Από αύριο Τετάρτη, η χώρα ανοίγει και για πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία ενώ προ των πυλών είναι και το περαιτέρω άνοιγμα για χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Σουηδία.
Όπως τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης «από τις 22 Ιουλίου πιθανότατα θα ανοίξουμε για τη Σουηδία, ενώ εξετάζεται το άνοιγμα και για τις υπόλοιπες χώρες με τη χρήση του τεστ των 72 ωρών. Από τις αρχές Αυγούστου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε και την κρουαζιέρα».
Από ΗΠΑ πιθανώς προς τα τέλη του μήνα, ανάλογα πάντα με την επιδημιολογική της συμπεριφορά.
Παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας κρατούν μικρό καλάθι κατά πόσο οι πολλές χιλιάδες ξένοι ταξιδιώτες από τους νέους αυτούς προορισμούς, αλλά και από όσους ήδη επιτρέπεται να έρθουν στην Ελλάδα, θα κάνουν πράξη μέσα στον Ιούλιο την επιθυμία τους να ταξιδέψουν.
Ο προβληματισμός για τις πτήσεις
Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί στον τουρισμό καθώς οι ημέρες περνούν και τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η αγορά δεν δείχνει να επανακάμπτει εύκολα ενώ οι επισκέπτες είναι λιγοστοί.
Άλλωστε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος κάνει λόγο για «ανώμαλη» προσγείωση για τα αεροδρόμια και τον τουρισμό.
Η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» παρουσίασε πτώση το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου κατά 94% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι ενώ το δεύτερο 15νθήμερο η πτώση κυμάνθηκε στο 87% σε σχέση με πέρσι. Αναφορικά δε, με την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, η κίνηση παρουσίασε πτώση κατά 78% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.
Όπως τόνισε ο κ. Βήλος μιλώντας στο ΑΠΕ, οι επιβάτες άγγιξαν τους 39.000 ενώ την ίδια εβδομάδα πέρσι ήταν 177.000.
«Βουτιά» στα έσοδα των ξενοδοχείων
Ζοφερή είναι η εικόνα στα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπως αποτυπώνεται λόγω της πανδημίας με την απώλεια εσόδων στο πρώτο εξάμηνο να διαμορφώνεται στα 350 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας δόθηκε το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία τους από την 1η Ιουνίου, για τον περασμένο μήνα, λειτούργησε μόνο το 21% των διαθέσιμων δωματίων στην Αττική και το 42% στη Θεσσαλονίκη.
«Βουτιά» έχουν σημειώσει και οι πληρότητες, από το 93% του Ιουνίου του 2019 μόλις στο 5% τον φετινό Ιούνιο για την Αττική, ενώ στη συμπρωτεύουσα το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε από το 79% του περυσινού Ιουνίου στο 14% τώρα λόγω κορωνοϊού.
Οι ελάχιστοι τουρίστες και….
Αρκετά μειωμένη είναι η προσέλευση επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, λόγω των επιπτώσεων του κοροναϊού στον τουρισμό.
Ωστόσο, όσοι τουρίστες βρίσκονται στην Αθήνα αυτή την περίοδο, αποφασίζουν να κάνουν τη βόλτα τους στον Ιερό Βράχο υπογραμμίζοντας πως δεν ανησυχούν καθώς εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας
… η αισιοδοξία
«Στην εποχή της πανδημίας του ιού, οι Έλληνες ένιωσαν για πρώτη φορά ότι δεν βρίσκονται πλέον στο βυθό της Ευρώπης, αλλά αποτελούν μία χώρα-πρότυπο. Χάρη στην προσεκτική κυβέρνηση και τον πρώιμο lockdown, η Ελλάδα καταγράφει μέχρι σήμερα 3.600 κρούσματα και λιγότερους από 200 θανάτους», γράφει γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».
Στη Βαυαρία, η οποία έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, οι αριθμοί είναι 13 φορές μεγαλύτεροι.
Επιπλέον, με την επιτυχία τους στον περιορισμό του νέου κοροναιού, οι Έλληνες εμπνέουν τώρα την εμπιστοσύνη μεταξύ των παραθεριστών στην Κεντρική Ευρώπη.
Ωστόσο, στον τομέα του τουρισμό, υπάρχουν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη οικονομία, αυτή η βιομηχανία είχε ήδη δημιουργήσει νέα ρεκόρ τα τελευταία δέκα χρόνια. Το 2019, η χώρα είχε 34 εκατομμύρια επισκέπτες, φέρνοντας 18 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα, που αντιστοιχεί στο 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
Ωστόσο, παρόλο που τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει ξανά μετά το lockdown, οι προοπτικές για την τουριστική βιομηχανία με περίπου 700.000 υπαλλήλους για αυτό το καλοκαίρι είναι ζοφερές.
«Μέχρι τώρα, οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα (την Τετάρτη ξεκινούν οι απευθείας πτήσεις από Βρετανία για Ελλάδα) ενώ ταυτόχρονα πολλοί τουρίστες από την Ευρώπη αποφεύγουν τα αεροπορικά ταξίδια», γράφει το δημοσίευμα.