Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου έθεσαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης. Εν τούτοις, δεν είναι βέβαιο, εάν αυτό θα συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου.
Όπως και να έχει, η πρόσφατη απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και συνακόλουθα η Τουρκία έπαιξαν «ψηλά» στα διεθνή μέσα, συγκεντρώνοντας πυρά, από διάφορα ΜΜΕ. Πέραν των διεθνών αντιδράσεων/επιδράσεων, τα γεγονότα έχουν και μια βαθιά εσωτερική πτυχή.
Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τον αντίκτυπο των αποφάσεων της τουρκικής κυβέρνησης στην κοινωνία της γειτονικής χώρας.
Όπως εξήγησε ο διεθνολόγος, οι δημοσκοπήσεις για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος ποικίλουν, με μεγάλο ποσοστό να επιδοκιμάζει και ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό να αποδοκιμάζει την σχετική απόφαση.
«Θεωρούμε ως Έλληνες ότι η Τουρκία προβαίνει σε προκλήσεις. Αλλά αν μιλήσει κανείς σε Τούρκους, όλα αυτά που συμβαίνουν γι’ αυτούς είναι υπαρξιακά, εσωτερικά ζητήματα. Οι σκεπτόμενοι Τούρκοι έχουν συνειδητοποιήσει τι σηματοδοτεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και δεν συμφωνούν. Όπως πολλοί συνειδητοποίησαν ότι η εμπλοκή στον Έβρο τον Μάρτιο ήταν μέγα στρατηγικό λάθος. Αλλά δεν μπορούν να το πουν δημοσίως» τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, επισήμανε ότι ο προβληματισμός στην τουρκική κοινωνία, εδράζεται και ως προς την κατεύθυνση αλλά και τη μορφή του πολιτεύματος της χώρας, με βάση τις αλλαγές αυτές.
Οι ευρωτουρκικές σχέσεις
Σε ό,τι αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών υφίστανται ακόμα, καίτοι έχουν παγώσει. «Η Τουρκία επιχειρεί να στέκεται σε δύο βάρκες. Και προς τη δύση και προς τον εαυτό της που θεωρεί ότι είναι μεγάλη δύναμη».
Άλλωστε, συνέχισε, η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εταίρος στη γειτονική χώρα.