Ικανοποιητική κρίνεται μέχρι τις 13:00 η προσέλευση των πολιτών στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στη που διεξάγονται σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία.
Σύμφωνα με το Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων, MIA, έως τις 13:00 στις περισσότερες περιοχές είχε προσέλθει ικανοποιητικό ποσοστό ψηφοφόρων, ενώ στο σύνολο η προσέλευση υπολογιζόταν σε 23,81%.
Ακόμα, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε υπάρξει καμία καταγγελία για παρατυπίες, ή παραλείψεις.
Το αποτέλεσμά τους, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό εάν η χώρα θα συνεχίσει, στην πορεία της ευρω-ατλαντικής προοπτικής ή θα επιστρέψει σε εποχές αβεβαιότητας.
Κρίσιμες κάλπες
Σήμερα προσέρχεται στις κάλπες ο κορμός των ψηφοφόρων, ενώ τη Δευτέρα ψήφισαν οι νοσούντες από κοροναϊό και τα άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση. Την Τρίτη ψήφισαν όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, οι φυλακισμένοι και οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας.
Οι εκλογές, στις οποίες συμμετέχουν συνολικά 15 κόμματα και συνασπισμοί διεξάγονται για την ανάδειξη νέας Βουλής, η οποία αριθμεί 120 βουλευτές.
Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα δείχνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ και το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι σχεδόν ισοδύναμα.
Δύσκολη η αυτοδυναμία
Πάντως, όποιο και από τα δύο αυτά κόμματα επικρατήσει στις εκλογές της Τετάρτης δεν πρόκειται να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή και θα χρειαστεί να συμμαχήσει με ένα ή περισσότερα αλβανικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Άλλωστε σε όλες τις κυβερνήσεις της χώρας συμμετέχει πάντοτε κάποιο αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στην Βόρεια Μακεδονία, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.
Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων αναμένεται να επικρατήσει με μικρή διαφορά το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού στη χώρα τα τελευταία 18 χρόνια, με εξαίρεση την περίοδο 2006-2008, ενώ δεύτερη αναμένεται να έρθει η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα.
Πρωταγωνίστησε στην προεκλογική εκστρατεία η συμφωνία των Πρεσπών
Η Συμφωνία των Πρεσπών πρωταγωνίστησε στην σύντομη προεκλογική εκστρατεία. Ο Ζόραν Ζάεφ επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει τα «οφέλη», όπως τα αποκαλεί: την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά του, το VMRO-DPMNE έκανε σημαία την ίδια συμφωνία, αλλά αντίστροφα, καταγγέλλοντάς την, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Οι εκλογές αυτές είχαν οριστεί για τις 12 Απριλίου και για τον σκοπό αυτό στα μέσα Φεβρουαρίου διαλύθηκε η Βουλή, όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοαϊού.
Ο Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός στις αρχές Ιανουαρίου, μετά την άρνηση, τον περασμένο Οκτώβριο, της ΕΕ να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, γεγονός που είχε προκαλέσει πολιτική αναταραχή στη χώρα και οδήγησε τον Ζόραν Ζάεφ στην απόφαση για πρόωρες εκλογές, υπό την πίεση και της αντιπολίτευσης. Στα τέλη Μαρτίου του 2020, μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού, η Βόρεια Μακεδονία έγινε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από τις αρχές Ιανουαρίου τα «ηνία» της χώρας έχει αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ.