Οι αρμόδιοι έχουν θορυβηθεί έντονα, αφού εκτός από τα «αρκετά περιστατικά» ταξιδιωτών από βαλκανικές χώρες, που βρέθηκαν θετικοί σε ελέγχους στους οποίους υποβλήθηκαν αφότου έφτασαν στον τουριστικό προορισμό τους, τα οποία μπορούν να περιοριστούν με το κλείσιμο των συνόρων, όπως συνέβη για παράδειγμα με τη Σερβία, υπάρχουν τα «ορφανά».
Ο όρος «ορφανά» κρούσματα επέστρεψε στην καθημερινότητά μας. «Ορφανά» κρούσματα, ένας όρος που ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ζητήσει να μην χρησιμοποιείται, είναι τα κρούσματα, τα οποία δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα και είναι αυτά τα οποία τρομοκρατούν περισσότερο τους ειδικούς. Την αγωνία περί των «ορφανών» κρουσμάτων ήρθαν να εντείνουν οι δηλώσεις του καθηγητή επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος μιλώντας στο MEGA υπογράμμισε πως ο αυξημένος αριθμός των ορφανών κρουσμάτων είναι ένα πιθανό προοίμιο δεύτερου κύματος.
Βέβαια, ακόμα. όσον αφορά στη χώρα μας, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και δεν προβλέπεται νέο γενικευμένο lockdown. Όμως μια αύξηση των ορφανών κρουσμάτων σε πάνω από 50 ημερησίως θα σημάνει συναγερμό και πιθανόν να οδηγήσει σε νέες αποφάσεις για οριζόντια μέτρα, όπως π.χ. γενικευμένη χρήση μάσκας. Μάλιστα, ήδη κάποιοι επιστήμονες έχουν αρχίσει να κάνουν λόγο για γενικευμένη χρήση μάσκας.
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την άρση του μέτρου για την υποχρεώτικοτητα της μάσκας σημειώνοντας ότι «η μάσκα είναι η τελευταία αναγκαία προστασία που έχουμε από τον κοροναϊό». Σύμφωνα, δε, με την ίδια «παραπάνω από 55% των κρουσμάτων οφείλεται στην έλλειψη μάσκας και κυρίως στην έλλειψή της σε χώρους με κλιματισμό».
Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, χαρακτήρισε ανησυχητικά τα «ορφανά» κρούσματα, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά που δεν μπορεί να ελεγχθεί. «Το πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα δεν είναι φυσικό γεγονός, εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά» είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας να έρθει και μέσα στον Αύγουστο και να υπάρξουν τοπικά lockdown.
Όλα αυτά μάλιστα, σε μια περίοδο που διάφορες χώρες, πολλές εξ αυτών στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, όπως Σερβία και Βόρεια Μακεδονία, βιώνουν το λεγόμενο δεύτερο κύμα και προχωρούν εκ νέου σε λήψη μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του φονικού ιού. Από την πλευρά τους πάντως οι λοιμωξιολόγοι, βλέποντας τα έντονα σημάδια χαλάρωσης που παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας, δεν σταματούν να μας υπενθυμίζουν ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κοροναϊό.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε 24, εκ των οποίων τα 7 είναι εισαγόμενα.
Συγκεκριμένα, τα κρούσματα εντοπίστηκαν:
- τέσσερα (4) κρούσματα κατά.τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
- τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς,
- τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας από τον Δήμο Αλεξάνδρειας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 3.826. Εξ αυτών το 54.5% αφορά άνδρες, ενώ 1.007 (26.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.002 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Χωρίς πανηγύρια μέχρι τέλος Ιουλίου
Πάντως, και ενώ η κατάσταση επαναξιολογείται κάθε μέρα, οι λοιμωξιολόγοι της χώρα έδωσαν τη Δευτέρα «πράσινο φως» για την απαγόρευση πανηγυριών για ολόκληρο τον Ιούλιο σε όλη τη χώρα.
Ειδικότερα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση:
- Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου
- Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας
- Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες
Σημειώνεται πως το θέμα συζητήθηκε και κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και ζητήθηκε από τους λοιμωξιολόγους να εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των πανηγυριών, όπως και έγινε.
Εκτός από την απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι τέλος του μήνα, ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα πως εντείνονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα, και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα και την Κακαβιά.
Συγκεκριμένα στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε:
- Να ενταθούν οι στοχευμένοι έλεγχοι με έμφαση στα σύνορα του Προμαχώνα. Όπως είπε ο κ. Πέτσας τα στοιχεία από τους ελέγχους δείχνουν ότι τα θετικά τεστ ήταν 4πλασια σε σχέση με το αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος».
- Θα ελέγχονται εξονχυσιτκά τα έγγραφα όσων μπαίνουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση πλαστού εγγράφου θα επιβάλονται κυρώσεις
- Να ενισχυθούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία με τον κ. Πέτσα να σημειώνει ότι το Σαββατοκύριακο έγιναν 1011 έλεγχοι μόνο στην Κακαβιά.
- Να ανοίξουν οι απευθείας πτήσεις από 15 Ιουλίου με τη Βρετανία και από τις 22 Ιουλίου με τη Σουηδία
- Να ανοίξουν από το τέλος Ιουλίου πτήσεις και από άλλες χώρες που μέχρι σήμερα δεν είναι στην «λευκή λίστα», όπως π.χ. οι ΗΠΑ με την υποχρέωση επιδείξης αρνητικού ελέγχου που θα έχει γίνει έως 72 ώρες νωρίτερα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε, επίσης, ότι «όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κοροναϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Παράλληλα περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24, ώρες πριν την άφιξή τους».