Την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ σε στρατιωτικό επίπεδο – στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται κοινές δράσεις και ασκήσεις με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων και των τριών κλάδων των ΕΔ – συζήτησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον ισραηλινό ομόλογό του Αντιστράτηγο Αβίβ Κοχαβί (Aviv Kochavi) στο ταξίδι «αστραπή» που πραγματοποίησε την Τρίτη στο Ισραήλ.
Η συζήτηση των δύο Αρχηγών έγινε κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε αυθημερόν την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 στο Ισραήλ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κατόπιν προσκλήσεως του ομολόγου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στη διαμόρφωση κοινής αντίληψης ως προς την προαγωγή της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων. Για ακόμη μία φορά δε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη για προαγωγή της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.
Στο τετ α τετ, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε αποτίμηση των στρατιωτικών συνεργειών μεταξύ των δύο χωρών και επιπλέον συζητήθηκε η ισχυρή εταιρική σχέση τους στο ασταθές περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου.
Σημειώνεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα στενές το τελευταίο διάστημα. Προ ημερών άλλωστε ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ συνοδευόμενος από ομάδα υπουργών. Σύντομα εξάλλου Έλληνας αξιωματικός θα συμμετάσχει στη Σχολή Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ.
Επίσης, πρόσφατα κυρώθηκε στη Βουλή η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ. Η συμφωνία, όπως είχε δηλώσει στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος «δημιουργεί ένα πλαίσιο προμηθειών με γενικούς όρους, με διαδικασίες που θεσπίζονται, το οποίο βασίζεται στην κατάρτιση διακρατικών συμφωνιών, δηλαδή G to G συμφωνιών, δίνοντας τη δυνατότητα στις δύο χώρες για σύναψη διμερών συμβάσεων».
Είχε τονίσει επίσης ότι αναμένεται να υπάρξει κινητικότητα από ισραηλινές εταιρείες παραγωγής αμυντικού υλικού, να αναπτύξουν σχήματα συμπαραγωγής και συνέργειας για την παραγωγή αμυντικού υλικού στην Ελλάδα, με τρόπο επωφελή και για τα δύο μέρη.