Σε έναν αγώνα δρόμου για να μην «ξεφύγει» ο κορωνοϊός, επιδίδονται, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση, έχοντας θορυβηθεί από την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες.
Τα 35 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό για τον Ιούλιο στα 542. Από αυτά τα 296 είναι εισαγόμενα, με την πλειονότητα να έχουν εντοπιστεί στον Προμαχώνα.
Την ίδια στιγμή, η εμφάνιση του ιού τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνει ολοένα και περισσότερες περιοχές, ενώ τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι πολλά κρούσματα είναι απροσδιόριστης προέλευσης, δηλαδή «ορφανά».
Οι ειδικοί, μετά την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων, σημειώνουν ότι η διασπορά του κορωνοϊού είναι «πιο τυφλή» πλέον και θεωρούν κρίσιμη την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, απόστασης και υγιεινής. Τονίζουν μάλιστα πως η συνέχεια για το ελληνικό καλοκαίρι και τον τουρισμό θα κριθεί κυρίως από τη συμμόρφωση των πολιτών σε αυτά.
Γεγονός είναι ότι τις τελευταίες ημέρες, η τήρηση των μέτρων έχει χαλαρώσει, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση πιο αυστηρών ελέγχων.
Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για την ανάγκη να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους αλλά και να ξαναρχίσει η επιβολή προστίμων στους παραβάτες, όπως στον καιρό της καραντίνας.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι αποφασίστηκε να επανέλθει η ενημέρωση για τον κορωνοϊό, αυτή τη φορά όμως σε εβδομαδιαία βάση. Η ενημέρωση θα αφορά αποκλειστικά επιχειρησιακά θέματα και θα γίνεται κάθε Τρίτη από τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος -υπενθυμίζεται- μας είχε αποχαιρετήσει λέγοντας πως αν τον ξαναδούμε θα πρέπει να ανησυχήσουμε.
«Απαραίτητα τα πρόστιμα»
Την ανάγκη εγρήγορσης και «ευλαβικής» τήρησης των μέτρων, επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, χαρακτηρίζοντας απαραίτητα τα πρόστιμα.
Όπως είπε μπαίνουμε σε μαραθώνιο σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό και για να τον αντιμετωπίσουμε έχουμε δύο κύρια όπλα- την τήρηση των αποστάσεων και τη χρήση μάσκας.
Ειδικά για τη μάσκα σημείωσε πως μπορεί να μας προστατεύσει σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. «Είναι ένα πολύ χρήσιμο όπλο» είπε.
Επίσης οι πολίτες δεν πρέπει να ξεχνούν την υγιεινή των χεριών και την απολύμανση επιφανειών όπου ακουμπούν πολλοί.
Στάθηκε στη σημασία της ατομικής ευθύνης, παράλληλα όμως, όπως σημείωσε, η πολιτεία θα πρέπει να σταθμίσει αν χρειάζεται να λάβει επιπλέον μέτρα για την τήρηση των κανόνων. «Φοβάμαι ότι τα πρόστιμα είναι απαραίτητα», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν αφεθούμε μόνο στην ατομική ευθύνη θα μπούμε σε μπελάδες»
Πλέον πολλοί λειτουργούν σαν ο κοροναϊός «να μην τους αφορά», σημείωσε μιλώντας στο MEGA, o κ. Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής.
Ανέλυσε τους μηχανισμούς με τους οποίους λειτουργεί η ανθρώπινη φύση, σημειώνοντας πως όταν αποστερείται από τον άνθρωπο μια ελευθερία, προσπαθεί να τη διεκδικήσει πίσω με διάφορους τρόπους.
«Δυστυχώς η ατομική ευθύνη δεν λειτουργεί και αν αφεθούμε μόνο στην ατομική ευθύνη θα αποτύχουμε παταγωδώς και θα μπούμε σε μπελάδες», είπε.
Έκρινε πως τα όποια μέτρα προτείνει η πολιτεία θα πρέπει να εφαρμοστούν με εποπτεία και επιτήρηση, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σημείωσε ότι μετά το άνοιγμα των συνόρων και την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων η διασπορά του κοροναϊού έχει γίνει «πιο τυφλή».
