν από ανθρώπους που είχαν χρήματα. Και ο Ενγκελς εργοστασιάρχης ήταν…».