Το μήνυμα πως μπορούμε και πρέπει να είμαστε μέρος της προσπάθειας για ένα καλύτερο μέλλον αξιοπρέπειας, ευκαιριών και ευημερίας για όλους τους ανθρώπους σε έναν υγιή πλανήτη, στέλνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα.
Ο Νέλσον Μαντέλα μάς θύμισε ότι «όσο η φτώχεια, η αδικία και η κατάφωρη ανισότητα εξακολουθούν στον κόσμο μας, κανένας από εμάς δεν μπορεί να ησυχάσει πραγματικά», τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
«Κάθε χρόνο, στα γενέθλια του Νέλσον Μαντέλα, αποτίνουμε φόρο τιμής σε έναν εξαιρετικό παγκόσμιο μαχητή της ισότητας, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης. Ο Μαντίμπα ήταν ένας γίγαντας της ηθικής του 20ού αιώνα, του οποίου η διαχρονική κληρονομιά συνεχίζει να μας οδηγεί και σήμερα» αναφέρει εισαγωγικά στο μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Νέλσον Μαντέλα είναι «Αναλάβετε δράση, εμπνεύστε την αλλαγή», το οποίο τονίζει τη σημασία της συνεργασίας, από τις κυβερνήσεις μέχρι τους πολίτες, για να οικοδομήσουμε έναν ειρηνικό, βιώσιμο και ισότιμο κόσμο, σημειώνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Παράλληλα, ο κ. Γκουτέρες παρατηρεί πως «γιορτάζουμε αυτήν τη μέρα σε μια εποχή όπου η απειλή της πανδημίας Covid-19 μάς απειλεί όλους και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους».
Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, ο γενικός γραμματέας υπογραμμίζει πως οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να αναγνωρίσουν τη ζωτική σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης.
«Η Covid-19 αποκαλύπτει τις βαθιές ανισότητες. Πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτήν την πανδημία ανισότητας μέσω ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για μια νέα εποχή. Μόνο μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε την κοινή απειλή και να ανακάμψουμε καλύτεροι» προσθέτει.
Καθώς τα Ηνωμένα Έθνη γιορτάζουν την 75η επέτειό τους σε αυτήν την εύθραυστη εποχή, αναφέρει ο κ. Γκουτέρες, «συλλογιζόμαστε τη ζωή και το έργο του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος ενσάρκωσε τις υψηλότερες αξίες των Ηνωμένων Εθνών, έδρασε και ενέπνευσε την αλλαγή».
Παρά τα πολλά χρόνια που ήταν κρατούμενος συνείδησης, ο Μαντίμπα διατήρησε την αξιοπρέπεια και την αφοσίωσή του στα ιδανικά του, επισημαίνει ο κ. Γκουτέρες, και υπογραμμίζει πως το παράδειγμά του θα έπρεπε να ωθήσει τις κυβερνήσεις που κρατούν κρατουμένους συνείδησης να τους απελευθερώσουν.
Δε θα έπρεπε να υπάρχουν κρατούμενοι συνείδησης στον 21ο αιώνα, διαμηνύει καταληκτικά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)