Τέλος αναφέρθηκε στις νευρολογικές και ψυχιατρικές επιπτώσεις του κοροναϊού ακόμη και σε ασυμπτωματικούς φορείς, επιπτώσεις που μπορεί να φανούν σε βάθος χρόνου.
Προβληματίζει η αύξηση κρουσμάτων στην Αττική
Προβληματισμός υπάρχει, για την αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική, όπου τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν καταγραφεί συνολικά 78 νέα κρούσματα. Μόνο χθες Πέμπτη καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα, σε σύνολο 35 νέων περιστατικών.
Ανησυχητικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι σε διάστημα, μόλις 12 ημερών, διπλασιάστηκαν τα κρούσματα κοροναϊού που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Ειδικότερα από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου από τα 41 πήγαμε στα 83 κρούσματα , δηλαδή καταγράφηκε διπλασιασμός κρουσμάτων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μέσα σε 12 μέρες, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς ήταν γύρω στους 7-8 και τώρα έχουμε πάει στους 13.
Ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων
Χθες έγινε γνωστό πως 10 από τα 35 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, όπου παρατηρείται καθημερινή αύξηση των νέων περιπτώσεων.
Από αυτά, 18 είναι από το εξωτερικό: 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας και πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
Επιπλέον υπάρχουν τρία κρούσματα στην Θεσσαλονίκη κι από ένα σε Δράμα, Κοζάνη, Λάρισα και Χαλκιδική.
Ειδικότερα, δηλώθηκαν τριάντα πέντε (35) κρούσματα που κατανέμονται στις εξής περιοχές:
– δεκατρία (13) κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– δέκα (10) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
– τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δράμας,
– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας,
– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής”.
Αυξήθηκε ο μέσος όρος των κρουσμάτων στη χώρα
Σύμφωνα με την έκθεση του παρατηρητηρίου για τον Covid-19, ο μέσος όρος των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 35 από 25 που ήταν, ενώ την ίδια ώρα ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται στο 0,4. Σε ημερήσια βάση ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι εισαγόμενα με τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση.
Αυτά είναι τα στοιχεία της ένατης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου για τη νόσο Covid-19 αφορά το διάστημα 8-15 Ιουλίου σύμφωνα με την οποία καταγράφεται αύξηση και στους διαγνωστικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται καθημερινά από τις υγειονομικές αρχές, ενώ ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση στην περιοχή της Ξάνθης.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1 (στο 0,4). Η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας και το γεγονός ότι συνυπάρχει με αυξημένο σε σχέση με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, δείχνει ότι συνολικά η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού των επαφών.
Στο «τραπέζι» πιο αυστηρά μέτρα
Το άνοιγμα του τουρισμού μπορεί να έφερε αυστηροποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν αρκεί. Η Επιτροπή λοιμωξιολόγων σκέφτεται να επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους σε εσωτερικούς χώρους ενώ η απαγόρευση των πανηγυριών που έχει αποφασιστεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επεκταθεί μέχρι και τον Αύγουστο.
Αρκετοί επιστήμονες εξάλλου αναφέρουν ότι ίσως χρειαστεί να κλείσουν beach bar και χώροι που επικρατεί συνωστισμός.
Δεν μπορούν να παραβλέψουν επίσης το γεγονός πως φουντώνει η ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα μετά το άνοιγμα των συνόρων για τη Βρετανία
Ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες τα εισαγόμενα κρούσματα εξαιτίας του ανοίγματος του τουρισμού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που οδήγησε σε περισσότερους και πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα και τα αεροδρόμια της χώρας.
Από χθες, εξάλλου, επιτρέπονται και οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές ενώ από τις 22 του μήνα, η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες και από τη Σουηδία.
«Επιστρέφει» ο Χαρδαλιάς
Η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων αλλά και οι εικόνες χαλάρωσης των μέτρων, ανάγκασαν την κυβέρνηση να επαναφέρει την ζωντανή ενημέρωση (σ.σ σε εβδομαδιαία βάση) για τις εξελίξεις της πανδημίας.
Η ενημέρωση θα γίνεται κάθε Τρίτη στις 6 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.