Τα τελευταία 10 χρόνια οι επενδύσεις της ΕΛΒΑΛ, προερχόμενες σε σημαντικό βαθμό από τη συνεχή επανεπένδυση των κερδών της, ξεπέρασαν τα 500 εκ. ευρώ και αφορούσαν όλα τα στάδια της παραγωγικής της διαδικασίας, με ένα σημαντικό κομμάτι τους να είναι επενδύσεις στην έρευνα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η παραγωγή την περίοδο αυτή διπλασιάστηκε και οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 35%. Με τη νέα επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ στη μονάδα των Οινοφύτων για την εγκατάσταση νέου τετραπλού θερμού έλαστρου η ΕΛΒΑΛ σύμφωνα με το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ κ. Μιχάλη Στασινόπουλο κατατάσσεται στους επίλεκτους παραγωγούς του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εδώ και λίγες εβδομάδες το νέο 4απλό θερμό έλαστρο TANDEM έχει ξεκινήσει να παράγει και χθες παρουσιάστηκε η επένδυση παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οπως εξήγησε ο κ Στασινόπουλος, «η βιομηχανική έλαση του αλουμίνιου είναι μια πραγματικά δύσκολη και λεπτή διαδικασία. Η τεχνογνωσία που απαιτεί, εν αντιθέσει με άλλους κλάδους της βιομηχανίας των μετάλλων, είναι κλειστή, δεν είναι γενικά διαθέσιμη. Συγχρόνως είναι και δυναμική, συνεχώς εξελίσσεται.
Οι εταιρείες του κλάδου αναπτύσσουν ουσιαστικά η καθεμιά μόνη της την τεχνολογική τους πλατφόρμα, η οποία και καθορίζει καίρια τις δυνατότητες τους.
Η μεταλλουργία και η ανάπτυξη των προϊόντων, η τεχνολογία των μηχανήματων, η συντήρηση τους, οι απαιτήσεις για παραγωγικότητα και ολική ποιότητα, η συνεχής προσπάθεια για ανταγωνιστικό κόστος και επιτυχημένες πωλήσεις, αποτελούν δύσκολες προκλήσεις για όλους τους παραγωγούς».
Το νέο θερμό έλαστρο TANDEM είναι το πιο σύγχρονο από τα 4 που λειτουργούν πλέον στην Ευρώπη και τα περίπου 20 που λειτουργούν παραγωγικά στον κόσμο.
Η μεγάλη δυναμικότητά του που φτάνει το 1.000.000 τόνους, θα είναι το επόμενο διάστημα η βάση για την αύξηση της παραγωγής της ΕΛΒΑΛ, η οποία στην επόμενη 5ετια θα διπλασιαστεί. Με την αύξηση της παραγωγής, η εταιρεία έχει προγραμματίσει και σημαντικές επενδύσεις στην ανακύκλωση του αλουμινίου.
Ολοκληρώνοντας τον κύκλο αυτών των επενδύσεων θα έχουμε δημιουργήσει περίπου 400 νέες θέσεις εργασίας. Σε πρώτη φάση η παραγωγική δυναμικότητα της ΕΛΒΑΛ θα αυξηθεί κατά 30%, από τους 300.000 τόνους, σε 400.000 τόνους.
Η ζήτηση για προϊόντα έλασης αλουμινίου αναμένεται να αυξηθεί, καθώς υπάρχει ανάγκη για ελαφρύτερα αυτοκίνητα και μέσα μεταφοράς, πλήρως ανακυκλώσιμες συσκευασίες, κτίρια με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ ο ανακυκλωτικός χαρακτήρας της προϊόντος συμβάλει και στη μείωση των εκπομπών CO2.τ
Μιχάλης Στασινόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να έχει σύγχρομη βιομηχανία
«Η επένδυση της ΕΛΒΑΛ είναι μια έμπρακτη απάντηση στην αμφισβήτηση της δυνατότητας της χώρας μας να έχει σύγχρονη βιομηχανία, έναν απαραίτητο ισχυρό και πολυδιάστατο πυλώνα ανάπτυξης. Η βιομηχανία δεν έχει ανάγκη από δεκανίκια, ούτε τα συμφέροντά της έρχονται σε αντίθεση με άλλους τομείς της οικονομίας. Έχει όμως ανάγκη από μια βιομηχανική πολιτική που ξεκάθαρα της δίνει τις βάσεις για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί υγιώς», τόνισε ο κ. Στασινόπουλος και πρόσθεσε πως: «Η ΕΛΒΑΛ, όπως και άλλες βιομηχανικές εταιρείες, για να διατηρήσει την εμπορική και επενδυτική της δυναμική μέσα στο σκληρό διεθνές περιβάλλον, έχει πρωτίστως ανάγκη από ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, μέσα από μια ανοικτή ενεργειακή αγορά στην οποία θα υπάρχει ανταγωνισμός και που θα της επιτρέψει να συμμετάσχει με αξιώσεις στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας».
