Το 2016 ήταν ένα δίσεκτο έτος, με αρνητική επίδραση σε όσους ασχολούνται με την αστρολογία αλλά και σε όσους βρέθηκαν υπό την επιρροή του άστρου του Νίκου Παππά. Ηταν η χρονιά που ο τότε πανίσχυρος υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αρμολογούσε την εξουσία της Αριστεράς με τη νοοτροπία της πιο καθεστωτικής Δεξιάς, δηλαδή με κάθε πρόσφορη μέθοδο, ακόμα και εξωθεσμική. Η «λίστα Λαγκάρντ» ήταν το πολυεργαλείο με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ άπλωνε τη ρετσινιά της διαφθοράς στο παλαιό πολιτικό σύστημα και ταυτόχρονα ασκούσε πιέσεις σε επιχειρηματίες που το όνομά τους είχε καταγραφεί σε αυτήν. Πολλά από όσα έγιναν δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας, δύο περιπτώσεις όμως είναι αρκετές για να αποκαλύψουν το πώς εννοούσε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία. Η μία περίπτωση αφορά τον Σάμπυ Μιωνή και τον εκβιασμό που κατήγγειλε ότι υπέστη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η δεύτερη, όπως προκύπτει από την έρευνα του «Βήματος της Κυριακής», αφορά μέλη της οικογενείας Χούρι, τα οποία ήταν συνδεδεμένα με εταιρεία που περιλαμβανόταν στη λίστα Λαγκάρντ.
Η εμπλοκή Παππά με ελεγχόμενα πρόσωπα
Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισκέφθηκε το ΣΔΟΕ και κατήγγειλε το «σκάνδαλο των καθυστερήσεων» στους ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν πραγματοποιηθεί 25 έλεγχοι σε σύνολο 2.062 υποθέσεις, και ο κ. Τσίπρας δήλωνε: «Την ώρα που τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα εξωθούνται στα όρια της οικονομικής απελπισίας από την υπερφορολόγηση, τη φορολόγηση των μισθών και των συντάξεων, από την αθλιότητα του ΕΝΦΙΑ που δημεύει τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, συνεχίζεται το πάρτι της ασυλίας και της φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών». Τρία χρόνια μετά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση από το 2015, οι έλεγχοι στη λίστα Λαγκάρντ έφτασαν μόλις στο 9% των υποθέσεων. Στο ενδιάμεσο, ο υπουργός και δεξί χέρι του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς εμφανίζεται να εμπλέκεται με πρόσωπα που αποτελούσαν δυνητικά αντικείμενο φορολογικού ελέγχου.
Τα ονόματα των μελών της οικογένειας Χούρι δεν φαίνονται στη λίστα που έχει δημοσιευθεί. Αυτό που εντοπίζεται είναι η εταιρεία, η Al-Julanar SA, χωρίς περαιτέρω στοιχεία. Ωστόσο στις καρτέλες που περιέχουν τις λεπτομέρειες της λίστας Λαγκάρντ προκύπτει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία συνδέεται με μέλη της οικογένειας Χούρι. Μάλιστα, ένα εξ αυτών αναφέρεται στη μήνυση που κατέθεσε η πλευρά Καλογρίτσα ισχυριζόμενη ότι η συναλλαγή των 3 εκατομμυρίων ευρώ ήταν εικονική και ότι τα χρήματα στην πραγματικότητα προορίζονταν για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Στα χαρτιά, βεβαίως, εμφανίζονταν ως προκαταβολή για υπεργολαβία κατασκευής εμπορικού κέντρου στη Μέση Ανατολή.
Υπουργός σε ρόλο.. ενορχηστρωτή
Η πλευρά Καλογρίτσα στη μήνυσή της υποστηρίζει ότι ο Νίκος Παππάς μεσολάβησε για την επαφή με τους Χούρι και την CCC και ότι εν ολίγοις ήταν ο ενορχηστρωτής.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το επενδυτικό σχήμα με το οποίο κατέβηκαν στον διαγωνισμό, η πλευρά Χούρι είχε «συντονίσει και συμφωνήσει προεχόντως με τον αρμόδιο υπουργό, κ. Νίκο Παππά, καθ’ υπόδειξη του οποίου άλλωστε αποφάσισε τη συμμετοχή της στο άνω επενδυτικό σχήμα και η Οικογένεια Καλογρίτσα, η οποία μέχρι τότε δεν γνώριζε, ούτε είχε και επαφή με τους αδελφούς Khoury, συμφερόντων των οποίων είναι ο Ομιλος CCC». Ωστόσο, στην απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου φαίνεται ότι οι επαφές Καλογρίτσα με την οικογένεια Χούρι είχαν ξεκινήσει σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα.
Η παναμέζικη εταιρεία με τα $16,3 εκατ.