Όπως χαρακτηριστικά είπε απευθυνομενος στον πρωθυπουργό: «Προσβλέπουμε σε μια ουσιαστική σχέση με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, τόσο στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης. Μια αναβαθμισμένη σχέση με τη πρώτη γραμμή της παραγωγής για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος. Η στενότερη συνεργασία με το κράτος, για την μεγιστοποίηση των προοπτικών για την οικονομία από τον κάθε βιομηχανικό κλάδο ξεχωριστά, θα ήταν μια σημαντική κατάκτηση, κάτι που ελπίζουμε να ξεκινήσει με το νεοσύστατο εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας»
Μητσοτάκης: έρχονται παρεμβάσεις για το κόστος της ενέργειας
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της ΕΛΒΑΛ υπογράμισε ότι το διαδεδομένο κλισέ πως «η Ελλάδα δεν παράγει ούτε καρφίτσα», δεν ισχύει: «Η ελληνική βιομηχανία υπάρχει και είναι εδώ», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει πως «είναι ένα, ίσως, εμβληματικό παράδειγμα του πως λειτουργεί στην πράξη η κυκλική οικονομία, η οποία, αποτελεί προτεραιότητα του αναπτυξιακού σχεδίου της Κυβέρνησής μας».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε το γεγονός «ότι και μέσα στην πανδημία η ελληνική βιομηχανία υποχώρησε κατά μόλις 9%, όταν υποχώρησε κατά 17% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό δείχνει αντοχές, δείχνει σοβαρές προοπτικές, δείχνει και μεγάλη προσαρμοστικότητα.
Και πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις, ειδικά οι βιομηχανίες οι οποίες άντεξαν στη δεκαετή λαίλαπα μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης είναι σήμερα πιο ισχυρές από ότι ήταν πριν από δέκα χρόνια».
Σχετικά με το ενεργειακό κόστος ο πρωθυπουργός επισήμανε: «με μια σειρά από παρεμβάσεις εξομαλύνεται επίσης η αγορά της ενέργειας και λειτουργεί ο ανταγωνισμός.
Η ενέργεια είναι κρίσιμη παράμετρος για τη λειτουργία της βαριάς βιομηχανίας. Και αυτό έχει ξεχωριστή σημασία, ειδικά για τη βαριά βιομηχανία, σε μια χώρα όπου διαχρονικά είχαμε ενεργειακό κόστος από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Και, ήδη, οι ενεργοβόρες μονάδες συμβάλλουν στην ευστάθεια του συστήματος. Επανεκκινεί, επίσης, ο μεταβατικός μηχανισμός αποζημίωσης ευέλικτης ισχύος, ενώ σύντομα θα μειωθεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και στο ρεύμα μέσης τάσης».
Τα χαρακτηριστικά της επένδυσης
Το νέο θερμό έλαστρο TANDEM είναι το πιο σύγχρονο από τα 4 που λειτουργούν πλέον στην Ευρώπη και τα περίπου 20 που λειτουργούν παραγωγικά στον κόσμο.
Tο TANDEM έχει 33MW συνολική εγκαταστημένη ισχύ , 5.700 τόνους συνολικό βάρος εξοπλισμού, 23km σωληνώσεις , 260km καλωδιώσεις , 21.000 κυβικά μπετόν και 5.500 τόνοι χάλυβα χρησιμοποιήθηκαν για το κτίριο που το στεγάζει.
Το έργο ολοκληρώθηκε σε 34 μήνες, Τον Ιούλιο του 2017 υπεγράφη η συμφωνία για την εγκατάστασή του με τη γερμανική εταιρεία SMS Group GmBH, τον Δεκέμβριο του 2017 υπεγράφη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση της επένδυσης και στις 29 Μαϊου του 2020 πραγματοποιήθηκε η έλαση του πρώτου ρόλλου αλουμινίου στο νέο τετραπλό θερμό έλαστρο.
Εκτός από τον στόχο της αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας με τη νέα επένδυση επιτυγχάνεται και η είσοδος της εταιρειας σε νέες ακόμα πιο απαιτητικές αγορές όπως αυτοκινητοβιομηχανία και αεροναυπηγική. Επίσης με τη νέα επένδυση ενισχύεται η παραγωγικότητα και η ενεργειακή αποδοτικότητα του εργοστασίου ενώ μειώνεται το κόστος παραγωγής.