Στα αναλυτικά στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ, τα οποία εστάλησαν από τις γαλλικές αρχές στην Ελλάδα, φαίνεται ότι η παναμέζικη εταιρεία Al-Julanar SA είχε στην HSBC καταθέσεις περίπου 16,3 εκατ. δολαρίων. Ο λογαριασμός της είχε δημιουργηθεί από το 1994, ενώ εντός της διετίας 2005-2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ, υπήρχε κάποια κίνηση ποσών. Στα συνδεόμενα πρόσωπα με την εταιρεία εμφανίζονταν μέλη της οικογένειας Χούρι που κατοικούν στην Ελλάδα και διοικούν την CCC, όμως στις εγγραφές της HSBC εμφανίζονταν με διευθύνσεις κατοικίας εκτός Ελλάδας. Η μόνη προφανής σύνδεση με τη χώρα μας ήταν μιαταχυδρομική θυρίδα στην Πεύκη, η οποία είχε δηλωθεί ως μία από τις διευθύνσεις επικοινωνίας της εταιρείας, αλλά δεν ήταν πλέον ενεργή. Στα στοιχεία που έφτασαν στις ελληνικές αρχές, τα μέλη της οικογένειας Χούρι που συνδέονταν με την Al-Julanar εμφανίζονταν ως πληρεξούσιοι της εταιρείας και όχι ως πραγματικοί δικαιούχοι.
Αντίθετα, σε στοιχεία που διέρρευσαν στη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) τα ίδια πρόσωπα εμφανίζονταν ως πραγματικοί δικαιούχοι της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» τα ίδια ονόματα περιλαμβάνονται και στις λίστες που έστειλαν οι γαλλικές αρχές στον Λίβανο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας των διευθύνσεων κατοικίας που είχαν δηλώσει.
Να σημειωθεί ότι στην CCC έχουν ενεργή συμμετοχή πέντε μέλη της οικογένειας Χούρι, εκ των οποίων τα τρία ελέγχθηκαν από τις ελληνικές φορολογικές αρχές στις αρχές του 2015 και δεν τους καταλογίστηκε κάτι. Ωστόσο τον Ιούλιο του 2016, έναν μήνα πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ξεκίνησε νέος φορολογικός έλεγχος στην ίδια την εταιρεία και όχι στους μετόχους της.
Οι καταγγελίες Βενιζέλου το 2013
Κατά τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα, το 2016 συστάθηκε η εταιρεία Al Ghandi & Consolidated Contractors International Company LLC, καθώς η CCC δεν επιτρεπόταν να αναπτύξει δράση στην Ελλάδα, προκειμένου να δικαιολογηθεί έναντι των τραπεζών και των Αρχών το ποσό των 3 εκατ. ευρώ το οποίο κατέβαλε η CCC ως συμμετοχή στην παραπάνω αφανή εταιρεία με εμφανή εταίρο την εταιρεία Ιωάννης Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη ΑΕ. Η αφανής εταιρεία είχε συσταθεί «με πρωτοβουλία, υπό την εποπτεία και υπό τον συντονισμό τής κατά τον οικείο χρόνο κυβέρνησης (την οποία στην επικοινωνία τους αποκαλούσαν «White House») και ιδία του αρμόδιου υπουργού της, κ. Νικόλαου Παππά», αναφέρει η μήνυση του επιχειρηματία.
Η εμπλοκή του δεξιού χεριού του Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση, για την οποία δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις, και οι επαφές του με πρόσωπα που εμφανίζονταν στη λίστα Λαγκάρντ δεν θα έπρεπε να προκαλούν έκπληξη. Τον Ιανουάριο του 2013 ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατήγγειλε στη Βουλή τον Νίκο Παππά ότι κατείχε αντίγραφο της λίστας, ότι είχε προσπαθήσει να το διοχετεύσει προς δημοσίευση σε εβδομαδιαίο περιοδικό και ότι έδωσε τελικά τη λίστα στο περιοδικό «Hot Doc» του Κώστα Βαξεβάνη.
Στην πρόσφατη μήνυση της πλευράς Καλογρίτσα αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα ότι το ποσό των 3 εκατομμυρίων που είχε λάβει από εταιρεία συμφερόντων Χούρι «είχε διατεθεί κατά τις υποδείξεις του τότε υπουργού, κ. Νικόλαου Παππά, για την έκδοση του φιλοκυβερνητικού εντύπου «Documento»». Ο Κώστας Βαξεβάνης υποστηρίζει μια διαφορετική εκδοχή της χρηματοδότησης της εφημερίδας που στο μεταξύ πέρασε στην ιδιοκτησία του. Η CCC, από την πλευρά της, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι εμπιστεύεται τα ελληνικά δικαστήρια για την επίλυση της διαφοράς της με την εταιρεία Τοξότης (συμφερόντων Καλογρίτσα) και εκφράζει τη λύπη της για την ανάμειξή της σε μια πολιτική αντιπαράθεση.